BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cięcie sprężyn ??
Autor Wiadomość
Cooba 
ALPINA fan

Wysłany: 2006-04-12, 10:34   Cięcie sprężyn ??

Witam.
Pytanie jak w temacie. Czy sie to oplaca i czy jest bezpieczne?? Bo juz rozne opinie slyszalem. Chce zakupic sportowe, ale ciekaw jestem czy ktos jezdzi na przycinanych.

Pozdro.

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysłany: 2006-04-12, 10:58   

ja obcinałem sprezyny kiedys i nigdy juz bym tego nie zrobił .... o ile obciecie np. 1 zwoju jest w miare bezpieczne i nie jest zbyt zauwazalne to autko zachowuje sie juz nieco inaczej ... myszkuje przy hamowaniu na nierwnosciach .. oczywiscie wszystko zalezy od amortyzatorów ... moje zdanie jak juz trzeba to 1 zwoj mozna uciac ... ale nie wiecej ... ogonie ludzie obcinaja wiecej i hartuja .... ale juz od 150zł mozna zakupic sprezyny na przod np. na allegro wiec ... zabawa nie warta swieczki .... chcesz tnij 1 zwoj ale nie wiecej

duchPW
[Usunięty]

Wysłany: 2006-04-12, 11:03   

znam takich co cięli po 3 zwoje i jeźdżą - jak napisał Arczi e30 - kwestia amortyzatorów, w pozostałej części nie wiem czy mogę się zgodzić - niech napiszą inni, którzy cięli - ja w każdym bądź razie zamierzam to zrobić, bo wstawiłem na tył krótsze sprężyny i z przodu dziwnie stoi :lol:
... jak okaże się, że cięcie jest do bani, to poszukam obniżających nie-ciętych

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysłany: 2006-04-12, 11:08   

Piotrek ja wiem co pisz .... obciełem z 3 lata temu w mojej 1 beemce e30 .... 3 zwoje :? i po 3 dniach jezdziłem innym autem i szukałem sprezyn seryjnych :wink:

Oczywiscie ze mozna ciąc 3 zwoje nawet ... ale musza być spełnione nastepujace warunki ...
- jezdzisz tylko po torze lub po dywanie
- posiadasz twarde amortyzatory, ktorych skok podobny jest do tych z F1
- nie posiadasz w aucie czegos takiego jak miska olejowa

A z tego wzg. że Cooba nie spełnia żadnego z tych punktów to proponuje mu ciąć ale zaznaczam ---> JAK JUż MUSI CIąć <--- TYLKO 1 ZWóJ, GóRA 1,5 ZWOJU

duchPW
[Usunięty]

Wysłany: 2006-04-12, 11:35   

no proste, że łatwiej dociąć ewentualnie jeszcze jeden zwój niż... no właśnie - tniesz po jednym i sprawdzasz czy Ci pasuje, bo jak przeadzisz, to pozostaje tylko wymiana sprężyn

BADYL 

Wysłany: 2006-04-12, 11:39   

PioterW napisał/a:
no proste, że łatwiej dociąć ewentualnie jeszcze jeden zwój niż... no właśnie - tniesz po jednym i sprawdzasz czy Ci pasuje, bo jak przeadzisz, to pozostaje tylko wymiana sprężyn

Nie polecam obcinana sprezyn - przerabiany temat - to jest totalna porażka,auto na dziurach odbija sie jak piłeczka myszkuje,przy wpadnieciu dobija tak ze az zwoje ale w mózgu sie przepalaja.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysłany: 2006-04-12, 12:47   

Ja kupiłem auto z obciętymi, porażka, teraz sprężyny sportowe za grosze można kupić więc szkoda sie bawić w obcinanie bo to takie jak to ktoś kiedyś napisał druciarstwo... czy jakoś tak :lol: :lol: :lol:

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

henry 

Wysłany: 2006-04-12, 18:33   Sprężyny

......Za nic nie obcinaj sprężyn.Każdy obcięty zwój zmniejsza maksymalną siłę jaką mozna obciążyc spręzynę. Juz była dyskusja na forum na ten temat......Sprężyna będzie słąbsza i większe jest prawdopodobieństwo jej pęknięcia.........pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysłany: 2006-04-12, 19:47   

No tak, na prosty chłopski rozum jeśli sprężyna ma powiedzmy 5 zwojów i przyjmuje na siebie jakieś tam obciążenie to po obcięciu jednego zwoju to samo obciążenie przyjmą już tylko 4 zwoje także prawdopodobieństwo pęknięcia zwiększa się dosyć znacznie.

e36 318ti compact szrotex

Kimbek 

Wysłany: 2006-04-12, 20:41   

Miałem kiedyś e21 z przyciętymi zwojami, tyle że tam sprężyny są mniejsze nakładane na amortyzator coś takiego jak w kolumnie.
W przeciągu roku pękły obie

nokerman 
ostatni mohikanin

Wysłany: 2006-04-12, 22:24   

czyli sprężyn NIE TNIEMY i zamykamy

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi