Wysłany: 2006-05-04, 22:33 e30 Problem z zamontowaniem elektrycznych szyb!
Wiem ze o elektrycznych szybach juz było na forum ale nie doszukałem sie nigdzie odpowiedzi na moj problem! Chodzi o to ze niedawno stałem sie "szczęśliwym" posiadaczem elektryki do e30 na waskiej lampie! wszystko było ok bo gosc twierdzi ze pochodzi ona z coupe czyli dokładnie taka jaką potrzebuje ale przy probie montarzu okazało sie ze wszystko pasuje, wszystkie otwory i mocowania oprucz silniczka! Znaczy sie jego mocowania sa tak jakby przesuniete i jezeli zakrece prowadnice to nie pasuje silniczek a jezeli zakrece silniczek to nie pasują prowadnice! Czy mozliwe jest ze jest to wersja od 4d? czym dokładnie sie te mechanizmy roznią? czy mozliwe jest ze w 4d silniczek jest umieszczony w innym miejscu niz w 2d? wydawało mi się ze jezeli mechanizm jest od 4d to nawet prowadnica nie spasuje ale moze mi sie to tylko wydawac! jezeli ma ktoś fotki jak wygląda zamocowanie silniczków i mechanizmu do waskiej lampy w drzwiach e30 obojętnie czy 4d czy 2d to bardzo prosił bym o przesłanie bo moze ja tylko coś przeoczyłem i szukam dzióry w całym! Jezeli znacie tez najprostszy sposób na rozpoznanie od jakiej wersji jest mechanizm to równiez poprosze o porade bo niezle jestem wkurzony Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam. Marcin
Ja zakładalem 3 tyg temu elektryczne szybki do swojej beemki ... z tym ze sam wyciagalem je z innej coupe-tki ....
Powiem tak. ... montaż zajął mi okolo 5 minut dluzej bawiłem sie z elektryka ale zalozyłem w 3 godz.
Niemoze ci coś niepasowac ...
Zdjecia robiełem przy zakladaniu ale co one ci dadzą ... mysle ze na 100% masz machnizmy od 4d ... u mnie pasowalo jak ulał ... jesli jest to z 2drzwi to jest tylko 1 opcja ... że ktos bestialsko powyginał druty od tych szyb ... ale i tak bys je własciwie nagiał bez żadnego problemu ... takze jesli widzisz ze to sa szybki starego typu ... czyli bez "krzyży" to jest tylko 1 opcja ktos wcisął ci kit bo myślał że bedzie pasowac ...
No to jestem załamany Moze znacie jakis sposób zeby te mechanizmy wpasowac do coupe? Chyba ze sie okaze ze nie beda działac ze względu na większą szybe! Zdjecia by mi sie przydały z jednego wzgędu. Mam ksiązeczke "SAM NAPRAWIAM BMW E30" i tam na rysunkach te silniczki wyglądają tak jak by były montowane pionowo a u mnie za nic w swiecie takie nocowanie nie wchodzi w gre bo sa umieszczone pod kątem i myslałem ze moze to jest pomylone i myslałem zeby je spróbowac obrócic ale chciałem miec potwierdzenie ze tak powinny byc wlozone:( Jezeli nie znajde jakiegoś rozwiązania to mechanizmy będą do sprzedania! bo po co mi coś co nie będzie działac. Nie zamierzam zmieniac autka na 4d wiec jezeli nic nie wykombinuje to bede zmuszony je pchnąć i szukac od coupe lub zamienic sie z kims! Dzieki za porade
słuchaj powtorze jeszcze raz ... jesli są to silniki wraz z mocowaniami od sedana 4d to nie zamontujesz ich do coupe ... 1 rzecz jest taka że mocowania do szyb sa w innych miescach, ale moze ty źle to "wkładasz" .... choć jeśli kiedykolwiek coś wkładałes nawet palec do buta to nie powinines miec problemu bo tam wszystko pasuje .... na ale jesli nie to zrób tak ...
Oczywiście wykluczamy fakt że mogłes wkładac prawy mechanizm w lewe drzwi, bo wtedy faktycznie bylo by wszystko odwrotnie jak ty to opisujesz
wyjmij swoje prowadnice wraz z mechanizmem unoszeniem szyby ( zreszta inaczej sie nieda bo to integralna czesc ) od zwykłych szybek i przyłoż do nich mechanizm szyb elektrycznych ... musi być taki sam, bedzie sie róznił tylko tym ze w miescu gdzie jest korbka bedzie silniczek, z tym ze sruby w obudowie tego silniczka beda odpowiadac miejscom na sruby w recznym mechanizmie otwierania szyb ... i moze sie okazac że:
- są takiej samej długości prety, silniczki w elektrycznych szybach maja gdzie indziej mocowane sruby ... Odp. są to nieorg. elektryczne szyby
- prety sa takiej samej długosci, miejsca na sruby w silniczku elekt. szyb odpowiadaja tym z manuala - ty jakoś po "chinsku" to wkładasz bo wszystko pasuje
- jesli okaze sie że twoje elektr. mechanizmy unoszenia szyb wygladaja tak ja te na zdjeciu na górze a te w aucie manualne wygladaja jak te na dole zdjecia :
Odp. Zakupiłes szyby z nowszej budy e30 ... a ty masz stara czyli wąską lampe i bez ostrej żeźby sie nie obedzie ... sprzedaj je i kup z coupe na waskiej lampie ...
- jesli długość pretów jest inna ( chodzi o ten długi zagiety pret, bo ten stojacy ku górze bedzie taki sam ) to juz nawet nie musisz patrzec na mocowania i otworki na sruby .... masz elektryczne szyby od BMW e30 4d
Już inaczej opisowo nie dam rady ci pomoc, zdjemował tapicerki nie bede bo niemam już spinek a mam takiego pecha ze zawsze mi jakas pęknie, a że montaż silniczków wraz z prowadnicami w drzwiach jest banalny to jesli by było wszystko okey to piwinieses je włożyć w czasie 1 minuty, dłuzej zajeło by ci przykrecanie
Dzieki. Nie wkładam tego po chinsku bo pojecie o mechanice mam! Skonczyłem technikum i bynajmniej nie jestem całkowitym laikiem jezeli chodzi o mechanike i nie wkładam lewego mechanizmu w prawe drzwi!. Mechanizmy porównywałem. I wyszło tak: Wszyskie mocowania są w tych samych miejscach a tylko mocowania silniczka są troszke przesuniete ale są o tym samym rozstawie jak te od manuala. Nie sa to mechanizmy od nowszej budy bo wiem jak wyglądaja i te są napewno od wąskiej. Zrobie jeszcze jedną próbe zanim będe coś sprzedawał a mianowicie znajomy ma wąską lampe na 4d i spróbujemy wpasowac do niego jak spasują to wszystko juz bedzie jasne!
Wszyskie mocowania są w tych samych miejscach a tylko mocowania silniczka są troszke przesuniete ale są o tym samym rozstawie jak te od manuala.............. znajomy ma wąską lampe na 4d i spróbujemy wpasowac do niego jak spasują to wszystko juz bedzie jasne!
- ta roznica moze być własnie roznica miedzy seden a coupe ... tylko strzelałem ze moze byc to ronica w dl. pretów, widocznie tym sie roznica
- jesli masz mozliwosc wsadzenia do 4d to lux wtedy wszystko sie wyjasni ... może kolega od ciebie kupi ... ja swoje kompletne kupiłem za 120zł ... i jeszcze było dane mi je wyciagac osobiscie ... przez co widziałem co i jak .... i dzieki temu ich mozntaz nie trwał dłuzej niz 3 godzinki ... na drugi raz jesli jest taka mozliwosc to sam demontuj wszystko ... no chyba ze jestes pewny sprzedajacego ....
No i wszystko sie wyjasniło! wszystko było ok oprócz mocowania silniczków a mianowicie silniczki były przymocowane zle do prowadnic i wystarczyło je przekręcić i zamienić śruby które były równiez nie w te otwory powkręcane! Poprostu sprzedający (moze dla zabawy) przekręcił silniczki inaczej niz powinny być! ale po prubie przymiarki do 4d okazało sie ze moje mechanizmy są o 15cm za długie i to nam dało do myslenia! Razem z kumplem rozebralismy mechanizmy na czesci pierwsze i zaczelismy składac wszystko po swojemu! chyba z 6 razy wkładalismy i wyciągalismy mechanizm zanim sie wszystko zgrało ale udało sie i z drugimi drzwiami posło juz gładko bo sam poradziłem sobie z nimi w 10 min. Ogólnie zabawy było duzo ale wszystko juz jest mechanicznie zamontowane! teraz zostaje tylko elektryka ale nie chce ciągnąć pradu z byle jakiego miejsca i zostawie to elektrykowi bo chce miec w aucie wszystko zrobione tak jak nalezy, a nie zadna partyzantke gdzie w kazdej chwili cos sie moze spiepszyc! Pozatym elektryk ze mnie słaby Dzieki Arczi za porady bo duzo mi pomogły! jak by miał ktoś jeszcze schemat z jakiego miejsca wychodzi prąd do przełączników to był bym wdzięczny bo chciał bym tak jak fabryka to robiła )
Poprostu sprzedający (moze dla zabawy) przekręcił silniczki inaczej niz powinny być! ale po prubie przymiarki do 4d okazało sie ze moje mechanizmy są o 15cm za długie i to nam dało do myslenia! Razem z kumplem rozebralismy mechanizmy na czesci pierwsze i zaczelismy składac wszystko po swojemu! chyba z 6 razy wkładalismy i wyciągalismy mechanizm zanim sie wszystko zgrało
........... jak by miał ktoś jeszcze schemat z jakiego miejsca wychodzi prąd do przełączników to był bym wdzięczny bo chciał bym tak jak fabryka to robiła )
.... to niezły gałgan, musiał elektryke na siłe wyciagac tak ze aż druty sie schowały w silniczek ... tego bym nigdy nie przewidział .... dla zabawy raczej tego nie zrobił .... bo niby po co
.... u mnie jak podpinałem kable to przelaczników robiłem troche na portyzantke, orginalnie mialem trudno to zrobic, bo szyby w e30 działaja juz po otwarciu drzwi, u mnie działaja po włączeniu stacyjki, mam zrobione wszystko ładnie, ale niestety po stacyjce, wszystko za sprawa tego ze nie miałem w drzwiach kostki do elektryki, ale moja beemka jest ze stycznia 1984r takze jeszcze chyba nie wkładali wtedy kostek, w kazdym razie pamietaj ze w przelacznikach sa 2 plusy, bo one odwracaja bieguny silniczków, zreszta jak ci mechanik robi te bedzie wiedział oco chodzi, w razie czego moge zrobic zdjecia przelaczników i klabli jakie do niech ida, tylko nie wiem czy ci cos dadza ..
P.S. Lada dzień zakładam elektryczny szyberdach to dopiero bedzie odlot
Dzieki za chęci ale juz rozmawiałem z elektrykiem i powiedział ze sobie poradzi wiec zdjec nie potrzebuje Ja mam moja z wrzesnia 87 i tez nie mam kostek ale to chyba dlatego ze nie mam centralnego a z tego co wiem to jak jest centralny to są wszystkie potrzebne kostki U mnie nie da sie chyba podłączyc elektryki po atwarciu drzwi bo czujniki w drzwiach nie działają a nigdy nie mam czasu koło tego zrobic. Poprostu jestem dosc leniwy Jak słysze teraz hasło "elektryczny szyberdach" to mnie paralizuje! Chyba musiał bym dos dlugo odpoczac zeby zabrac sie za cos takiego znów! Ale zycze powodzenia przy majstrowaniu i mam nadzieje ze u Ciebie pójdzie łatwiej niz u mnie