BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Bmw 318is E-30
Autor Wiadomo
e-30
[Usunity]

Wysany: 2004-08-24, 00:04   Bmw 318is E-30

Witam
JESTEM POSIADACZEM 318IS 90 ROK BEZ KAT 140KM
JESTEM CIEKAW CZY JEST JAKAS MOZLIWOSC Z TUNINGOWANIA TEGO SAMOCHODU DO NP: 200KM BEZ ZADNYCH PODTLENKÓW

P.S JEZELI ZNJADZIE SIE KTOS KTO POSAIDA 318IS Z TUNINGOWANA MECZANICZNIE PROSZE O KONTAKT GG:2232380 LUB E-MAIL:yosarianek@wp.pl

leon 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Maj 2004
Skd: wawa
Wysany: 2004-08-25, 15:07   

a czy jak jedziesz na pb i debniesz gaz do dech to nie masz takiego uczycia jakby jakis dołek miał (czyli jak by mieszanka nie dochodziła)

Bo ja tez tak miałem i było to od rury która idzie do przepustnicy, gazownik powykrecał ją w chinskie floresy.

e-30
[Usunity]

Wysany: 2004-08-25, 15:19   

tak sa wlasnie dziury w obrotach i wlasnie ta na dwojce jest najbardziej wyrazna tam jest juz ok 4 tys dziura a przy 5,5 juz brakuje a kiedys zadnej dziury od 3,5 rakieta i szlo do 6,5..

e-30
[Usunity]

Wysany: 2004-08-26, 19:40   

ponawiam pytanie....
?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-26, 20:49   

)e-30
zawsze jest opcja tuningu
ale ... jest podstawowe ale ... 1,8 IS jest juz dosyc wysilonym silnikiem i od razu na wstępie musze Cie uświadomić:

Koszt jaki włozysz w tuning silnika wolnossacego aby osiagnąć 200KM (sam zobacz 110 KM z litra pojemności!!) przewyższy znacznie koszt prostej instalacji kompressora (tańszy od turbo bo nie ponosisz kosztów dorabiania kol. wydechowego. nawet więcej ... IS ma przecierz sportowego barana w serii :idea: ) lub nawet turbo na której to instalacji osiągniesz grubo ponad 200koni i na dodatek samochód będzie miał mnustwo momentu w zakresie użytecznych obrotów. A to przecierz z momentu jest moc :!:

Przemyśl to
Mogę Ci powiedziec że same szlify głowicy w 16to zaworowym silniku wynosa Cię bardzo dużo (ok 1500zł) a zyskasz może 10koni. Dalej będzie już duuuuuuużo trudniej (czytaj drożej - każdy kolejny koń będzie kosztował mnustwo kasy, coraz więcej). Masz 2 wałki. 2 dobre wałki to wydatek 3000zł. Ale żeby wykorzystac te wałki musiałbyś zamówić kute tłoki ( 2-3 tys. zł za komplet z pierścieniami, dolicz szlif cylindrów), aby ci nie spłynęły z ciepła na wyższych obrotach, które to obroty (ok 8000) będa ci potrzebne żeby wycisnąć dodatkowa moc z wałków. Watro zainwestować w komplet nowych lekkich zaworów i sprężyn, aby nie doszło do kolizii na wyzszych obrotach (Paradowscy w Gołabkach robią zaworki na zamówienie ok 50zł za sztukę x 16. Dolicz twardsze sprężyny zaworowe i szybsze zużycie wałków rozrządu.) Ale i wtedy z kolei cos za coś - wzrośnie zauwazalnie zużycie paliwa, może nie przez zama przeróbkę, ale przez to jaki styl jazdy wymusza (na dole dziura a samochód dobrze idzie tylko między 6500 a 8000 obr). Po takich przeróbkach, oraz uwolnieniu wydechu (800zł) i przekonstruowaniu układu dolotowego wraz z customowym kolektorem dolotowym (1000zł) miałyś pewnie blisko 180 koni. Jakbyś to wszystko wystroił (unichip i jego wystrojenie to koszt rzędu 2000zł) to miałbyś 190 pod 200 koni. Konie to nie wszystko. Przy seryjnym układzie hamulcowym i zawieszeniu prędzej czy później byś sobie zrobił kuku...

Decyzja nalezy do ciebie:
1) N/A i 180koni oraz 180Nm kosztem 10000zł i masz rajdówkę palącą 30l wachy na 100km i nadająca się tylko do 1/4 mili czy rajdu (nawet nie do driftu!!)
2) TURBO lub KOMPRESSOR i kosztem 10000 zł masz piękny nowy kompletny zestaw doładowania wraz z wystrojeniem dający ci spokojnie ponad 200 koni i ok 300Nm, którymi rwałbys asfalt i miał pełną frajdę z jazdy w kazdy sposób

Pamiętaj o zawieszeniu i układzie hamulcowym :!:

Pozdro!

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

e-30
[Usunity]

Wysany: 2004-08-27, 00:27   

heh NIESTAĆ mnie wiec dam se spokój za 2 lata zapoluje na e36 M3:)

P.S DZIĘKUJE ZA TAK DLUGĄ ODPOWIEDZ

POZDRO!!!

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-27, 01:42   

to wcale nie była długa odpowiedź :lol:

mozna zamknąć :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: