Witam wszystkich!
Wczoraj podczas duzej ulewy zjechało mi piórko z wycieraczki i metalowa czesc delikatnie zarysowała mi przednia szybe.Macie jakis sprawdzony sposób na pozbycie sie zarysowań
Pozdrawiam.
_________________ BMW E-36
SC-900
uprzywilejowana- opel ASTRA II
- Y A M A H A
_RADON_
cze cięzko bedzie usunąć jedyne co możesz zrobić to zajedz gdzieś gdzie wymieniajaszyby i zapytaj sie czy mają proszek do polerowania rys ja jak robilem w warsztacie i rownierz szyby wymienialiśmy to taki proszek posiadaliśmy małe ryski szło wypolerować
_________________ gleba przód-80mm tył -60mm mi tam starczy
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-08-07, 23:19
a da sie jakos wyczyscic szkla od lamp od zewnatrz? wiem ze byl temat ale nowe glowy to moze i nowe pomysly.zauwazylem ze moje black hella made in home sa coraz bardziej szarawe. winowajca sa bardzo delikatne odpryski z kamieni..glebe mam wieksza od was czyli -80 z przodu i kamyczki leca mi na swiatla czesto
nigdy w życiu papierem szyby przedniej bo bedziesz mnial jak po piaskowaniu jak w karetce jedynie co to tylko samąpastą bez papieru broń boże papierem robić
nigdy w życiu papierem szyby przedniej bo bedziesz mnial jak po piaskowaniu jak w karetce jedynie co to tylko samąpastą bez papieru broń boże papierem robić
Kolego czego piszesz jak nie wiesz.
Ja ryse po wycieraczse przytarlem papierem 2000 na mokro potem polerka pasta. Nie ma sladu.
podobno sie nie poleruje przedniej szyby,bo powstaje "efekt soczewki".
Słyszeliscie cos w tym temacie?
Efekt soczewki powstaje, ale tylko w przypadku, gdy zbyt głęboko szybę przypolerujesz. Podczas takiej polerki co jakiś czas patrzysz przez szybę, czy światło się nie załamuje. Popytaj w firmach, które się tym zajmują, ile by za takie coś chcieli. Za polerkę 3/4 powierzchni szyby w Tipo (też rysy po wycieraczkach) wzięli 70 PLN (czas akcji 1 godz). Używali urządzenia, które przytyka się do powierzchni szyby i tam mikro-ziarenka uderzają w nią z dużą częstotliwością powodując jakby "zbieranie" powierzchowne materiału. Etfekt był mile zaskakujący.
Kolego czego piszesz jak nie wiesz.
Ja ryse po wycieraczse przytarlem papierem 2000 na mokro potem polerka pasta. Nie ma sladu.
aż z ciekawości wezme i spróbuje na starej szybie z papierem tak jak mówisz jak efekt bedzie pozytywny zwracam honor i stawiam piwo
menel:
papier najpierw gruby - usuwasz najwieksze nierownosci
papier rzedu 2000 na mokro
polerka najlepsza na swiecie pasta "tempo"
Efekt na lampach:
- usuwa drobne uszkodzenia oraz odpryski pokamieniowe
- usuwa z lamp oznaczenia typu B itd
- przywraca dawna przejrzystosc lampy.
Uwagi:
Polerowac z uzyciem bardzo duzej ilosci wody
POD ZADNYM POZOREM NIE DOCISKAC WIERTARKI Z PAPIEREM SCIERNYM DO SZKLA
Przegrzanie przy polerowaniu = pekniecie szkla.
menel:
papier najpierw gruby - usuwasz najwieksze nierownosci
papier rzedu 2000 na mokro
polerka najlepsza na swiecie pasta "tempo"
Efekt na lampach:
- usuwa drobne uszkodzenia oraz odpryski pokamieniowe
- usuwa z lamp oznaczenia typu B itd
- przywraca dawna przejrzystosc lampy.
Uwagi:
Polerowac z uzyciem bardzo duzej ilosci wody
POD ZADNYM POZOREM NIE DOCISKAC WIERTARKI Z PAPIEREM SCIERNYM DO SZKLA
Przegrzanie przy polerowaniu = pekniecie szkla.
Przetestowane na szke lamp halogenowych e30
Hmm zainteresowalo mnie to zdanie : POD ZADNYM POZOREM NIE DOCISKAC WIERTARKI Z PAPIEREM SCIERNYM DO SZKLA
tzn chodzi ci zeby nie za mocno czy o co
czy recznie
chodzi o to ze do procesu polerowania uzywasz paiperu sciernego i wiertarki (recznie zajelo by to chyba z pol roku). Proces takiego szlifowania powoduje wydzielanie sie sporych ilosci ciepla. Jesli przesadzimy z dociskaniem w jednym miejscu to wzrosnie nam temperatura + naprezenia = pajączek gotowy.
Lekko dociskac + wykonywac okrezne ruchy (tak jak przy natluszczaniu kobiety 8) )
nie zakladalem nowego tamatu bo juz tyle o tych przednich szybach jest ze starczy. ja wlasnie wymienilem porysowana przednia szybe. mam nowa i wyglada cudownie.
moje pytanie brzmi: czy po zalozeniu szyba przez jakis czas bedzie sie ukladac jakos sama ? zauwazylem dzis a raczej uslyszalem podczas jazdy jakies dziwne trzaski ( dosyc ciche ) przy prawym slupku. ciezko to stwierdzic w czasie jazdy ale mam wrazenie ze te dzwieki dochodza z tamtej strony.
Szyba raczej nie powinna się "układać". Po założeniu powinna być od razu na swoim miejscu i sztywno siedzieć. Może jest niedokładnie równo zamontowana i powstają jakieś delikatne naprężenia karoserii. Szczelnie chociaż to wszystko jest zamontowane ?
Ja zapłaciłem 210zł z montażem w krakszkle - autoglas jaan w krakowie
szyba niebieska z paskiem, bez paska o 10zł tańsza..
komfort z jazdy z nową szybą bez ani jednej ryski - priceless
pzdr