Wysany: 2004-09-15, 11:40 rozladowuje mi akumulator
jest moze sposob aby sprawdzic czy pod wylaczeniu wszystkiego cos rozladowywuje mi akumulator ? tak sie dziwnie sklada, ze co pare dni mam zonka z rozladowanym akumulatorem, i teraz nie wiem, bo auto kupilem miesiac temu, kiedy bylo jeszcze cieplo, rozladowany akumulator zastaje tylko z rana, a noce coraz zimniejsze, kupilem ostatnio nowy, i stalo sie to samo po tygodniu, tylko, ze sie okazalo, ze ten akumulator stal ponad 4ry miesiace na polce i go zwrocilem, teraz spowrotem mam zalozony ten co mialem przy kupnie samochodu ( bosch silver ) i dzis rano chce odpalic auto, a tu zonk, znowu rozladowany. Nie mam pojecia co moze byc, byc moze przy podlaczaniu centralnego pod alarm jakis inny kabel zle podlaczylem, chociaz wszystko wskazywalo , ze dobrze jest podlaczone.
A robi sie to tak.
Podłączasz amperomierz w szereg z akumulatorem, wyłączasz wszyskie odbiorniki, zamykasz autko (albo gasisz lampki, nie zapomnij o tej w bagażniku) i patrzysz jaki prąd płynie. jak masz włączone jakieś urządzenia w stanie czuwania, radio, alarm czy coś tam jeszcze to może coś płynąć.
Następnie po kolei wyciągasz bezpieczniki i patrzysz po którym a\wskazania amperomierza spadają. To oznacza że w tym obwodzie następuje konsumpcja energii w czasie jak ty słodko sobie śpisz i driftujesz po chmurkach. poszukam i może jutro napisze jakie są dopuszczalne przepływy prądów które nie powodują rozładowania.
pozdro
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
Mialem podobny problem,tylko,ze mi sie rozladowywalo ako codziennie.
Wymienilem samoregulator napiecia w alternatorze i do dzis wszystko jest ok.Sproboj zrobic to samo.
_________________ BIAŁE MOGĄ WIĘCEJ
...tylko i wylacznie bety;)
dokladnie - sprawdz na odpalonym autku napiecie na akumlatorze - bo mozliwe ze regulator walnal i go wcale nie laduje - rad nokermana tez posluchaj - posprawdzaj wszystko i bedziesz wiedzial
Cześć, też miałem ten problem, robiłem cuda zeby dojść o co chodzi. Wymieniłem regulator napięcia i nic. Sprawdziłem pobór prądu w spsób opisany wyżej i znalazłem:) Problem tkwił w obwodzie nagrzewnicy. Wymieniłem tam ten elektrozawór i nic. Powód okazał sie dość błahy. Padł mi przekaźnik!! Po jego wymianie póki co (odpukać) jest ok. Wiec szukaj....
_________________ Raz się żyje, a co to za życie bez BEEMKI...
widze ,ze powodow moze byc masa. Wczoraj kupilem nowy akumulator, i dzisiaj w ramach gwarancji posprawdzaja mi , czy jakis lewy prad mi nie ucieka pod moja nieobecnosc, a tak nawiase mowiac, to 44Ah mialem akum, malutki jak w maluchu