Mam w planach zainstalowanie stożka z dolotem i znalazłem na allegro taki stożek
http://moto.allegro.pl/sh...?item=109138949
Miał ktoś kiedyś zainstalowany taki filtr. Na jednym forum forda słyszałem że są bardzo dobre i tanie ale chciałem zapytać was o opinie.
_________________ E30 89 do odrestaurowania
Probe II 93 do codziennej jazdy
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-06-14, 20:51
przeciez to jest najzwyklejszy stozek z tym ze przeznaczony do wiekszej pojemnosci silnika.do 6 garow czym wiekszy tym lepszy(oczywisci bez przesady z jakas locha )
"""" Występują w 2 kolorach pasujące do pojemności silnika od 1.4ccm maksymalnie do 2.2ccm, wykonane ze specjalnej tkaniny """
troche mnie to bawi... tani to on jest ale ciekawe jak z jakoscia... K&N daje milion mil a obecnie ceny jak masz jakies znajomosci to za KIT zaplacisz ok 250pln (NOWKE) ...
K&N to troche droga inwestycja a jeszcze pare rzeczy w bmw do roboty. Ten stożek polecali chłopaki z ford probe klub polska i mówili że ma bardzo dobrą jakość. Jaką firme polecacie w przystępnej kasie?? Mam szukać coś innego niż Aoma??
Wysany: 2006-06-14, 21:31
ale stozek nic ci nie da poza dzwiekiem ja go montuje tylko wlasnie dla tego i troche dla zagluszenia cykajacych zaworow 8)
ten jest spory ale i drozszy:
http://moto.allegro.pl/sh...?item=108819554
po zdjeciach to ciezko co kolwiek powiedziec... najlepiej jest obejzec/dotknac... wtedy widac z jakiego jest materialu i czy juz przy pierwszym kontakcie sie podoba...
Wysany: 2006-06-14, 22:29
zalezy co chce kolega osiagnac? bo tak jak ja pisalem, osobiscie chce troche pomruku z przodu, na osiagach mi nie zalezy bo wole lans
trzeba sprawdzic jak jest klejony,czy nie widac kleju nadole..ogolnie do 6 garowek ceny sa od 50 zl. te tansze to malutkie do 4 lub mniej garow ten ktory na poczatku pokazales widze ze nawet ma branie wiec nie jest kulawy.jacky sport to komercja wiec dlatego sie sprzedaje,sam bym wolal K&N lub KINGDRAGONa ale nie chce mi sie na taki pomruk tyle kasiory wydawac.pamietaj ze ta przejsciowke musisz dodac czyli nastepne 40-50 zl lub samemu cos wykombinujesz..
wszyscy mowia ze im mruczy stozek... ja swoj glaskam tarmosze a o nic pomruczec nie chce...
a tak serio to nie zauwazylem zmiany dzwieku... przy ostrym przycisnieciu przepustnicy (gwaltownym do konca) jak otwarta jest maska i manualnie wciskam przepustnice to jest taki psyk... ale nie wiem czy to psyk zassysania czy najpierw jest cos ala "fala zwrotna"... silnik i elektronika jest 100% sprawna....
a filterek K&N ten z KITu do m50b20....
Kup sobie nowy filtr papierowy MANa i popraw co masz poprawić, a nie baw się w takie duperele, które kosztują niewymiernie do przyrostów...
Nie napisałem że chcę jakieś przyrosty.
menel napisa/a:
zalezy co chce kolega osiagnac? bo tak jak ja pisalem, osobiscie chce troche pomruku z przodu, na osiagach mi nie zalezy bo wole lans
No ja też chcę tylko dzwięk, ale nie chcę kupić jakiejś lipy no name co się zaraz rozpadnie. Na osiągach też mi nie zależy. Na zabawe w prawdziwe podnoszenie osiągów nie mam teraz czasu [praca, auto ciągle w użyciu] i kasy [ wymieniłem ostatnio wszystko co było trzeba i silniczek chodzi jak marzenie]. Co do przejściówki to menelku sam coś wykombinuje bez problemu.
ja u siebie mam K&N'a sporego, tz. dedykowanego do dwu litrówki,
pomrók jest i to bez kitu ładny, gdy szybciej rusze przepustnicą syk jest
jakby turbo odkurzacz coś wciągał, niestety nigdy nie dane mi było sprawdzic
jak to jest na seryjnym filtrze, więc nie mam jako takiego porównania.
Menel jak juz to propunuje Ci ten drugi filterek Jacky z tego co wiem to robia oni całkiem niezły sprzęcik. Od razu zakupić zestaw do czyszczenia i mozna zakladać.
ja mam jamex'a,tez dedykowanego.mruczy fajnie i fajnie zasysa.ostatnio juz ciezko sapal wiec go wypralem...macie tez tak ze jak wylaczacie silnik to stozek na koniec bieze jeszcze gleboki wdech?
yyy... a w jaki sposob zamontowac to na przeplywomierzu ? na tej puszce plastikowej po filtrze to zamontowac ? w golfie mialem okragle wyjscie z przepustnicy i nie bylo problemu, tutaj jest prostokatne wyjscie i jest zonk.
Niedawno poruszałem temat stożka w e30 i jego montażu, K&N kosztuje dużo ale czeba zwrócić uwage że w jest to zestaw czyli mocowanie itp. i za to sie płaci, ja miałem już przepływke z końcówką okrągłą więc kupiłem sam stożek bez żadnych mocowań,opasek tip. zapłaciłem 100zł (w tym gratis pierwsze nasączenie), mocowanie przepływki zrobiłem sobie sam, wepchałem go pod lampy i połączyłem rurą wentylacyjną , dodatkowo zrobiłem ekran odbijający ciepło od silnika, nawet w gorący dzień jak otworze maske to stożek łącznie z rurą łączącą nie jest wogule nagrzany więc działa jak powinien, dodatkowo kawałek atrapy wydłubałem tak jak zaleca K&N i powiem szczerze że warto dla samego dzwięku a silnik też chodzi i naczej bo nie dostaje gorącego powietrza, różnice najbardziej widać jak nie jest bardzo gorąco. Całośc wygląda jakoś tak: (w sumie zmieniłem tyle że wyprostowałem rure łączącą)
jaqub czym upiekszyłeś dźwięk autka? ja mam seryjny tłumik, ładnie buczy ale syk słychać...
REMUS... koncowy, przelotowy 2x90mm... a miedzy katalizatorem a nim kwasowka (z tym ze zanim sie nagrzeje kwasowka to na wyzszych obrotach troche metalicznie brzeczy ale pozniej jest super)...
Sorry za offtop ale jak już o tłumnikach mówimy, jaki wpływ będzie miało zainstalowanie końcowego tłumnika z 2.0 do 1.6.
BTW. Nie szukam przyrostu mocy ale mam taki tłumnik na chacie i jestem ciekawy, a sportowy mnie już męczy.
dee jay z tym tłumikiem to osobiście bym Ci nie polecał,wg. mnie inny opór przepływu spalin itp.
Łukaszu z czego zrobiłeś ten ekran? chciałbym zrobić cos takiego u siebie, ale nie wiem z czego i jak to zamontować.
Ja miałem taki stożek przez miesiąc właśnie od tego użytkownika.
Dzwięk był naprawde ładny a stożek był spory dużo większy od tego Jacky co Menel pokazywał. Ma kolor niebieski i naprawde ładnie jest wykonany.
Generalnie byłem bardzo zadowolony niestety założyłem gaz i stożek wylądował w kufrze.
Polecam zdecydowanie do m40 bo zagłuszy te świerszcze choć troche.
U mnie przy m43 i bez stożka jest ok nie trzeba nic zagłuszać.
Co do przyrostów mocy ja bym na to nie liczył.
Przyrost może być najwyżej psychiczny bo dzięki rasowemu brzmieniu jest wrażenie jak by szybciej wkręcął się na obroty ale to tylko złudzenie.
Napewno chętniej i częściej wkręcamy silnik żeby usłyszeć ten dzwięk.