BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
wyciecie katalizatora = daremny dzwiek :/
Autor Wiadomo
Hołek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 06 Mar 2006
Skd: /B/Y/T/O/M/
Wysany: 2006-09-10, 15:16   wyciecie katalizatora = daremny dzwiek :/

Witam wszystkich !!
jakis czas temu umarl mi w aucie katalizator, rozlecial sie w drobny mak !! pojechalem do mechanika i koles stwierdzil ze raczej nie warto kupowac nowego bo koszty sa dosc spore, uzywanego tez nie ma co zakladac bo nikt nie da mi gwarancji jak dlugo bedzie dobry,a pewnie tez nie malo kosztuje. Po chwili doszlismy do wnisoku ze go wytniemy a w jego miejsce wspawa sie rure przelotowa. Autko zaczelo sie lepiej zbierac, ochoczo wchodzi na obroty ale kuzwa dobija mnie jego dzwiek !! jakos tak dziwnie rzęzi :? strasznie mnie to denerwuje. nie bylo zakladanego zadnego sportowego tlumika ani nic, wiec autko chodzilo w miare cicho ,teraz jest juz troche gorzej, Halas moze nie jest donosny,ale ma bardzo denerwujaca "barwe" :wink: w tym miejscu nasuwa sie moje pytanie, czy macie jakis pomysl jak to "zlikwidowac" :?: :?: zastanawiam sie juz nad jakims sportowym koncowym wydechem tylko czy moglibyscie mi doradzic co kupic :?: autko to 318i e36 i jak cos to chcialem cos pod ten model. Zalezy mi tez na tym zeby nie chodzil za glosno, tak zeby mozna bylo sobie w miare spokojnie podrozowac i po przejechaniu kilkunastu km nie wychodzilo sie z bolem glowy :wink: wiem ze sporo z Was ma sportowe tlumiki, wiec prosze o Wasze komentarze i propozycje :)
Z gory dziekuje i pozdrawiam !!

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-09-10, 16:05   

odkrec volume w car audio :wink:

moze wspawał cienkie rury i wpadaja w rezonans lub koncowy jest w kiepskim stanie i jak spaliny w niego wala to brzeczy :?
sportowego jak nie masz nic wiecej po drodze bym nie proponował bo bedzie za głosno 8)

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-09-10, 16:43   

byl ten temat omawiany i nawet sam mocno bralem w nim udzial . tez mam wyciety katalizator i brzeczy. zawsze bedzie brzeczalo jak nie bedziesz mial srodkowego tlumika.sama rura nie pomoze.u MARTINEZA z tego co wiem jest rura wstawiona i do 3000 obr chodzi bardzo ladnie,dalej zaczyna sie ten blaszany dzwiek.taka sama sytuacja jest u SPEKTERA w e36 320 . kumpel z osiedla ma e36 318 ISa, w miejsce tej rury(bo tez kiedys wycinal kata) wstawil ostatnio strumienice (temat o nich jest burzliwy) ale dzwiek sie polepszyl,jest delikatny sportowy pomruk bez blaszanego odglosu az do konca obrotomierza.

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-09-10, 16:44   

w moim M40 wywaliłem kata i włozyłem tłumik przelotowy z Mercedesa - dzwięk był naprawde fajny (ale na tyle miałem wrzucony nowy Walker z 325) - żadnych brzęków stuków etc... nie powinno się usuwać środkowego i wstawiać samej rury...
na Allegro znalazłem coś takiego-
ale to 2 wloty i 2 wyloty więc Ci nie podejdzie
http://moto.allegro.pl/sh...?item=125655584
poszukaj tam coś porównywalnego...

Hołek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 06 Mar 2006
Skd: /B/Y/T/O/M/
Wysany: 2006-09-10, 21:41   

(jesli temat byl juz poruszony to sorki z mojej strony - chyba troche zbyt malo intensywnie szukalem :wink: )
przegladalem allegro i sie zdziwilem,bo ceny uzywanych katalizatorow (srodkowych tlumikow) przy stracie licytacji osiagaja juz po 300zl a ich stan nie jest zbyt rewelacyjny (przynajmniej z wygladu)
troche mnie korci zeby zalozyc sport wydech, tylko powiedzcie czy jest sens kupowac "uniwersalny" i bawic sie w dopasowywanie i czy w ogole da rade to tam jakos zalozyc bo widzialem juz mistrzow ktorym uniwersalne wydechy wystawaly po 30 cm za samochod :lol: w beemce wystajaca rurka koncowa nie jest zbyt dluga i raczej nie chce robic wsi :wink: ale nie ukrywam ze az tak portfel mnie nie sfędzi zeby wydac nie wiadomo ile na wydech dedykowany do Buni :wink:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-10, 21:51   

W skupie dają za zużyty katalizator 200 zł, więc za teoretycznie sprawnu ludziska chcą więcej - za mniej mogli by oddać do skupu.

Tak jak Ci radził RoboCop - poszukaj sobie tłumika środkowego - najlepiej od podobnej wersji silnikowej ale bez kata - np. od M10 - byle tylko kształtem pasował - ewentualnie może być nawet strumienica, tyle, że one sa raczej głośne

KUKI 

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Wrz 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-09-10, 22:17   

u mojego brata tez były takie objawy po wycieciu kata E36 1.8 wiec został wspawany tłumik przelotowy od E30 z wersji bez kata i teraz jest malina

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-09-11, 00:58   

wiec rada prosta, nie chcesz strumienicy ktora jest troche glosniejsza od zwyklego tlumika ale cichsza od przelotowej rury to szukaj srodkowego odpowiednika - tlumika...koszt sadze okolo 80-100zl ze wspawaniem ( do e30 325 gdzie sa dwie rury kosztuje 90 + wspawanie 30-40 zl)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: