Wysany: 2006-11-08, 18:36 DUŻY PROBLEM!!! CO TO JEST? JAK TO REGULOWAĆ??? TWIN-TEC
Witam
mam problem, nie dawno kupiłem BMW E36 318i prosto z Niemczech. Ma ona zamotowane jakiś zasysach czy cos takiego, służący niby do zmniejszenia emisji spalin z EURO 1 na EURO 2. Jak ją kupiłe było słychać ze z dławika zasysach pobiuera powietrze, obecnie nic nie słychać Mam również wrażenie jakby miała spadek mocy i do tego coś dużo pali. Zasysacz ma dwie żróbki regulacyjne - z góry i z dołu regulacja w trakcie pracy silnika nic nie pomaga . Szukając na polskich stronach nic nie mogłem znalezc na ten temat. W pisując w Swiatowe google, odnalazło się coś w niemczech na aukcjach ebay. Jest do kupienia to samo urządzenie które mam, za bardzo nie znam niemieckiego lecz z tego co sobie wytłumaczyłem jest to regulator dopływu zminego powietrza - KALTLAUFREGLER. Doczytałem że dzieki temu regulatorowi auto będzie palić mniej.
Link do aukcji ebay:
http://cgi.ebay.de/Twin-T...1QQcmdZViewItem
kolega też mi to doradzał, ale jak odłączyłem wąż który pobiera z tego powietrze to silnik gasnie ...
Krokowy jest ok, ten cały TWIN-TEC równiez jest podłączony do krokowego
a moze to nie wina tego urzadzenia... skoro regulacje nic nie zmieniaja to cos innego mogla sie wysrac... moze przeplywka, moze lambda moze... jest duzo czujnikow i jesli ktrorys z nich nie dziala komp chodzi w trybie awaryjnym i auto jest muliste i pali wiecej... nie kombinuj nic tylko podjedz gdzies na diagnostyke i bedziesz wiedzial co i jak w kilka minut....
Nie wiesz to nie rób nic na własną rękę a teorie o zaślepianiu to dobre były w polonezie ktoś do jakiegoś celu to wymyślił więc powinno być podjedż do serwisu tylko nie do jakiegoś Mietka czy Heńka a do ASO BMW wytłumaczą do czego to służy i pomogą w naprawie żeby potem nie było „zdemontowałem zaślepiłem auto nie jedzie”
Nie wiesz to nie rób nic na własną rękę a teorie o zaślepianiu to dobre były w polonezie ktoś do jakiegoś celu to wymyślił więc powinno być podjedż do serwisu tylko nie do jakiegoś Mietka czy Heńka a do ASO BMW wytłumaczą do czego to służy i pomogą w naprawie żeby potem nie było „zdemontowałem zaślepiłem auto nie jedzie”
Pozdrawiam.
niekoniecznie do ASO... tylko do warsztatu gdzie specjalizuja sie w BMW...
Pozdrawiam.
niekoniecznie do ASO... tylko do warsztatu gdzie specjalizuja sie w BMW...
czy wszystko trzeba pisać dosłownie można się domyśleć że aso i serwis specjalizujący się w danej marce to to samo.
w aso moga nic nie wiedziec to niejest orginalny element albo usunac i wrzystk zlorzyc jak orginal . kombinowanie z kreceniem zaworkow popsulo bardzo precyzyjne ustainie na analizatorze spalin . watpie czy ktos ci pomoze to nie Niemcy . Tu ludzie wycinaja katalizatory aby moc przybyla nikt sie norma 1 lub 2 nie przejmuje . Sredniowiecze i pustynia techniczna .
podoba mi się stwierdzenie " andre e36 " że jak jest to powinno być. Zwróćcie uwage że kosztuje 690 euro w Niemczech. Z drugiej strony " el nino " też ma racje bo jak pojade do ASO BMW to powiedzą mi co to jest panie??? Dzisiaj odłączyłem tego TWIN-TECa i musze powiedzieć że jest gorzej, na zimnym silniku obroty strasznie falują, gdy sie rozgrzeje jest O.K. Dynamika nic sie nie porawiła, może żeczywiście chodzi w trybie awaryjnym. Co do tego trybu awaryjnego, czy powinno sie to gdzieś wyswietlać? czy tylko po zachowaniu silnika można to stwierdzić...
Jutro przykręcam to zpowrotem bo denerwują mnie te obroty na zimnym, z tym było wszystko ok.
Czyli co radzicie serwis, czy zdjąć to i udać sie wtedy do serwisu na jakąś regulację...
"tryb awaryjny" a w zasadzie serwisowy bedzie zawsze jesli jakis czujnik w silniku nie dziala poprawnie... mozna to zdiagnozowac wpinajac sie w zlacze diagnostyczne zczytujac bledy usterek... mozliwe ze ktos cos kombinowal i zostaly jakies bledy w komputerze i moze wystarczy je tylko wykasowac... odlacz na dluzej akumulator np na noc i sprawdz czy nie bedzie lepiej... ale i tak polecam Ci podjechac gdzies na diagnostyke...
podoba mi się stwierdzenie " andre e36 " że jak jest to powinno być. Zwróćcie uwage że kosztuje 690 euro w Niemczech. Z drugiej strony " el nino " też ma racje bo jak pojade do ASO BMW to powiedzą mi co to jest panie??? Dzisiaj odłączyłem tego TWIN-TECa i musze powiedzieć że jest gorzej, na zimnym silniku obroty strasznie falują, gdy sie rozgrzeje jest O.K. Dynamika nic sie nie porawiła, może żeczywiście chodzi w trybie awaryjnym. Co do tego trybu awaryjnego, czy powinno sie to gdzieś wyswietlać? czy tylko po zachowaniu silnika można to stwierdzić...
Jutro przykręcam to zpowrotem bo denerwują mnie te obroty na zimnym, z tym było wszystko ok.
Czyli co radzicie serwis, czy zdjąć to i udać sie wtedy do serwisu na jakąś regulację...
dzieki za rady
nie demontuj jedż i popytaj a potem zadecydujesz przecież to twoje auto sam decyduj.