BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Za bogata mieszanka, złe spalanie - co jeszcze sprawdzić ?
Autor Wiadomo
Tommec 
Mietko

Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2006-09-12, 21:58   Za bogata mieszanka, złe spalanie - co jeszcze sprawdzić ?

Witam. Silnik zanim złapie właściwą temp to chodzi jak traktor (wrrr wrrr wrrr) i dosłownie buja całą karoserią. Gdy jest ciepły to na wolnych obrotach pracuje tak, jakby gubił zapłon (stąd zapewne jego drgania). Z wydechu czuć niedopaloną benzyną. W zakresie do około 2000 obr. lekko szarpie. Powyżej śmiga jak dziki. Przy gwałtownym przyspieszaniu (szczególnie w górnym zakresie obrotów) z rury wydobywa się szaro-czarny dymek. Wymienione do dzisiaj elementy:
kompletna listwa wtryskowa, KWN , kopułka i palec, świece, sterownik silnika, czujnik temp, przepływka, krokowy, czujnik obrotów wału korbowego, kompletna przepustnica, dolot jest szczelny. Wodorotlenki przekraczają normę 3 - 4 razy. Diagnosta stwierdził, że to przez źle spaloną mieszankę. Co jeszcze moze byc przyczyną, mi już brak pomysłow :(
Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość: rozgrzany silnik wyłaczony na około 2-3 min i ponownie uruchomiony pracuje prawidłowo około minuty.

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-09-12, 22:16   

Zerknij na sonde lambda i ... może ktoś robił czipa rezystora? A co do odpalania po kilku minutach to przed zgaszeniam komp. działał w trybie awaryjnym i po zgaszeniu przeszedł na nastawy domyślne motronica i tak działa do czsu włączenia układu pracy w pętle zamkniętą , czyli pracę z wszystkimi czujnikami nie zgłaszających błędów.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-09-12, 22:32   

ustaw zawory na 0,25 wszystkie obajwy ustana jak reka odjal,przerabialem to juz!!! pozdrooo
poprostu sa za ciasno i sie nie domykaja, a na wyzszych obrotach mieszanka spala sie w wydechu i spaliny siepoprawiaja!!!!

Tommec 
Mietko

Wysany: 2006-09-12, 22:37   

Sondy sprawdzałem - 2 używki i w końcu kupiłem nową - jednak bez efektu. "Czipa" jak dotąd nie znalazłem. Co do reszty, to rozumiem, że sterownik zbiera gdzieś zły sygnał i stąd ta fatalna praca na wolnych. Ale czy w tym przypadku pozostały zakres obrotów też nie byłby jakiś ułomny ? Zawory sprawdzę, ale 2 miesiące temu były ustawiane na 0,3 tak jak w instrukcji (mimo to słychać trochę klepanka).

zyggy
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-09-13, 09:04   

Sprawdź czy w trakcie pracy na wolnych obrotach słychać grzechotanie z przodu silnika na dole.

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2006-09-13, 09:54   

w/ginstrukcji tozawory powinny byc 0,25

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-09-13, 15:01   

wytarty wałek rozrzadu, za bogata mieszanka ... na jałowym pracuje jak traktor mówisz ... z tego by wynikało że ma za uboga mieszankę! Potem z kolei piszesz że jak sie rozgrzeje to gubi zapłon ... a to z kolei efekt zalewanego silnika :!:
zdejmij pokrywę zaworów i obejrzyj krzywki (przejedź w poprzek paznokciem), przy okazji też odkręc rurkę magistrali olejowej i ją przepłucz benzyną.
A zawory, jakby co, ustawia sie na całkowicie zimnym silniku (conajmniej 5 godzin postoju) na 0,25 wszedzie

coś jest chyba zwalone nadal z odczytem temperatury silnika i ssanie się nie włącza, ktoś wyregulował w pół zimny silnik i teraz go na ciepło zalewa :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Tommec 
Mietko

Wysany: 2006-09-13, 16:44   

Oczywiście macie rację z tymi zaworami, mój błąd :oops: Jutro biorę się za właściwe ustawienie. Z grzechotania to słychać jedynie okolice skrzyni, jak za bardzo telepie silnikiem, ale podczas właściwej pracy jest cicho. Wałek jest sprawdzony, nie ma na krzywkach żadnych nieprzewidzianych nierówności wzdłużnych, ani poprzecznych. Czujnik temp juz trzeci założony, także jego wykluczam. Gdy uruchmię zimny silnik i pracuje on jak traktor - wykręcam świece i wtedy zdarza się, że są one mokre od paliwa. To chyba nie efekt ubogiej mieszanki. Tak czy siak, zacznę od zaworów, na razie dzięki.

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2006-09-13, 19:49   

najlepiej postaw fure na cala noc i z rana wez sie za ustawienie zaworkow, daj sobie czasu na to, bosamz doswiadczenia wiemze jak sie chce wszystkie zrobic na raz to cierpliwoscibraknie i sie lipe odstawia podkoniec;]
pozdro.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-09-13, 20:16   

sprawdz regulator cisnienia plaiwa i cisnienie na pompie !! !!

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2006-09-13, 22:27   

A podpinałeś pod komputer? Może da się odczytać jakieś błędy?

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-09-14, 00:29   

czy ktos mi moze podac prawidlowy sklad mieszanki w silniku e30 m20b27kat zalozylem blosa musze to wszystko yregulowac a gdzies przepadly mi wszystkie parametry spalin jakie maja byc na analizatorze ma ktos cos takiego wartosc lambdy zawartosci CO itp..

Tommec 
Mietko

Wysany: 2006-09-14, 18:35   

Komputer nie wykazuje błędów. Zawory już ustawione na 0,25. Udrożniony został też przewód powrotny paliwa do zbiornika. Efekt jest taki, że zimny silnik pracuje jeszcze bardziej nierówno. Za to ciepły na wolnych jest nieco równiejszy, ale pracuje tak, jakby obroty były zbyt wolne (trzęsie nim jakby miał dreszcze) i te okrutnie gryzące spaliny - bleeeh. Poprawiło się natomiast to, że na wysokich nie ma już czarnego dymu i łagodniej przechodzi z niskich na wysokie obroty. Ale te wolne.....
Ciśnienia na pompie jeszcze nie sprawdzałem, ale czy może mieć to wpływ, skoro przejście na wysokie i ogólnie praca silnika na wysokich obrotach odbywa się bez najmniejszych zakłóceń ?? ?

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-09-14, 20:12   

to ja mam pytanie zalozylem blosa wczesniej na benzynie i na gazie sklad spalin byl dobry teraz sprawa wyglada nastepujaca
zawartosc Co ok 4% lambda 098 -> 1.05 wacha sie (czyli poprawna ) czesci niedopalone paliwa w normie
mam problem tylko z ustawieniem poprawnej ilosci CO silnik pracuje rowniutko ciagnie idealnie od spodu poza zawartoscia CO i gryzacymi spalinami wszystko ok
zawory ustawione ok 6 miesiecy temu na 0.25 (byly jedentylko poprawilem reszta byla idealna wiec jakies poluzowanie srob nie wchodzi w gre) ma ktos pomysl jak to ustawic przed montarzem blosa i dolotu ze storzkiem bylo idealnie
a zapomnialem na wysokich obrotach zaartosc co ok 0.3% czyli idealnie!! o co do kija pana chodzi????

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-09-14, 20:24   

cisnienie paliwa ma duzy wplyw a w sczegolnosci ma wplyw regulator cisnienia na prace silnika

Tommec 
Mietko

Wysany: 2006-09-14, 20:47   

Kompletną listwę z wtryskami oraz regulatorem już podmieniałem i bez efektu. Pompa troszkę buczy, jej ciśnienie sprawdzę w najbliższym czasie. Czy przed uruchomieniem, po przekreceniu kluczyka na zapłon pompa powinna podpompować paliwo ?

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2006-09-14, 21:01   

cypis zapal swiatlai sprawdz wtedy spaliny, napiszczy cossie zmienia!!!!

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-09-14, 21:55   

nie nie powinna pompowac dopiero po przekreceniu na start zaczyna pompowac .....

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-09-14, 22:15   

czemu nie powinna :?: u mnie podpompuje i wylacza sie .dopiero jak zaczyne krecic rozrusznikiem to wlacza sie znowu ,ale to kiedy sie wlacza nie ma raczej nic wspolnego z twoim problemem

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2006-09-14, 22:18   

Co za cholera! Może jest tam wtryskiwacz rozruchowy i on leje?

Tommec 
Mietko

Wysany: 2006-09-14, 22:35   

Skoro mam teraz powojować z paliwem, to mam jeszcze pytanie: czy pompa paliwa podaje ciśnienie zależnie od obrotów silnika, czy jest ono stałe w każdym zakresie ?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-09-15, 00:24   

pompę paliwa masz elektryczną i ciśnienie jakie daje paliwu pompa jest stałe i powinno wynosic chyba jakieś 5,5-6barów

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Tommec 
Mietko

Wysany: 2006-09-15, 08:53   

To ja już czegoś nie rozumiem. Skoro pompa jest na tyle wydajna, że bez problemu jest w stanie obsłużyć pracę silnika pod dużym obciążeniem i na wysokich obrotach to dlaczego nie była by w stanie podać odpowiednio paliwa na wolnych obrotach (gdzie potrzeba go dużo mniej) ??
Jeszcze jedna sprawa: mam stary przepływomierz i gdy go odpowiednio ustawię (oczywiście "na oko") do tego odepnę sondę to wtedy na wolnych obrotach silnik chodzi idealnie (mimo, że nadal strasznie śmierdzi toksynami z wydechu).

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-15, 09:24   

no i tu może być sedno sprawy - jak masz możliwość to podmień sobie od kogoś sprawną przepływkę - elektronicznie może być ok, więc komp diagnostyczny nie wychwytuje błędów, ale mechanicznie może być padaka

strzelecki235 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Lut 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-09-15, 09:59   

Mam taki sam problem z moja beemka e30 320 1990 rok co Tommec sprawdziłem chyba wszystko co się dało dodam jeszcze że panowie z polecanego warszatu w piasecznie MAG-POL też nie dali rady... co do przepływki to sprawdzali i to nie to ja już sobie darowałem :(

pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: