BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BMW e30 318 sport/cupe - kilka problemow
Autor Wiadomość
Opto 

Wysłany: 2006-10-02, 10:22   BMW e30 318 sport/cupe - kilka problemow

Po 1 chcialem sie przywitac ;)

Marzenie sie spelnilo ;) nabylem BMW e30 318 1988r. Autko kupilem od kuzyna wiec bylem swiadkeim jego napraw i wymian poszczegolnych czesci ;) BMW ma motor 2.5 wymienione sprzeglo, amoryzatory,malowana czarny-akryl rok temu, wymienione elementy zawieszenia, felgi 15 BMW, opony 225/50 , kierownica MOMO, to powiedzmy sa jej zalety.

Niestety nie jest pozbawiona wad :( a mianowicie tylni most halasuje (wyje) wiec raczej podlega wymianie, i silnik jak jest zimny nie trzyma wolnych obrotow po nagrzaniu obroty biegu jalowego utrzymuja sie na poziomie 700-800 i silnik pracuje nierowno.
Niestety BMW ma inst. gazowa zwykla i raczej zaloze wtrysk sekwencyjny ale to po doprowadzeniu autka do przyzwoitosci.

Z tego co zdazylem sie zorientowac to most jest lepiej wymienic tylko teraz mam problem gdzie i jaki kupic i martwi mnie ten silnik na ile powazna moze byc ta usterka??

Sie rozpisalem :D z gory dzeki za pomoc :wink:

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysłany: 2006-10-02, 12:22   

Witam, dyferka szukaj tutaj na forum, kilka osob miało na częsci e30 więc może ktoś będzie miał, napisz temat w dziale kupie częsci. Jak nie tutaj to na allegro można tanio kupić tylko musisz szukać taki most żebyć mial na niego jakąś gwarancje na sprawdzenie czyli zakładasz i sprawdzasz czy ładnie działa.

Z wolnymi na zimnym to poczekajmy na wypowiedz innych bo ja nie miałem takiego problemu przy żadnym z silników ale być może silniczek krokowy nie działa ?

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2006-10-02, 20:23   

widze Opto ze trafiles :wink:

o falowaniu na wolnych i podobnych usterkach juz bylo mnostwo tematow wiec jak poszukasz to na 100% cos znajdziesz

sekwencji do m20b25 nie da rady zalozyc bo wtryskiwacze dzialaja parami

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Opto 

Wysłany: 2006-10-02, 22:42   

no czyli problem gazu mam z glowy ;)

a co do mostu to skrecajac w prawo = w efekcie odciazenie tylnego prawego kola to halas z mostu ustaje - wiec moze to jest jakas inna usterka jak myslicie??
Ostatnio zmieniony przez Opto 2006-10-02, 22:49, w całości zmieniany 1 raz  

Adi 
urzędas

Wysłany: 2006-10-02, 22:45   

no to jak przy skręcie hałas ustaje to łożysko koła prawego do wymiany, most wyłby cały czas

Opto 

Wysłany: 2006-10-02, 22:50   

jest jeszcze jedno jak chce dynamicznie ruszyc tzn z przypaleniem gumy slyhac cos jakby (doswiadczenie z kaszla) przegub przerywal wlasnie z prawej strony niewiem jak jest to zbudowane ale polosie z mostu do piast sa zamocowane za pomoca sprzegiel tak ??

[ Dodano: 2006-10-02, 21:54 ]
kamil.k napisał/a:
widze Opto ze trafiles :wink:

trafilem trafilem i widze ze w odpowiednie miejsce ;] na kilka pytan sam wyszukalem odpowiedzi :D

Mauser 

Wysłany: 2006-10-02, 22:56   

jak Ci silnik nierówno pracuje to sprawdź sprężanie - najlepiej u znajomka - zrób to ze dwa trzy razy żebyś się przekonał czy urządzenie działa poprawnie. Jak nierówny stopień, i wcina olej - remont i to szybko.
Ile auto jeździ na gazie? Jak już czas jakiś to i tak pomyśl o remoncie głowicy....

Opto 

Wysłany: 2006-10-02, 23:10   

na gazie sporo jezdzi ale glownie po miesice moze ze 20 tys moze troche wiecej w tym tygodniu autko do mechanika znajomego dam wlasnie na taki przeglad. Oleju nie bierze. mechanik sluchal silnika (a jest starym wyga jezeli chodzi o BMW i mercedesy wiec zna sie na robocie) i mowil ze nie widzi a ni nie slyszy niepokojacych odglosow. Autko mam od kuzyna i mowil ze silnik takie objawy zaczal miec jak robil rozrzad jakeis pol roku temu moze mechanik cos zle zlozyl ?? jak w tym silniku jest pasek czy lancuszek ??

Mauser 

Wysłany: 2006-10-02, 23:23   

http://www.maxbimmer.pl/artykuly.shtml - tu są informacę o poszeczególnych modelach - poszukaj. WYdaje mi się że pasem - w M na bank łańcuch...

JAk nierówno to może ząbe k jeden przestawiony? jak 1 może dwa to nierówna praca murowana

Opto 

Wysłany: 2006-10-02, 23:36   

no wlasnie tez tak podejrzewam ze zrobili taki numer kuzyn dbal o nia do momentu jak stuknal na parkingu babke po % i stracil prawko i dwa miechy czekalem az bedzie moja :D

[ Dodano: 2006-10-05, 11:06 ]
to jest widok silniczka krokowego do czego sluzy ten wkret ?? a tak na marginesie to do wymiany mam sporo wezy od paliwa powietrza itp itd sporo pracy przede mna :) [img][/img]

Odpowiedz do tematu