BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dlaczego paliwo nie jest tańsze?
Autor Wiadomo
kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-09-02, 16:51   Dlaczego paliwo nie jest tańsze?

czy nic nie da sie zrobic w tej sprawie :?:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-09-02, 21:07   

Wiesz że żyjemy w takim kraju gdzie pewne sprawy są tak zakręcone że normalny człowiek nie jest w stanie tego zrozumieć

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-09-03, 07:53   

ale u nas w kraju jest zasada "że kto wypina tego WINA" ... podobnie jest w wachą :lol:

patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2006-09-03, 11:13   

No tak dla kierowcow to jest proste ale jak stacja kupila kilkadziesiat tysiecy litrow po 4zl za litr to teraz waszym zdaniem ma sprzedawac za darmo?? Dlaczego nikt nie pisal jak stacje przez kilka ostatnich miesiecy sprzedawaly z minimalna marza zeby tylko miec klienta tylko nagle teraz jak cena troche spadla. Wszyscy mysla ze jak paliwo jest drozsze to stacje zarabiaja niewiadomo ile ale to jest tylko taka polska glupota najwiecej zarabia Orlen a nie stacje paliw bo stacje ledwo wiazaly koniec z koncem. Utrzymanie stacji kosztuje grube pieniadze pensje oplaty legalizacje to wszystko trzeba oplacic tego juz nikt nie widzi niech nie narzekaja na stacje tylko na naszych kochanych politykow.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-09-03, 15:15   

patryk w-wa napisa/a:
No tak dla kierowcow to jest proste ale jak stacja kupila kilkadziesiat tysiecy litrow po 4zl za litr to teraz waszym zdaniem ma sprzedawac za darmo?? Dlaczego nikt nie pisal jak stacje przez kilka ostatnich miesiecy sprzedawaly z minimalna marza zeby tylko miec klienta tylko nagle teraz jak cena troche spadla. Wszyscy mysla ze jak paliwo jest drozsze to stacje zarabiaja niewiadomo ile ale to jest tylko taka polska glupota najwiecej zarabia Orlen a nie stacje paliw bo stacje ledwo wiazaly koniec z koncem. Utrzymanie stacji kosztuje grube pieniadze pensje oplaty legalizacje to wszystko trzeba oplacic tego juz nikt nie widzi niech nie narzekaja na stacje tylko na naszych kochanych politykow.

tak sie sklada robimy dom u kolesia ktory wlasnie ma kilka stacji benzynowych i on stwierdzil ze u nas marze na paliwo mozna dawac tak wysokie bo sie nikt nie czepia a ludzie i tak kupia i tak ; powiedzial ze jemu wystarczylaby marza ok 30gr ;za granice tyle mniej wiecej wynosi w przeliczeniu a koszty utrzymania maja jeszcze wieksze - to sa jego slowa goscia ktory od chyba osmiu lat ma stacje benzynowe

sam takze powiedzial jak mniej wiecej ustalaja ceny na stacji ; ma kilku kolegow co tez maja stacje i dzwonia do siebie i sami na dana okolice ustalaja cene zeby nie bylo duzych roznic w cenach ;sam na poczatku sie dziwl jak to funkcjonuje ale przestal sie dziwic jak zobaczyl jaka z tego jest kasa :mrgreen:

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2006-09-03, 15:28   

ceny bylyby nawet przyjemne gdyby bylo jak w stanach czyli cena surowca + marża stacji bez zadnych popier... podatków. to moje zdanie bo co jak co ale panstwo najwiecej kasy sciaga od kierowcow bo wie ze zaplaca bo jezdzic trzeba :twisted:

patryk w-wa 

Wysany: 2006-09-03, 21:39   

moze przebijac i o 5 zlotych to tak niestety nie dziala bo klient jest dzisiaj wybredny jak 3 km dalej jest 2 grosze taniej to pojedzie tam wiec jezeli zna wszystkich wlascicieli w obrebie 20km to ma wielkie szczescie bo dzisiaj jest niestety walka o klienta.

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2006-09-04, 23:08   Re: Dlaczego paliwo nie jest tańsze?

kamil.k napisa/a:

czy nic nie da sie zrobic w tej sprawie :?:

LPG,holzgas
......albo para rończych rumaków

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-05, 15:30   

Cytat:
...stacje ledwo wiazaly koniec z koncem
dobry tekst :mrgreen:

[ Dodano: Wto Wrz 05, 2006 15:33 ]
BTW - na stacji Orlenu(Świder stacja Gomuły, na przeciwko BP) ostatnio Pb 95 waliła jakims rozpuszczalnikiem, więc jakoś sobie ci właściciele znaleźli sposób na zawiązanie całkiem solidnego supełka i się końce nie rozpdają :|

ceny paliwa to jedno, a zawartość paliwa w paliwie, to zupełnie inna sprawa :evil:

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2006-09-05, 20:41   

[quote="PioterW"]
Cytat:
...stacje ledwo wiazaly koniec z koncem

:shock: , rozbroił mnie ten tekst :!: to tak jakbyś napisał że ci sie rybki w akwarium utopiły....

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-09-05, 22:23   Re: Dlaczego paliwo nie jest tańsze?

Rafał napisa/a:
holzgas

hehe, moze pora wyciagnac stara technologie z lamusa? :wink:
Chociaz troche dziwnie wygladala by berta z czyms takim:

Dla niezorientowanych:
Gaz drzewny (ang. wood gas, niem. holzgas) powstaje w procesie zgazowania drewna. Jest to mieszanka palnych gazów: tlenku węgla, wodoru i metanu, a także niepalnych -- azotu, dwutlenku węgla, pary wodnej. Skład gazu zależy od wielu czynników, między innymi od temperatury panującej w palenisku generatora gazu, wilgotności załadowanego paliwa i innych.
Zgazowywanie paliw stałych jest technologią liczącą ponad 200 lat. Na początku XIX w. używano tzw. gazu miejskiego do zasilania kuchenek gazowych, latarni ulicznych i do celów przemysłowych. Był on wtedy wytwarzany z węgla. Ogólnie -- gaz powstały sztucznie ze zgazowania paliwa stałego nazywany jest gazem generatorowym.
Technologia ta polega na poddaniu paliwa stałego serii reakcji ter­mo­che­micz­nych, w wyniku czego wyprodukowany zostaje palny gaz.
Właśnie II W. Ś. zawdzięczamy upowszechnienie się terminu holzgas. Wynika to z tego, że armia niemiecka, okupująca terytorium Polski, używała holzgazu do zasilania m.in. ciężarówek.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Bagor 

Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-09-05, 23:29   

patryk w-wa napisa/a:

Widzę zorientowany mocno jesteś. Prowadzisz może własną stację ?

mareks 

Doczy: 10 Sty 2005
Skd: księstwo Sulejówek
Wysany: 2006-09-06, 12:56   

swietne jest to ze jak dorzeje ropa na swiecie to odrazu automatycznie roznie cena benzyny na stacjach a jak tanieje to najpierw ludzie sie tlumacza ze musza sprzedac zapasy drogiej ropy potem dopiero stanieja jak kupia nowa. jak jest podwyzka o 10 gr to odrazu o tyle wzrasta cena(albo i wiecej) a jak jest obnizka to tanieje o 2-3:(
swietne praktyki:)

GG: 6377445

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-09-06, 12:58   

Mam pomysła - zbuntujmy się i przestańmy tankować :mrgreen:

mareks 

Doczy: 10 Sty 2005
Skd: księstwo Sulejówek
Wysany: 2006-09-06, 12:59   

taaa. i zacznijmy chodzic na piechote warczac i przyklejajac sobie znaczekBMW na koszuli:)

GG: 6377445

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-09-06, 17:24   

Łukasz napisa/a:
Mam pomysła - zbuntujmy się i przestańmy tankować :mrgreen:

ok ja od jutra nie tankuje ropy :lol:

pieszo nie musimy chodzic sa jeszcze rowerki 8) :mrgreen:

a strajk to nie taki glupi pomysl ...

Kujon 

Wysany: 2006-09-06, 22:41   

od pewnego czasu ON jest około 100zł droższy w hurcie na tonie paliwa niż PB 95 . może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego na stacjach benzynowych jest na odwrót ??
tutaj są dzisiejsze ceny hurtowe paliw http://www.orlen.pl/cgi-b...gcfkmdfkfdfhf.0

DO Korzuch i Patryk Wa-wa: widze że siedzicie w temacie , prosze odpowiedzcie mi na to pytanie , bo na moj mały rozumek jest to niepojęte....

Ostatnio zmieniony przez Kujon 2006-09-07, 10:35, w caoci zmieniany 1 raz  

patryk w-wa 

Wysany: 2006-09-06, 23:20   

Widze ze bardzo duzo rzeczy was bawi to dobrze cieszcie sie niech wam bedzie jak najlepiej. Jak ktos chce lac gowno to leje to jego sprawa takie sprawy mozna zglaszac i na stacje przyjezdza kontrola. konsekwencje nie sa przyjemne wiec nie wieze ze Pan Gomula bawilby sie w takie rzeczy ze paliwo smierdzi to nie zawsze znaczy ze jest zle. Niektorzy pisza takie bzdury ze sie az czytac nie chce sa poobrazani na caly swiat ze paliwo jest drogie a gdzie najprosciej wyladowac zlosc oczywiscie na stacji bo to ona sprzedaje. Dla tych co mysla ze stacje tluka taka kase mam propozycje zeby postawili swoja stacje i tez zarabiali krocie nie ma problemu poza tym ze trzeba miec ok 2 mln zl.

[ Dodano: Sro Wrz 06, 2006 11:36 pm ]
A dla dobrze poinformowanego Pana Korzucha moge podac cene gazu z ostatniej faktury 1,47 NETTO nie wiem skad masz te ceny chyba z przed 3 lat albo ci sie mieszanki gazow pomylily. Co do cen paliwa podawanych przez Korzucha to sa z kosmosu nawet nie chce mi sie srawdzac dokladnie ile kosztuje ale te ceny to kompletne bzdury nie wiem skad to masz.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2006-09-07, 00:04   

oj chyba ten orlen to jest twoj o ktorym pisal pioter :wink:

wyluzuj :) nie ma sie co nerwowac ... ogolnie kazdy chodzi spiety jak widzi takie ceny :?

wlasnie w telewizorni mowili ze ceny ropy pojda w dol bo amerykance jakies tam nowe zloza maja i sie rozwija wydobywanie ropy na platformach ... oby sie to odbilo na cenie naszych paliw :wink:

webretti 

Doczy: 05 Lut 2006
Skd: .....
Wysany: 2006-09-07, 01:32   

urbi napisa/a:

wlasnie w telewizorni mowili ze ceny ropy pojda w dol bo amerykance jakies tam nowe zloza maja i sie rozwija wydobywanie ropy na platformach ... oby sie to odbilo na cenie naszych paliw :wink:

uuu to dziwne, bo ja słyszałem, że nasz czcigodny błogosławiony rząd :lol: podnosi akcyze od 1 stycznia 2007 na paliwo, lpg i wyroby tytoniowe o 25% :mrgreen: zajefajnie 8) wczoraj o tym trąbiły wszystkie kanały, a dziś na wszystkich stacjach już podwyżka hehe, koncerny paliwowe w polsce są błyskawiczne, niby 1 stycznia 2007 , a już dziś zrobili podwyżke LPG o 5 gr, Pb o 9 gr, tytoń >>>>na przykładzie Marlboro z 6,90 na 7,20 (skąd oni wzieli takie fajki z tak wybitą ceną na opakowaniu skoro wszędzie mają po starej cenie :?
Ostatnio zmieniony przez webretti 2006-09-07, 11:53, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-09-07, 08:54   

patryk w-wa napisa/a:
Widze ze bardzo duzo rzeczy was bawi to dobrze cieszcie sie niech wam bedzie jak najlepiej. Jak ktos chce lac gowno to leje to jego sprawa takie sprawy mozna zglaszac i na stacje przyjezdza kontrola. konsekwencje nie sa przyjemne wiec nie wieze ze Pan Gomula bawilby sie w takie rzeczy ze paliwo smierdzi to nie zawsze znaczy ze jest zle. Niektorzy pisza takie bzdury ze sie az czytac nie chce sa poobrazani na caly swiat ze paliwo jest drogie a gdzie najprosciej wyladowac zlosc oczywiscie na stacji bo to ona sprzedaje. Dla tych co mysla ze stacje tluka taka kase mam propozycje zeby postawili swoja stacje i tez zarabiali krocie nie ma problemu poza tym ze trzeba miec ok 2 mln zl.

[ Dodano: Sro Wrz 06, 2006 11:36 pm ]
A dla dobrze poinformowanego Pana Korzucha moge podac cene gazu z ostatniej faktury 1,47 NETTO nie wiem skad masz te ceny chyba z przed 3 lat albo ci sie mieszanki gazow pomylily. Co do cen paliwa podawanych przez Korzucha to sa z kosmosu nawet nie chce mi sie srawdzac dokladnie ile kosztuje ale te ceny to kompletne bzdury nie wiem skad to masz.

stacje ma i takimi starymi autami jeździ, ojej.... :mrgreen: :wink:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-07, 09:09   

Patryk - olewam to - nie będę uzdrawiał świata ani walczył a Panem Gomułą - wolę zatankować gdzie indziej
- jeśli Twoim zdaniem śmierdzące rozpuszczalnikiem paliwo nie musi jeszcze oznaczać nic złego, to OK - normalnie przypomina mi się historja o kolesiu, który złapany za rękę na kradzieży twierdził, że to nie jego ręka :|

wierz mi, że jak jest mało syfu, to benzyna nadal pachni jak bęnzyna - żeby było inaczej - musi być tego syfu na prawdę sporo :|

nie wiem - może Pan Gomuła już kupuje chrzczone paliwo i nieczego nie świadom sprzedaję ludziom syf do baków będąc przeświadczonym o swojej uczciwości - może kierownik stacji go oszukuje i przyjmuje lewy towar z podrobionymi certyfikatami jakości - nie wiem, nie wnikam, ale pewne jest, że na jego stacjach trafiłem na syf zarówno w dystrybutorze LPG jak i Pb - wiem, bo tankowałem i więcej nie będę i wszystkim znajomym radzę je omijać, bo można się naciąć

a że gość ma te 2mln na postawienie stacji, to zupełnie inna sprawa i wcale nie oznacza, że to uczciwie i ciężko pracujący gość - to oznacza tylko tyle, że ma te 2 mln na postawienie stacji

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-09-07, 09:19   

korzuch napisa/a:
yo!
moje ceny nie są wiarygodne :?: :mrgreen: tu gdzie pracuje faktura to rzecz swięta zresztą za tyle moja firma jak najbardziej legalna i samorządowa kupuje wyżej wymienione produkty :mrgreen: kupujemy prosto od głownego dystrybutora na region i to jest jak najbardziej własciwa cena na pomorzu :mrgreen: a ja mam pytanie pracujesz na peronach przy nalewaku czy tylko wystawiasz fakturki leszczom :?: i pierwsze słysze zeby zwykły podrzędny pracownik widział faktury zakupu :mrgreen: bez urazy
pozdro
PS jezeli wiesz co to przetarg to moze zrozumiesz skąd znam tak dobrze ceny :mrgreen:

Korzuch, narażasz się, on ma Audi A8 :mrgreen:

Kujon 

Wysany: 2006-09-07, 10:44   

DO Korzuch i Patryk Wa-wa: widze że siedzicie w temacie , prosze odpowiedzcie mi na to pytanie , bo na moj mały rozumek jest to niepojęte....

od pewnego czasu ON jest około 100zł droższy w hurcie na tonie paliwa niż PB 95 . może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego na stacjach benzynowych jest na odwrót ??
tutaj są dzisiejsze ceny hurtowe paliw http://www.orlen.pl/cgi-b...gcfkmdfkfdfhf.0

patryk w-wa 

Wysany: 2006-09-07, 12:47   

Korzuch nie chce mi sie z toba gadac ja Cie nie obrazam to i ty nie obrazaj mnie nic mnie nie obchodzi co robisz czy zbierasz gowna w parku czy jestes prezezem wielkiej firmy mam to gdzies u nas sa takie ceny i na pewno ty tego nie zmienisz ja podaje Ci ceny zakupu na stacji paliw ale oczywiscie jestes za mądry zeby przyjac to do swojej wiadomosci zyj chlopie w niewiedzy bo wszyscy cie okradaja.
A co do tego ze olej jest tanszy to chyba nie trzeba sie dlugo zastanawiac. Jezeli olej drozeje to drozeje wszystko samochody ciezarowe tzn. caly transport jezdzi na ON i to paliwo musi byc tansze.
Nie mowie ze stacja Paliw to kiepski ineres pieniadze sa dosyc spore ale zeby byly pieniadze to musi byc i klient chodzi mi o to ze jak cena jest wysoka to wcale nie znaczy ze stacja wiecej zarabia bo to bzdura pare lat temu to byly duzo wieksze pieniadze niz teraz bo ludzie tankuja duzo mniej.
Ostatnio zmieniony przez patryk w-wa 2006-09-07, 13:08, w caoci zmieniany 2 razy  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: