BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Załamka
Autor Wiadomo
puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-05-06, 09:44   Załamka

Ręce mi opadały jak obejrzałem dziś głowice którą wczoraj wyjąłem z mojego M20B25 druga głowica w ciągu 2 lat obchodziłem się z tym silnikiem jak z jajkiem wszystko na czas, olej i płyn bardzo dobrej jakości, wymiana oleju co 10-12 tyś km nie przegrzana nawet raz, tyle serca co włożyłem w to auto nie mówiąc juz o kasie. Jeśli ktoś powie mi ze M20 to dobry silnik :evil: , w teamie Czernikowo to już 3 głowica właściwie 4 bo jedna po spawaniu wytrzymała 20 min. Przestroga jeśli decydujesz się na E30 zastanów się dwa razy nad motorem. A teraz pytanie co dalej właściwie w 90% jestem za M50B25 ale to spore koszta M30B35 to stary silnik i ponoć kłopoty grzaniem. Może macie jakieś ciekawe pomysły?

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-05-06, 10:39   

hmm
puz, ale nowa głowica, chyba nie była nowa, więc nie wiesz co się działo wcześniej, a jak się domyślam nowa jest chyba droga... :mrgreen:

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-05-06, 11:11   

KotSylwester napisa/a:
a jak się domyślam nowa jest chyba droga... :mrgreen:

wczoraj byłem w ASO BMW, pytałem ile kosztuje głowica do M20B25...
nieuzbrojona - uwaga - od 6600 do 7100zł (a jakiś "mędrzec" albo "mendrzec" :lol: na BKP pisał ostatnio, że ceny części do e30 są niższe niż do Matizów, Sc etc)...
pzdr

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-05-06, 11:17   

RoboCop napisa/a:

wczoraj byłem w ASO BMW, pytałem ile kosztuje głowica do M20B25...
nieuzbrojona - uwaga - od 6600 do 7100zł (a jakiś "mędrzec" albo "mendrzec" :lol: na BKP pisał ostatnio, że ceny części do e30 są niższe niż do Matizów, Sc etc)...
pzdr

kiedys widzialem ile kosztuje nowy komputer sterujacy praca silnika do m20 firmy Bosch .... prawie 9000zł 8)

co do m20b25 to moze winny jest blok .... moze cos innego co powoduje ze glowica nie nagrzewa sie rownomiernie ... jesli juz masz wsadzac silnik inny niz m20 to wsadz m50b25 chyba ze niemasz tyle kaski to tanszy bedzie m50b20 ... moim zdaniem silnik ten bedzie lepszy niz m30 pod wieloma wzgledami o ktorych bylo pisane juz na forach BK ... sam sie zreszta wyleczyłem z m30

puz 
swapownik

Wysany: 2006-05-06, 11:59   

KotSylwester napisa/a:
hmm
puz, ale nowa głowica, chyba nie była nowa, więc nie wiesz co się działo wcześniej, a jak się domyślam nowa jest chyba droga... :mrgreen:

"nowa" głowica byla znanego pochodzenia tzn byla w aucie u mojego kolegi i byla po kompletnej odnowie jezdzilem na niej rok i nic sie nie dzialo poza tym u mnie i u adriana pekly w tym samym miejscu (dwa rozne auta)

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-05-06, 12:46   

to znaczy w którym miejscu? bo zdajesie lubią pekać na 5-tym cylindrze...

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2006-05-06, 12:47   

podejrzewam ze miedzy 3 a 4-tym cylindrem .... tam idzie kanał wodny i jesli źle nagrzewa sie głowica to własnie tam peka ... jesli ci własnie tu pekło to odpisz wspolnie poszukamy przyczyny

puz 
swapownik

Wysany: 2006-05-06, 14:14   

Arczi e30 napisa/a:
podejrzewam ze miedzy 3 a 4-tym cylindrem .... tam idzie kanał wodny i jesli źle nagrzewa sie głowica to własnie tam peka ... jesli ci własnie tu pekło to odpisz wspolnie poszukamy przyczyny

wlasnie tak jak piszesz idealnie miedzy podporami walka poza tym nie chce szukac przyczyny (ale taka wiedza nie zaszkodzi) mam juz dosc M20 wolalbym uslyszczec wasza opinie na temat co teraz wlozyc czy M50 czy M30 + i - czy mieliscie do czynienia z 335i albo 325 24v oczywiscie w e30 i jak te silnik sprawuja sie z LPG, co trudniej wlozyć

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2006-05-06, 14:39   

no dobra ... czyli zamykasz temat m20 ... okey moje zdanie na temat :

M50 vs M30

Widziałem i jezdziłem e30-tkami z m30b35 i m50b20, a tazke widziałem jak jezdzi na spocie b50b25 Arniego...

M30
Ludzie wkładajacy m30 napotykaja na swojej drodze wiele problemów i trudnosci .. pakuja wiele kasy zeby silnik pod maska wygladał jakby "stamtad był" ... i moim zdaniem te "stamtad był" jest najtrudniejsze do osiagniecia .. bo ato przewody do chłodnicy trzeba przerabiac, chłodnioca nie pasuje trzeba kombinowac, silnik jest za nisko lub za wysoko, aparat nie pasuje , miski od w34 trzeba szukac ... i tak wkółko .. a i tak w 90% e30-tek w ktorych wyladuje juz m30 wyglada jak druciarstwo po za tym czesto niechce jezdzic przez problemy z elektryka, czy poprostu jezdzi nim sie dziwnie przez duzy ciezar .... niewidzac jaki sinik czesto wkladamy jezdzi podobnie jak 320i :lol: bo na most o wlasciwych przelozeniach juz nie starczy kasy ...

M50
Tutaj w 90% silnik wyglada jakby był seryjny w e30-tce, ładnie obudowany, bez zbednego rozbuowanego osprzetu i starty odkrytych kabli, kupujemy odrazu ze skrzynia i wszystko ładnie pasuje a przerubki sa niewielkie, silnik jest lezejszy od m30 przez co sie lepiej proawdzi .. jest duzo bardziej tuningowalny nawet przez zwykły chip czy innego typu ingerencje w sterownie ... mimo ze na poczatku kosztuje wiecej niz m30 to wyglada lepiej w e30-tce, niema tylku problemów co z m30 bo jest to nowoczesniejszy silnik, jest bardziej przyjemny w uzytkowaniu bo daje osiagi porownywalne z m30 a jest oszczedniejszy, nie obciaza w taki stopniu zawieszenia jak klocek m30

WYNIK

M30 2 - 3 M50

Plusy m30
- wiecej ludzi ma ten silnik w e30-tkach, wiecej osob w domowym zaciszu go włoży
- motor ciezki i przestarzały w konstrukcji jak juz wkladac to cos nowszego

Plusy m50
- ładnie obudowany przez co wyglada lepiej pod maska niz m30
- silnik nowszy bardziej tuningowalny, jak kupisz komplet to niczego nie musisz szukac na szrotach co wydłuzy okres robienia swapa
- silnik oszczedniejszy niz m30 a o podobnej mocy

Reasumując

Za silnik m50 z wiadomego źrudła musisz dac okolo 2500zł za komplet, a za silnik m30 okolo 1500-1800zł ... z tym ze bedziesz musial do niego jeszcze troche rzeczy dokupic ... co podniesie jego cene do okolo 2300-2500zł .... pisze tu o silnikach z wiadomych zródeł żebys po poł roku na forum nie pisał ZAŁAMKA rozleciało sie moje m50 czy m30 .... jesli bedziesz miał możliwosc i warunki finansowe ci pozwola to kup m50 ... m30 kup jak bedziesz zmuszony ... nie pisze ci co masz zrobic ty zadecydujesz .... pisze co ja bym zrobił i co zrobie w niedalekiej przyszłosci :twisted:

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2006-05-06, 15:30   

:cry: siet! współczuje stary...
zaczeło sie wtedy jak byłes u mnie?... ładuj tak jak planowałeś m50
bo te głowice Cie wykończą :evil: ... mimo, że tak przecież dbasz o swoje e30 (nie tylko wizualnie)
I tak jak pisze Arczi lepiej uzbieraj trochę kasy i kup te m50 z pewnego źródła, bo nawet kupując 3,5 bedziesz musiał wkładać "znikającej" kasy żeby to jakoś miało ręce i nogi= na jedno wyjdzie, a efekt moim zdaniem już mniej ciekawy...

Pozdro i trzymaj się!

puz 
swapownik

Wysany: 2006-05-07, 08:36   

a co myslicie o motorku M52B23 ponoc oszczedny spalanie w granicach 7-8 litrow PB trasa i spokojna jazda biorac pod uwage akcyze na gazicho ktora ma wejsc od wrzesnia to chyba niezla alternatywa no i pozbylbym sie tego gowna

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-05-07, 08:45   

puz napisa/a:
a co myslicie o motorku M52B23 ponoc oszczedny spalanie w granicach 7-8 litrow PB trasa i spokojna jazda biorac pod uwage akcyze na gazicho ktora ma wejsc od wrzesnia to chyba niezla alternatywa no i pozbylbym sie tego gowna

Dobry motorek, czasem się nim poruszam w ojcowej E36 :)
Weźtylko pod uwagę że ta 323i ma dyfer 2,93... dlatego ja nazywam Etą w E36 hehe ;)