BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
dziwne problemy z grzaniem w srodku
Autor Wiadomo
urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2006-11-03, 14:58   dziwne problemy z grzaniem w srodku

witam
mam problem z grzaniem w srodku a mianowicie :
wiem na 100% ze mam uszkodzony termostat. zatkalem chlodnice tektura i silnik sie dogrzewa (wiem wiem prowizora no ale) ... i powinno byc w srodku teoretycznie cieple powietrze. cieple leci tylko wtedy gdy auto pracuje na biegu jalowym - nie wazne czy stoi czy jedzie 150 km/h - jak jest na jalowym to leci cieplutkie powietrze, wrzuci sie jakis bieg i chwile przejedzie odrazu zaczyna leciec ZIMNE (na nogi szybe itd ... nie tylko z srodkowego przed kierowca) wrzuci sie luz i po jakies 10 sekundach znowu daje cieplym powietrzem. o co chodzi ? dodam ze byly odpinane weze od chlodnicy, te od grodzi, wymieniany plyn chlodniczy itd ... moze ktorys jest zle wpiety ? czekam na porady bo strasznie denerwujace jest jak sie jedzie i marznie :?

HeMP 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-11-03, 15:22   

mialem tyo samo .. pewnie padl ci elektro zawor nagrzewnicy ... na niskich jest ok na wysokich lipa ... zamyka sie on pod naporem wody jak wkrecisz silnik ... na malych obrotach jest ok bo utrzymuje otwarcire i grzeje na wysokich (serdnich) elektromagnes nie utrzynuje ciscnienia wody i zamyka nagrzewnice = zimno

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-11-03, 16:23   

ok zeby go wymienic to musze wydzierac nagrzxewnice ? to jest taki zawor co jest po lewej stronie tunelu ?

HeMP 

Wysany: 2006-11-03, 17:13   

tak jest od strony kierowcy..

zanim cos wymnienisz sprawdz jeszcze czy przewody idace do nagrzewnicy sa prawidlowo podpieite ... gdzies to jest na forum ... nie pamietam jak one ida, i jeszcze jedno do niego idzie kabel 2 pinowy sprawdz gdzie + i - i podlacz na "styk" do obcego zasilania(aku) i wtedy sprawdz czy grzeje ... jak to cos da to znaczy ze cos z pradem idacym z pokretla regulacji..

powodzenia -pozdrawiam

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-11-03, 18:49   Węże

..........Na 100% zamienione miejscami węże idące do nagrzewnicy...............Miałem dokladnie to samo i mądra rada Artura C. załatwiła sprawę................ZAMIEŃ JE MIEJSCAMI!!!!!!!!!!!!!!!PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-11-03, 19:10   

te przy grodzi ? co wchodza do nagrzewnicy ? tez o tym myslalem w sumie ....

henry a co z opcja tego jakiegos zaworu ?

HeMP 

Wysany: 2006-11-03, 20:01   Re: Węże

[quote="henry"]..........Na 100% zamienione miejscami węże idące do nagrzewnicy...............Miałem dokladnie to samo i mądra rada Artura C. załatwiła sprawę................ZAMIEŃ JE MIEJSCAMI!!!!!!!!!!!!!!!PZDR - henry[/quote

weze nie zajace :D nie skacza zamieniajac sie miejscami :twisted: ... skoro wczesniej bylo ok a podejrzewam ze tak ... to nie mial bym takiej pewnosci.... ze to one .... nialem ten sam objaw i byl to zawor...

ps. zazdroszcze w 100 % pewnosci diagnozy ....

[ Dodano: Pią Lis 03, 2006 8:08 pm ]
a sprawdzic czy sa podlaczone ok jest dosc latwo rozgrzej odpal silnik na odpietych przewodach i zobacz z ktorego leci plyn .... i tek przewod musi isc w ztrone zaworu ... raczej jest to dolna zlaczka (wejscie) ale zerknij pod deske i sie upewnij ...

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-11-04, 00:16   

moze byc zle podlaczone bo jak pisalem na poczatku bylo kombinowane z wezami ! a jest cos takiego ze ktorys powinien byc cieplejszy a ktorys zimniejszy ? bo nei chce mi sie tego rozbierac zeby tylko to sprawdzic ?

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-11-04, 08:35   

jak to elektrozawór to masz tu na allegro za 5zł

http://www.allegro.pl/ite...agrzewnicy.html

henry 

Wysany: 2006-11-04, 18:24   888

Witam !! Jeżeli na włączonym zapłonie , przekręcasz pokrętło regulacji temperatury w prawo i słychac "stuknięcie" elektrozaworu to wszystko jest OK. Węże powinny byc obydwa ciepłe........Rzadko zdarza sie samoistne uszkodzenie elektrozaworu........Skoro coś było "robione" z wężami , bardzo prawdopodobna jest ich zamiana, gdyz "pasują" dokładnie zarówno do jednego jak i drugiego króćca nagrzewnicy.Dlatego napisałem o 100% pewności swojej diagnozy..........Pozdrawiam - henry

HeMP 

Wysany: 2006-11-04, 20:52   

Stukniecie zonacz otwarcie zaworu ... ale na niskich jest ok (male obroty silnika=male cisnienie w wkl. chlodzenia) i wcale nie oznacza ze zawor jest ok !! ! u mnie tez "stukal" a po dodaniu gazu zamykal sie i grzania nie bylo ... nie utrzymywal otwarcia ...

odkrec dwa zaciski ... przy grodzi silkia (pod maska) to naprawde nie jest wiele roboty !! ! i sprawdz z ktorego plynie plyn na odpalonym i tek waz podlacz w strone zaworu

ps. Arczi nie mam pewnosci czy to jest do e30 ... u mnie byl inny (zupelnie) chyba ze ten jest od waskiej lampy ...

henry 

Wysany: 2006-11-04, 21:35   zawór

Oczywiście nie uperam sie przy tym co napisałem, lecz własnie zamienione węże powoduja samoistne (pod cisnieniem)zamykanie sie elektrozaworu i brak grzania na wyżsżych obrotach. Poczekajmy co Urbi napisze po swoich poszukiwaniach i "naszych" radach.PZDR - henry

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-11-06, 20:12   

witam !
sadze ze duzo wspolnego z tym ma takie dziwne STUKANIE
rzecz dzieje sie zazwyczaj na niskich biegach typu 1 2 3 ale zdaza sie tez na 5
jade sobie i przy niskich obrotach cos zaczyna pukac w okolicach nog kierowcy ..... takie puk puk puk puk - im wyzsze obroty to pukanie szybsze i przy ok 2,5 - 3 tys obrotow przestaje pukac - nie mam zielonego pojecia czy to jest od tego ale jak zaczeliscie mowic o tym pukaniu zaworu to mysle ze to on - to objawa ze on jest popsuty czy tego ze weze zle zalozone ? sprawdzal cos blizej bede dopiero za jakis tydzien moze 2 bo becia zapadla w zimowy sen :) w wujkowym garazu :lol:

a dodam tez ze jakis czas temu pocieklo sobie z krucca przy elektrozaworze (jesli to jest elektrozawor na moje oko taaaa :P ) czy to tez by wskazywalo wlasnie na niego ?

HeMP 

Wysany: 2006-11-07, 09:07   

stukanie dochodzi wlasnie od zaworu .... wyciagnij go podlacz na styk do aku i zobacz czy domyka i otwiera sie do konca (da sie zobaczyc przez wejscie weza ) ... nie wiem czy moze stukac od zle podpietych wezy , ja mialem stukanie a weze byly ok podlaczone.. wyciagnij zawor i przedmuchaj pod cisnieniem w obie strony wlaczajac i wylaczjac zawor ... mi to pomoglo ale tylko na jakis czas tzn. zime w lato nie uzywany przestal dzialac i wymienilem ... teraz jest ok

pozdrawiam

Jakub316 

Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2006-11-13, 23:36   

Witam, to teraz pytanie, da sie ten elektrozawór wyciagnąc bez demontażu kokpitu. Jak sie do niego dostać??

HeMP 

Wysany: 2006-11-14, 11:26   

da sie .. sciagasz oslone pod kiera i tunel srodkowy ... trzyma sie na (chyba) 3 wkretach ... odpinasz wtyczke i po sprawie

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-11-14, 14:01   

bog zaplac za porady jak bede przy samochodzie to sie z tym pobawie

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2006-11-14, 22:33   

Jakby co to wąż z ten z tylnego króćca na głowicy na dolny króciec nagrzewnicy a z górnego jest odpływ.

HeMP 

Wysany: 2006-11-26, 00:20   

Urbi i jak ?

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-11-27, 14:26   

hehe furka stoi w cieplym gazu pod cieplym kocykiem :P dam znac na wiosne napewno :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: