BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
325i - hamulce; pompa paliwa; olej; LPG; komputer itd...
Autor Wiadomo
Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-05-14, 13:22   325i - hamulce; pompa paliwa; olej; LPG; komputer itd...

Wczoraj właśnie nabyłem samochód, no i oczywiście na początek trochę kasy trzeba włożyć...

Pierwcze co to pompa paliwa - jest zamontowana jakaś do 2-litrówki - niby mniejsza, mniej wydajna itp, auto nie bardzo chodzi jak mu się od razu "depnie" do dechy na benzynie. Co polecacie? Typową pompę do 325i, czy może jakąś inną (bardziej wydajną?) ? Czy jest sens montować wyłącznik pompy paliwa podczas jazdy na benzynie (są takie na allegro - około 25 zł)?

Druga sprawa - tarcze hamulcowe. Nie ściągaliśmy z kolegą koła, jednak lewa strona lepiej hamuje, napewno tarcza z prawej jest trochę bardziej zjechana, no i przy większych prędkościach czuć trochę bicie. Jedyne co mi przychodzi na myśl, to tokarka i równanie tarcz. ew. jakbym zmieniał klocki, to jakie polecacie?

Trzecia sprawa - auto jest z IX 1987 r, jeździł nim jakiś dziadunio, i dwie panienki, 200.000 przejechane, i gość od którego kupiłem auto, mówi że leje mineralny Mobil. Dobre rozwiązanie? Nie wiem czy dalej lać mineralny, czy może płukanie i wlać półsyntetyk wycieków z silnika raczej nie ma. Acha, i co z kasowaniem np. żółtej kontrolki "mobil service"? Tylko poprzez komputer?

Czwarta sprawa - instalacja gazowa dupiata na maksa to chyba pierwsza generacja, odpalam jak chce benzyna gaz, i nie ma emulatora. Mam zamiar go zamontowac, żeby wtryski się tak nie "męczyły", myślicie że dobre rozwiązanie? No i jaka firma? jakaś konkretna?

A co do regulacji autka to jadę na kompa, i zpbaczymy co wyjdzie. Na komputerze na co zwrócić szczególnie uwagę? Pozatym, czy jest jakaś mozliwość, żeby kupić oprogramowanie ew. jakiś sprzęt i samemu z laptopem podłączać się do komputera? Domyślam się ze są jakieś ograniczenia, hasła, itp...

Trochę tego dużo, ale myślę, że nie tylko mnie się przydadzą odpowiedzi na te pytania

Pozdrówka

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-05-14, 13:34   

Pierwsza sprawa, moge sie mylić ale pompy paliwa w bmw e30 są wszyskie takie same począwszy od 316 do M3, różnica polega chyba na tym że są pompy wewnętrzne montowane w baku i zewnątrzne pod progiem.

Przyczyn gorszego hamowania może być wiele, jeśli tarcze sie nadają jeszcze do toczenia to można przetoczyć ale jak już są mocno pofalowane to tylko nowe + klocki, może pękła tylko osłona gumowa od prowadnic i jak tam dostanie sie troche brudu napewno będzie gorzej hamowało.

Zależy jak długo na mineralnym auto jeździ, z reguły sie nie zmienia z gęstrzego na żadszy czyli z minerałki na półsyntetyka. Jak auto długo jeździ na gazolinie to tym bardziej.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-05-14, 13:43   

wszystkie pompy do E30 są identyczne, więc ewentualnie może byż zatarta ta, którą masz... ale czy jesteś pewien, że to kwestia pompy?

odłączanie pompy ma sens tylko wówczas, gdy jeździsz na LPG i nie chcesz, żby w tym czasie pompa pracowała - ma to być ochrona przed zatarciem jeśli się jeździ z minimalną ilością Pb w baku - częste przy LPG - jeśli jednak zamierzasz dalej jeździć na LPG, to póki chodzi - pompy bym nie wymieniał

co do tarcz, to na początek - skąd wiesz, że jest bardziej zjechana - nic nie piszesz, że coś mierzyłeś... a może wystarczy odpowietrzyć układ hamulcowy - ponieważ kupiłeś używany samochód, to i tak warto wymienić płyn hamulcowy, więc przy okazji go sobie odpowietrzysz - a z tokarką się wstrzymaj - żadko kiedy jedna tarcza zużywa się znacznie bardziej niż druga na tej samej osi - chyba, że coś jest nie tak z hamulcami, lub jeździ się bez klocków z jednej strony

jeśli się jednak zdecydujesz, to rodzaje polecanych klocków były wiele razy opisywane na forum - poszukaj, bo temat jest dość obszerny

o olejach też b7yło, jednak do M20 z 87 roku - raczej tylko moneralny - i jeśli wiesz, ze taki był lany, to za nic go nie zmieniaj na rzadszy

co do instalki, to poszukaj na forum, bo trochę było o instalacjach, a jak nie znajdziesz, to załóż osobny temat, jednak - zanim wymienijsz, to postaraj sie ją wyregulować

Mauser 

Wysany: 2006-05-14, 14:01   

OK, czyli olej będzie ten sam. Mobil 1 może chyba być...
Co do tarcz to po prostu z zewnątrz wygladała na bardziej zjechaną, płyn hamulcowy napewno wymienie, i przy okazji pewnie wyjdzie co jest nie tak.
Co do pompy to właściciel mi się przyznał że jest nie ta co trzeba, jednak, jak piszecie że od 316 do M-ki jest ta sama pompa, to może jest zamontowany jakiś badziew niewiadomo skąd.

->no i co myślicie o emulatorze? miał ktoś taki problem już?

->co z kasowaniem np. żółtej kontrolki "mobil service"? Tylko poprzez komputer?

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-05-14, 15:32   

Napisz na priv to wyśle Ci info jak skasowac inspekcje i reszte, robi sie zworke na 2 pinach, dokładnie mam to opisane.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-05-14, 15:41   Re: 325i - hamulce; pompa paliwa; olej; LPG; komputer itd...

Mauser napisa/a:
Wczoraj właśnie nabyłem samochód, no i oczywiście na początek trochę kasy trzeba włożyć...

Czy jest sens montować wyłącznik pompy paliwa podczas jazdy na benzynie (są takie na allegro - około 25 zł)?

Pewnie że jest sens założyć taki wyłącznik, po co pompa ma pracować gdy jedziesz na gazie :?: Włączasz ją sobie tylko kiedy przechodzisz na benzyne.
Z tym że nie musisz kupować przełącznika z Allegro za 25 zł. Może to być zwykły przełącznik ze sklepu elektrycznego za 2-3 zł, wybierz taki żeby dało się go estetycznie zamontować na konsoli.
Lub jeżeli masz jakiś wolny przełącznik na desce rozdzielczej to możesz podpiąć pod niego pompe
pozdro

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-05-14, 19:03   Re: 325i - hamulce; pompa paliwa; olej; LPG; komputer itd...

damiano_e30 napisa/a:

Pewnie że jest sens założyć taki wyłącznik, po co pompa ma pracować gdy jedziesz na gazie :?:

Ten temat byl jakis czas temu walkowany na forum, pamietam ze nie doszlismy do zadnego porozumienia ale pojawila sie teoria (i miala sporo zwolennikow) ze pompa powinna pracowac poniewaz paliwo chlodzi w czasie pracy na gazie nieuzywane wtryskiwacze i nie powinno sie jej odlaczac. Jak chcesz to poszukaj.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-05-14, 21:12   

nie wprowadzajcie chłopaka w bład nie wszystkie pompy do e30 sa takie same!!!
ja widzialem 3 rozne!!
zenętrzan przy progu, 2 rozne do baku 1,6 i 1,8 ma mniejsza i 2,0 i 2,5 ma wieksza roznica jest widoczna odrazu jak sie je postawi obok siebie!!

Mauser 

Wysany: 2006-05-14, 21:17   

Jeśli chodzi o ten przełącznik odcinający zasilanie pompy, to kabelek do pompy znajdę bez problemów? Bo jeśli chodzi o ten z allegro, to podobno tylko przy pompie się go montuje i koniec, jakieś luty i po sprawie, a jak mam przekopywać przewody i przy okazji coś zepsuć to niebardzo:/ Mam nadzieje że nie będzie problemów żeby go znaleźć.

A co do chłodzenia, to jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy rzeczywicie paliwo chłodzi wtryski na tyle, żeby przedłużyć ich żywot?

Pojawiło się znowu o wtryskach... Co myślicie o zamontowaniu emulatora? Napewno instalka bez emulatora to niezbyt dobre rozwiązanie dla wtryskiwaczy...Kosztuje stosunkowo niedużo, co Wy na to? Montowac czy dać sobie spokój?

[ Dodano: 2006-05-14, 20:21 ]
cypis0 napisa/a:

ja widzialem 3 rozne!!
zenętrzan przy progu, 2 rozne do baku 1,6 i 1,8 ma mniejsza i 2,0 i 2,5 ma wieksza roznica jest widoczna odrazu jak sie je postawi obok siebie!!

Właśnie! Jeśli jest do 1,8 mniejsza to by pasowało, zakładając że podaje mniejsze ciśnienie, bo poprzedni właściciel mówił, że chyba od 1,8 zamontowali... W każdym razie na luzie, obroty za niskie są ( 500-600), ni i przy wciśnięciu pedału do dechy pojawia się strzał, nie zawsze oczywiście, powiedzmy że za pierwszym razem, potem znowu jak po chodzi na wolnych, to się zdarzy...
Mętlik na maksa... :?

Bruner 

Wysany: 2006-05-14, 21:24   

Jesli masz pompe w baku to dejmij kanape, odkrec dekiel po stronie pasazera i zasilanie pompy masz na wierzchu - 2 kabelki z gumowa wtyczka. Tylko nie pomyl pompy z plywakiem :wink: Chyba ze nie chce Ci sie ciagnac przewodu do tylu to mozesz szukac we wiazce, ale tak chyba bedzie najlatwiej. Do pompy w progu sie nie dobieralem, wiec nie wiem jak tam wyglada podlaczenie.
Cypis, jestes pewien ze byly rozne pompy? Nie liczac zewnetrznych oczywiscie. Porownywalem 4 pompy wewnetrzne, dwie od 20 i dwie od 1.6 i wygladaly identycznie, pasowaly i auta chodzily na nich bez problemu.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2006-05-14, 21:29, w caoci zmieniany 1 raz  

Mauser 

Wysany: 2006-05-14, 21:28   

No to chyba wybiorę "ciągnięcie kabla";)

A co z ciśnieniem? Jest takie samo dla wszystkich pomp? dla 1,6 i 2,5 takie samo? Trochę to dziwne jeśli te parametry mają być idenyczne dla 1,6 i 2,5, nie wspominająć o M-ce. no chyba że poza ciśnieniem, jest jeszcze jakiś inny parametr w/g którego pompa nadaje się do jednego silnika, a do drugiego niebardzo...

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-05-14, 21:32   

moze tak waska lampa na bank miala 3 rozne pompy!! osobiscie 3 ogladalem 1,6 i 1,8 maja w baku i jest drobniejsza (jak w ecie pompa w baku ) 2,0 2,5 mialy juz metalowe pompy w baku trochy wieksze wiec jednak roznice byly

Bruner 

Wysany: 2006-05-14, 21:39   

Za cisnienie na listwie itak odpowiada regulator, pompa pompuje z nadwyzka, wiec mozliwe ze w celu unifikacji i obnizenia kosztow do wszystkich ladowali to samo.
Ja mialem w reku tylko pompy od szerokiej lampy, mozliwe ze w waskiej bylo inaczej. Moze ktos sprawdzic w ETK po numerze czesci?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2006-05-14, 23:02   

Witaj

Sprawna Pompa Paliwa w twoim aucie powinna dawać ~7bar. regulator ciśnienia 3bar.
Jeśli odczówasz niedobór wahy w trakcie jazdy to wpierw wymień filtr Paliwa (pod lewym progiem schowany)

Mauser napisa/a:
Jeśli chodzi o ten przełącznik odcinający zasilanie pompy, to kabelek do pompy znajdę bez problemów? Bo jeśli chodzi o ten z allegro, to podobno tylko przy pompie się go montuje i koniec, jakieś luty i po sprawie, a jak mam przekopywać przewody i przy okazji coś zepsuć to niebardzo:/ Mam nadzieje że nie będzie problemów żeby go znaleźć.

Jeśli chcesz odcinaćPompę Paliwa podczas jazdy na GAZie to polecam ci coś takiego: Automatyczny Wyłącznik Pompy jest prosty i zarazem skuteczny, zamontować go możesz bez cięcia kabli, sterowany jest z elektrozaworu na gazie

Mauser napisa/a:

Pojawiło się znowu o wtryskach... Co myślicie o zamontowaniu emulatora? Napewno instalka bez emulatora to niezbyt dobre rozwiązanie dla wtryskiwaczy...Kosztuje stosunkowo niedużo, co Wy na to? Montowac czy dać sobie spokój?

bez obrazy ale twoim wtryskom wisi to czy jest emulator czy go niema, z samej nazwy "EMULATOR WTRYSKÓW" możesz się dowiedzieć że to coś ma zastępować wtryski, a dokładnie ich rezystancję podczas pracy, a to wszystko dla komputera sterującego silnikiem.
Więc dokładając emulator poprawisz "tylko :wink: " pracę komputera a nie wtrysków. Komputer sterujący silnikiem (jak u ciebie Motronic 1,1) dostaje złe/fałszywe dane od wtrysków (ich rezystancja mówi o tym że któryś jest uszkodzony bądź nie pracuje) a w rzeczywistości żaden nie pracuje bo są odcięte, i przechodzi w tryb pracy AWARYJNY!! Objawia się to zapaleniem się kontrolki informującej o uszkodzeniu wtrysku lub ogólnie [CHECK ENGINE]. Silnik sterowany kompem w trybie awaryjnym pracuje nieco inaczej (gorzej) gdyż pracuje na sztywnej mapie zapłonów a nie na rzeczywistych danych pochodzących z silnika

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Mauser 

Wysany: 2006-05-15, 12:33   

nokerman napisa/a:
Witaj

Sprawna Pompa Paliwa w twoim aucie powinna dawać ~7bar. regulator ciśnienia 3bar.
Jeśli odczówasz niedobór wahy w trakcie jazdy to wpierw wymień filtr Paliwa (pod lewym progiem schowany)

Jeśli chcesz odcinaćPompę Paliwa podczas jazdy na GAZie to polecam ci coś takiego: Automatyczny Wyłącznik Pompy jest prosty i zarazem skuteczny, zamontować go możesz bez cięcia kabli, sterowany jest z elektrozaworu na gazie

bez obrazy ale twoim wtryskom wisi to czy jest emulator czy go niema, z samej nazwy "EMULATOR WTRYSKÓW" możesz się dowiedzieć że to coś ma zastępować wtryski, a dokładnie ich rezystancję podczas pracy, a to wszystko dla komputera sterującego silnikiem.
Więc dokładając emulator poprawisz "tylko :wink: " pracę komputera a nie wtrysków. Komputer sterujący silnikiem (jak u ciebie Motronic 1,1) dostaje złe/fałszywe dane od wtrysków (ich rezystancja mówi o tym że któryś jest uszkodzony bądź nie pracuje) a w rzeczywistości żaden nie pracuje bo są odcięte, i przechodzi w tryb pracy AWARYJNY!! Objawia się to zapaleniem się kontrolki informującej o uszkodzeniu wtrysku lub ogólnie [CHECK ENGINE]. Silnik sterowany kompem w trybie awaryjnym pracuje nieco inaczej (gorzej) gdyż pracuje na sztywnej mapie zapłonów a nie na rzeczywistych danych pochodzących z silnika

jesli chodzi o to niedobór paliwa, to tak mi powiedział poprzedni właściciel, ze to wina pompy bo zamontowali jakiś badziew...

Co do tego odcięcia pompy, to masz dokładnie coś takiego zamontowane u siebie? ja patrzałem, to były troszkę inne.

Co do emulatora, to jak mam to rozumieć? Że na gazie komp działa w trybie awaryjnym? no chyba nie, bo kontrolka mi się nie świeci... Rozumiem że jak go nie ma to dobrzeby było zamontowac...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: