BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Skacząca temperatura w 320i M50
Autor Wiadomo
kaplanek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 09 Cze 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2006-06-20, 22:11   Skacząca temperatura w 320i M50

Witam, mam taki problemik: skacze mi temperatura w mojej betce, czasem jest ok, wskaźnik stoji pionowo i ani drgnie. Jak autko postoji pare dni nie jezdzone to pozniej jak jade to wskaźnik temperatury stoji w polowie czyli normalnie, za chwile idzie kreske wyzej wiec cos sie grzeje, za moment spadnie znowu do normalnej temepratury, minie 3-4 minuty i idzie w gore, znow spadnie. Czasem dochodzi nawet az pod czerwona kontrolke. Jak podniose maske na rozgrzanym silnik id odkrece delikatnie odpowietrznik to jes tam bardzo duzo powietrze, czekam az zejdzie do konca, odkrecam korek od chlodnicy, dmucham zeby wydmuchac cale powietrze, musze uzupelnic troche woda (jakies 300 ml), zakrecam korek i odpowietrznik i wszystko wraca do normy. Samochod znowu postoji dzien, dwa i ten sam problem sie pojawia. Poprzedni wlasciciel twierdzil, ze dopiero co wymieniona zostala chlodnica i pompa wody. Maci moze pomysl co to moze byc ?? Silnik tak jak pisalem M50 2.0. z 92 r.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-06-20, 22:56   

cos nie tak z odpowietrzeniem... jak mowil ze dopiero wymienione to albo nie byly te czesci problemem albo ich nie wymienil... a jak ubywa plynu a plyn nigdzie nie wycieka, jak w oleju nie ma mleka to moze uszczeleczka pod glowica...

Grucha Jr 

Pomg: 4 razy
Doczy: 20 Lut 2006
Skd: Warszawa/Raszyn
Wysany: 2006-06-20, 22:59   

Mam czasem podobny problem tyle że w e30 318is. Po prostu wystarczy że docisnę kostka która jest podpięta do zegarów... Coś tam pewnie nie łączy ale nie mam bardzo czasu rozebrać tego... Może u Ciebie jest to samo!
Pozdro

kaplanek 

Wysany: 2006-06-21, 00:23   

hmmmm.... no wlasnie olej wydal mi sie troche dziwny, jutro to sprawdze dokladnie.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-06-21, 08:05   

no to jak olej jest jasnobrazowy to albo uszczelka albo glowica poszly na cuksy!!!

kaplanek 

Wysany: 2006-06-21, 14:33   

olej jest jednak w porzadku, ale woda z chlodnicy ucieka gdzies, w takim razie to uszczelka pod glowica??

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-06-21, 15:20   

możliwe, że uszczelka, pooglądaj blok silnika dookoła czy się gdzieś nie spocił

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-06-21, 17:12   

ktos wczesniej pisal ze w tym silniku uszczelka poszla tak ze woda szla do cylindra... i olej byl OK a wody ubywalo...

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-06-25, 11:52   

Ja mam troszeczkę inny problem, ponieważ od czasu do czasu zauważam, że na już rozgrzanym silniku, wskazówka poporstu drga, o może pół centymetra, raz w jedną raz w drugą stronę. NIe wim za bardzo co to może być, czy jakiś czujnik czy co... W każdym razie wodę w zbiorniczku mam, i jest OK, olej tak samo OK.
Gdzie jest wogóle ten czujnik od temp wody? możlwe że gdzieśtam jest powietrze i dlatego wskazówka tak drga?

Grucha Jr 

Pomg: 4 razy
Doczy: 20 Lut 2006
Skd: Warszawa/Raszyn
Wysany: 2006-06-27, 23:00   

Mauser napisa/a:
Ja mam troszeczkę inny problem, ponieważ od czasu do czasu zauważam, że na już rozgrzanym silniku, wskazówka poporstu drga, o może pół centymetra, raz w jedną raz w drugą stronę. NIe wim za bardzo co to może być, czy jakiś czujnik czy co... W każdym razie wodę w zbiorniczku mam, i jest OK, olej tak samo OK.
Gdzie jest wogóle ten czujnik od temp wody? możlwe że gdzieśtam jest powietrze i dlatego wskazówka tak drga?

Powtórzę moją wcześniejszą wypowiedź:

Cytat:
Mam czasem podobny problem tyle że w e30 318is. Po prostu wystarczy że docisnę kostka która jest podpięta do zegarów... Coś tam pewnie nie łączy ale nie mam bardzo czasu rozebrać tego... Może u Ciebie jest to samo!
Pozdro

Sprawdź to :wink:

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-06-28, 12:20   

Grucha Jr napisa/a:
docisnę kostka która jest podpięta do zegarów...

Ok sprawdzę chociaż problem ustąpił:)
tylko napisz mi plis gdzie jest ta kostka, jak do niej się dostać

boolee34 

Doczy: 22 Mar 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-06-29, 09:01   

Hej. Nic nie wspominałeś o tym czy był również wymieniony termostat. Może przed zdjęciem głowicy spróbuj wymienić termostat. Można to zrobić samemu (sam to robiłem bo mam taki sam silnik), bo nie jest to tyakie trudne. Jest jeszcze inna kwestia. Poniżej podaję Ci przykład mojego problemu.

http://forum.beemka-klub....ghlight=#125769

Gdybyś zdecydował się wymienić termostat, to nie dużo więcej roboty i możesz sprawdzić pompę wody, bo może po prostu nie działa jak powinna. U mnie właśnie przyczyną skoków temperatury była pompa.

Jeśli chodzi o ubywający płyn. To przy zimnym silniku nalej płyny, czy też wody do poziomu cold i jeździj kilka dni. I po kilku dniach przy zimnym silniku sprawdź czy masz podobny poziom płynu. Tylko na zimnym, nie na ciepłym silniku.

A jeśli mówisz że na ciepłym silniku jak odkręcisz odpowietrznik wywala Ci powietrze z płynem, to sprubuj porządnie odpowietrzyć silnik.

Jeśli chodzi o koszta naprawy głowicy, to mechanicy rzyczą sobie z regóły 300-400 pln plus koszta części takich jak uszczelki około 200 pln (może być goetz), śrub (jedni mówią żeby wymieniać, inni mówią że można założyć stare,ale jeśli wymieniać to na dobre a nie jakieś podruby) planowania i sprawdzenia ciśnieniowo głowicy.

[ Dodano: 2006-07-01, 11:11 ]
Kaplanek i jak doszedłeś do ładu z temperaturą??

el nino 

Doczy: 18 Cze 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2006-07-04, 10:12   Skaczaca temperatura w 320i m 36

Drogi kolego Objawy ktore masz zwiastja wydatki . Najprawpodobnie niestety jest to albo przycinanie sie termostatu wtedy temperatura rosnie wzrasta cisnienie i zapowietrza uklad (termostat tylko nowy i tylko orginalny !! !! )masz pewnosc ze jest ok .. do tego moze dojsc nieszczelnosc przy chlodnicy (laczenie zbiornika wyrownawczego z chldnica . Jest to niestety element nie wymienny Wielu probowalo narobili sie a efekt kiepski poniewarz elementy sie wypaczaja ! . Wymiana chlodnicy (nowa).ub zepsute wisko. To jest optymistyczny wariant .Z mojeo doswiadczenia Wyglada na uszkodzona uszczelke pod glowica objawy sie zgadzaja samoistnie sie zapowiettra narazie bardzo malo ale z czasem wywali .uszcelka najlepiej orginal jerzeli glowice splanujesz dosc sporo nalerzy zakopic orginalna grobsza aby zniwelowac ubytek glowicy . sruby tylko nowe i tylko orginaly jak bediesz dokrecal na starych to ci moga sie po urywac one sie wyciagaja i uklodaja Pamietaj niech ci glupot nikt nie gada im wiecej nowych rzeczy tym mniej probleow ( orginalow)

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-07-05, 07:17   

Podepne sie do tematu bo ja jestem z tych co chyba całe życie będą mieli problemy z temp :D Tak więc trzaskam kilometry i wszysko z płynem jest ok czyli nie ubywa go ani nie przybywa, jak jade normalnie to temp. stoi równiutko ale jak np. w trasie pojade szybciej 150-160 to temp wyhyla sie do przou o jakieś 4mm na wskazniku, jak puszce gaz wraca spowrotem na pion, tak samo na mieście jak mocniej przycisne to wyhyla sie wskazówka, nie było by chyba nic w tym dziwnego jak np. katował bym auto w miejscu itp. ale w trasie przy stosunkowo niewielkiej prędkości powinno stać chyba w pionie cały czas ?

Jedyne co zauważyłem to to że ten cieniutki wężyk co idzie górą od chłodnicy do zbiorniczka wyrównawczego tak jakby sie zatyka tzn. jak odkręce go przy zbiorniczku i chce zassać to sie nie da, dopiero musze mocno dmuchnąc tak że czuć jakby sie coś odetkało i wtedy płyn płyine przez niege ale potem sie znowu zatyka. Ogólnie kiedyś pytałem ale sie nie dowiedziałęm, przez ten wężyk cały czas nieprzerwanie ma płynąc płyn ?

Help !, silnik m20b23

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku