BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
przyciemnienie szyb
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-05-26, 21:53   przyciemnienie szyb

serwus.a teraz pytanko o przyciemninie szyb do e30.chce obkleic 5 szyb ale nie na maxa ciemnymi.chce takie jakies w skali 2 od jasniejszych.znacie sie na foliach i doradzicie ktore wybrac itp ?

Go

Wysany: 2004-05-26, 22:28   

witam! ja mam przyciemnione folia 3 szyby te tylnie maxymalnie i jest oki! z zewnatrz nic nie widac a wewnatrz naprawde przyzwoicie! na te przednie to z trego co wiem trzeba miec atest! tego juz ci nei powiem ale te tylnie to mozna nawet zaspawac byle bys mial lusterka sprawne! 8)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-05-27, 00:04   

Przednich 180 stopni nie wolno ... pierwsza kontrola i żegnasz się z dowodem, na przednie pozostaje piecówka

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2004-05-27, 07:17   

Smascher tak do końca to nie jest jak mówisz. Jest w polsce taka instytucja "Instytutu Szkła i Ceramiki Oddział w Krakowie" i na ich stronach można znaleźć następujące informacje:

Wykaz folii, które mogą być montowane na szybach bocznych pojazdów, znajdujących się w polu widzenia kierowcy.

mają jeszcze wykaz firm uprawnionych do oklejania szyb samochodowych -zarejestrowanych i odpowiedzialnych za zgodne z przepisami stosowanie zezwolnia (wg stanu na dzień 15 września 2003 r.) i jest to tu: http://www.isic.krakow.pl/wykaz2.xls

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Anonymous
Go
Wysany: 2004-05-27, 13:37   

Cytat:
pierwsza kontrola i żegnasz się z dowodem
Albo zrywasz folie z przednich szybek przy panach policjantach :P
Ja mam przyciemnione wszystkie szyby...i jezdze tak juz dluzy czas i narazie mam spokoj...Jak podejdzie do mnie "niebieski" to otworze szybkę i nawet nie zauwazy,ze jakaś tam folia jest... :P

PS.Ja mam u siebie folie SunGard i naprawde jest bardzo dobra-podobno najlepsza folia dostepna teraz na rynku...("na rynku"-prosze bez skojarzen 8) )

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-05-27, 14:24   

Cytat:
(wg stanu na dzień 15 września 2003 r.)

I własnie w tym rzecz, że na początku b.r., w lutym jakoś tak, weszła ustawa całkowicie zabraniająca stosowania folii na przednich 180st. Bo owszem te dane co podałes to do niedawna obowiązywały :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2004-05-27, 15:37   

nie jestem pewien ale szyby o przepuszczalnosci swiatla powyzej 80% sa naprawde niewiele ciemniejsze od standardowych. czy sie myle???

WujekDobraRada 

Skd: K-lin
Wysany: 2004-05-27, 17:03   

Moją E30 oklejałem w Folicie (u Tomusia) i mam przyciemnione szyby w przednich drzwiach folią najjaśniejszą zaś tył średnią - raz mi tylko dowód zabrali (sławny Bączek w Koszalinie) ale jeżdzę już ze dwa lata i mam spokój.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-05-27, 17:19   

łosiek napisa/a:
nie jestem pewien ale szyby o przepuszczalnosci swiatla powyzej 80% sa naprawde niewiele ciemniejsze od standardowych. czy sie myle???

Zgadza się, ale zawsze to coś, szczególnie w słoneczne dni.

Mi się wydaje że przednie boczne można oklejać tylko trzeba udowodnić że przepuszczalność światła wynosi min 70%, a tego to już nie wiem jak zrobić.

Natomiast metoda piecowa jest jak najbardziej legalna bo przyciemniają do określonej przepuszczalności. Trochę się tym interesowałem i koszt przyciemnienia przednich bocznych do 70% oraz tylnych jak kto chce (w sumie 5 szyb) to coś około 1050 PLN (łącznie z montarzem itp.). A sama przednia do 75% przep. to koszt rzędu 600 PLN.

Teraz pozostaje tylko wybrać czy drogo i legalnie czy taniej i z ryzykiem.
Osobiście wybrałbym to drugie (tak jak napisał Inparco "przy niebieskich szybka w dół i nic nie widać")

Anonymous
Go
Wysany: 2004-05-27, 17:46   

A tu macie linka

http://www.technicolor.pl/

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Skd: Puławy
Wysany: 2004-05-28, 07:20   

meilowałem do klienta w Wa-wie co sie trudni przyciemnianiem. Oto korespondencja:
Cytat:
Witam.
Proszę o wycenę przyciemnienia szybek w bmw e30 coupe w 2 wariantach:
1) tył + tylne boczne
2) tył + tylne boczne + przednie boczne (z atestami)
proszę o możliwie szybką odpowiedź

pozdrawiam

--------------------------------------------------------------------------------

Rafał Jarosz
Specjalista Automatyk
Z.A. "Puławy" S.A.
tel. 081 889 19 19
081 887 68 46
fax. 081 887 59 37
email: Rafal.Jarosz@Azoty.Pulawy.pl
GG. 2213917

[www.przyciemnianie.pl]
Witam. Ceny
1- 300
2- 450
Nikt nie da Panu atestu na przyciemnione szyby przednie. Przyciemnione bo oklejenie przepisowe w granicy 70% przepusczlności światła jest możliwe ale to nie jest przyciemnienie szyb, tylko oklejenie bezbarwną folią. Czyli zero efektu przyciemnienia.
Pozdrawiam
Tomasz Górczyński

także wg tej odpowiedzi tył jak najbardziej ale z przodem ... :? :? :?:

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-10-05, 08:54   

a ja doloze pytanko tutaj, robil ktos z was sobie sam przyciemniane szyby??
boczne to podejrzewam nie problem, ale zastanawiam sie nad tylna...
ja trzeba wyjmowac? a jak tak to na co zwrocic uwage zeby nic nie zepsuc...
ta uszczelka mysle bedzie jedynym problemem, jest jakos przyklejona czy cos??

mgr inż. Jędrek ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-05, 12:29   

center napisa/a:
a ja doloze pytanko tutaj, robil ktos z was sobie sam przyciemniane szyby??

Tak, lecz trzeba mieć o tym wszystkim spore pojęcie...bez opuźniacza nic nie zrobisz! Bardzo łatwo jest zmarnować folie jak się ktoś nie zna na rzeczy... :wink:

center napisa/a:
boczne to podejrzewam nie problem, ale zastanawiam sie nad tylna...
ja trzeba wyjmowac? a jak tak to na co zwrocic uwage zeby nic nie zepsuc...
ta uszczelka mysle bedzie jedynym problemem, jest jakos przyklejona czy cos??

Po I: Wszystkie szyby trzeba zdemontować z auta.
Po II: Jeżeli już sobie poradzisz z wszystkimi szybami to z tylnią będziesz miał sporo kłopotów...Położysz folie na tył i się na dole po bokach pozagina...na bank!
Szyba w e-30 (tył) jest wygięta pod sporym kontem i jest pewien problem z jej oklejeniem.

Co do uszczelki to nie jest to żaden problem...wyciągnij ją ostrożnie i powoli, powinna pujść...

PS. Jeżeli chcesz to pożądnie mieć zrobione a nie masz o tym zielonego pojęcia to udaj się do pożądnego zakładu i zleć im robotę... Dodam jeszcze raz...FOLIE NAPRAWDĘ TRZEBA UMIEĆ KŁAŚĆ ! ! !

PS II. Myślę, że pomogłem...? 8)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-05, 15:19   

Inparco ma racje pewnie widzieliscie ile aut jezdzi z plamami powietrza miedzy folia a szyba . ja w fiacie uno kiedys przyciemnialem najtansza folia za pomoca plynu do mycia szyb gabki , specjalnej łopatki i nagrzewnicy i wyszklo calkiem calkiem jak na pierwszy raz

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2004-10-05, 17:17   

ja jednak uważam ze juz jak przyciemniac to piecowo, cena 200-300zl nie zabija a nietrzeba przeciez robic wszystkich naraz. Ja narazie niemam funduszy ale mysle nad tym, napewno jednak nie przyciemnie folia, nawet w zakladach robione ta metoda szyby po pewnym czasie " bablują". Co innego jak auto ma juz przyciemnione folią szyby, to mozna jezdzic, ale ja bym nigdy tak nieprzyciemniał, raz tak mi juz zrobili i dziekuje, efekt był godny... jednym slowem lipa.

Gepard 

Pomg: 7 razy
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-10-05, 23:22   

Z bocznymi to sobie kazdy poradzi nie ma wiekszego klopotu wystarczy sie starac przerabialem kilka samochodow juz :) natomiast tylnia to juz troszke pracy kosztuje wszystko zalezy od foli jaka sie zakupi :)

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-08-26, 19:44   

A kto robił piecowo?

Mam zamiar przyciemnić, z tym że nie wiem jaki koszt piecem, jaki folią.

Możliwe jest żeby folia dobrze położona wytrzymała np. 4-5 lat?

tomcio83 
Bardzo Mądry Wybór

Doczy: 17 Kwi 2006
Skd: Dąbrowa Górnicza
Wysany: 2006-08-27, 19:56   

mozliwe jest ja mialem w przyrzadzie do jezdzenia (maluch) przyciemnione najtansza folia ale najciemniejsza wszystki 5 szyb przez 3,5 roku i bylo jak na poczatku

Mauser 

Wysany: 2006-08-27, 20:37   

tak jak na początku, tylko że pojaśniały?

tomcio83 
Bardzo Mądry Wybór

Doczy: 17 Kwi 2006
Skd: Dąbrowa Górnicza
Wysany: 2006-08-27, 21:16   

wlasnie nie pojasnialy bo jak mi sie wlamali do malczana i zawineli sprzet to przyciemnilem jeszcze raz 1 szybke i roznicy nie bylo. Mam znajomego co mowi ze pojasnialy ale gdy zapytalem czy myje szyby od wewnatrz to powiedzial ze jakims psik psikiem do szyb. no to go wysmialem bo trodno aby wtedy nie pojasnialy

Mauser 

Wysany: 2006-08-27, 21:20   

:)
czyli nie pojaśnieją jak ich mył nie będę?

Gangstapcf 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 28 Lut 2006
Skd: Szczecin
Wysany: 2006-08-27, 22:14   

Witam, nie wiem jak u was jest, ale w szczecine praktycznie przy każdej kontroli pierwsze co oglądają to przednie boczne szyby:), opuszczanie to banał bo pierwsze o co proszą w takim wypadku żeby unieść szybe :) , naklejenie czego kolwiek i ściemnianie że jest wpo też juz do konca nie daje rady bo niektórzy mają już sprzęty do mierzenia przepuszczalności :) , a jak nawet ma jakieś wątpliwości to zabiera dowodzik i kieruje na badanie techniczne. Kiedyś chcialem sobie przyciemnic boczne szybki, ale szkoda zachodu :) . Zostałem tylko przy 180 stopni w tył i jest spoko, każda kontrola przebiega szybko i bez zbednych problemów.:)

Ja mam juz 2 auto ktore jest wyklejone folią. Pierwsze przyciemniałem jakieś 3 lata temu i do tej pory jest elegancko. Nic nie zmatowiało i nic sie nie " babluje". W bmce mam szybki mają 2 lata i też nic sie nie dzieje (nie licząc uszkodzeń mechanicznych :) )

pozdrawiam,

ploszajosE30 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 20 Sie 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2006-08-28, 01:32   

Apropo przyciemniania tylniej szyby. Polecam ja wyjac. Przyciemnia sie ja paskami zwykle 20 cm szerokosci. W calosci od razu jej nie przyciemnisz ze wzgledu na krzywizne. Najwazniejsze to dokladnie umyc i odtluscic szybe. I nie zaluj wody przy przyklejaniu. Pozniej tylko dobra sciagaczka (wszystkie tylko nie ta dolaczona do folii :) ) i milej zabawy. Zycze wytrwalosci w walce z bablami...Pozdrawiam

P.S.
Pozdrowienia dla Nokermana, E30 325iA 1987r. +navi. Moja E30 316i 1989r +lacetti :lol: (as bezpiecznej jazdy)

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-08-28, 14:51   

Ja od dawna mam folie na wszyskich 5 szybach i nie miałem jeszcze problemów z psami, przez jakiś czas miałem super black teraz mam średnią, ogólnie jak dla mnie przyciemnianie samych bocznych tył to festyn i uważam albo wszyskie albo wcale.

Samo obklejanie to już skomplikowana sprawa jeśli chce sie mieć to zrobione w miare profesjonalnie, podstawa to dobra folia (nie polecam tych tanich z allegro i sklepów motoryzacyjnych) rysuja sie podczas nakładania nie mówiąć już co sie dzieje po paru opuszczeniach szyby. Jeśli mamy już konkretną folie czeba wyciągnąc wszyskie szyby, mi wyciągnięcie tylnej szyby w e30 zajmuje 5 minut a włożenie nie więcej niż 15.

Szyba musi być idealnie czysta i odtłuszczona specjalnym płynem, nakładamy też nie zwykłym płynem gdyż zwykły płyn do szyb zawiera alkohol i potem pojawiają sie kropki, trzeba używac płynu bez alkoholu, np K2, na tylnej szybie nakładamy 2 kawałki (łączenie poziomo na lini od ogrzewania) jak ktoś ma opalarke i wie jak do tego podejść z z zaokręgleniem szyby nie będzie prooblemu. Ważne jest też wyciskanie płynu, trzeba mocno i dokładnie to robić zeby nie było kropek i pęcherzy. na końcu suszymy delikatnie opalarką.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Mauser 

Wysany: 2006-08-28, 20:07   

-> Jak z ceną za przyciemnianie folią?

-> jakiej firmy folię kupić?

-> Jak z ceną przyciemniania piecowego?

-> Są lepsze i gorsze firmy, metody piecowego przycimemniania?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: