BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E30 - czy warto ??
Autor Wiadomo
kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2006-04-07, 21:21   E30 - czy warto ??

mam mozliwosc zakupu w miare zdbanej E30-tki 2 drzwi za 8000 .. rok chyba 88 lub 89

samochod ma jedyny sluszny silnik czyli 2,5 posiada instalke 2 generacji, zawias bilsteina i calkiem fajna felge 16tke ..

z wyposazenia ma jedynie elektryczne lusterka i komputer ... brak wspomagania (najbardziej mnie przeraza)

co do stanu .. silnik jest w stanie idealnym, ma delikatne luzy na kierownicy .. poza tym pekniety przedni zderzak ...

samochod jest z bardzo pewnego zrodla .. dokladnie wiem co sie z nim dzialo przez ostatnie dwa lata i wiem ze w ciagu tych dwoch lat nie bylo przy nim nic wiekszego robionego - nic sie nie wysypalo ani nic takiego ...

no i teraz mam pytanie - czy warto za takie pieniadze ??

jak wyglada przesiadka z E36 na E30 ... jedyne co ja faktcyznie zauwazylem to brak jakiegokolwiek komfortu (to przez zawias, ale osobiscie mi to nie przeszkadza) ..

poprostu zastanawiam sie czy szukac kolejnej E36 .. czy jednak skupic sie na takiej juz powoli klasycznej E30-tce ...

www.system.mimbu.pl

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-04-07, 21:47   

jak założysz seryjny to będziesz miał komfort - kosztem małych przechyłów na zakrętach, a ogólnie to w dobrego parcha warto, tylko, zeby był dobry :!: :idea:
Akurat brak wspomagania przy wyższych prędkościach jest ok, a, że się ciężko macha na parkingu - w końcu klasyk :D :idea:
Ciekaw jestem z tą instalką ile tej "jedynej słusznej 2.5 " zostało koników i niutonków....

kiloff 

Wysany: 2006-04-07, 22:18   

lukasz: na tyle duzo ze swoja byla E36 2.0 nie mialem najmniejszych szans z nia .. wiec podejrzewam ze wiecej jak 15 instalka nie odebrala .. zreszta silniczek chodzi na tyle dobrze ze inna 2.5 na gazie odstawia wyraznie ...

www.system.mimbu.pl

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2006-04-07, 22:50   

Jak będzie cacy to ok 7200zł maks. A tak poza tym przesiadka z e36 na e30 jest lepsza niż na odwrót, bo jak ogólnie wiadomo e30 to kwintesencja "tego czegoś" :D (oczywiście mowa o serii 3), a moim zdaniem e36 to już nie to. Chciałem kupić... przejechałem się pare razy i zostałem przy e30 8)

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-04-07, 23:01   

pomysl odwrotnie kilof, 8000 minus alu (1000) minus gaz(2000) i masz 5000 za 325 coupe z pewnego zrodla. ja bym bral.
chyba ze nie chcesz jezdzic na gazie to szukaj z niemiec i wyniesie cie okolo 5000-6000 bez gazu na alu.
gaz 2zl -pb 3.60 .wiec nie oplaca sie zakladac instalacji a jak jeszcze trafi ci sie taki ekonomiczny silnik jak ŁUKASZA z forum to nawet i 8 litrow ci spali :lol: :mrgreen:
pzdr

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-04-07, 23:01   

Ze zdjęciami było by łatwiej ocenić. Ja za swoją e30 320 pół roku temy wziołem ponad 8k stan był igła więc jak widać zdażają się fanatycy i wg mnie można dać koło 8k za bdb stan.

Sobek 
german style

Pomg: 6 razy
Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: PZL, Wernhout
Wysany: 2006-04-07, 23:06   

menel napisa/a:
wiec nie oplaca sie zakladac instalacji a jak jeszcze trafi ci sie taki ekonomiczny silnik jak ŁUKASZA z forum to nawet i 8 litrow ci spali :lol: :mrgreen:
pzdr

Gdzie wtedy nawet i mniej przeciez Łukasz ma Hartge a to jest zwykla 325i :wink:

kiloff 

Wysany: 2006-04-07, 23:13   

co do spalania to 15 litrow na 100 i instalka zostaje obowiazkowo ..

a co do fotki - to mam jedynie jedna ... mam tylko nadzieje ze wlasciciel nie wpadnie w furie jak ja zobaczy na necie

w chwili obecnej nie ma niestety juz black helli z przodu i stoi na innych felgach ..

www.system.mimbu.pl

Freeride 

Doczy: 08 Lip 2005
Skd: Bielsko-Biała
Wysany: 2006-04-07, 23:17   

Cytat:
samochod ma jedyny sluszny silnik czyli 2,5

kto ci to powiedział?
Cytat:
posiada instalke 2 generacji

prawde mowiąc nie brał bym autka z gazem....
Cytat:
jak wyglada przesiadka z E36 na E30 ... jedyne co ja faktcyznie zauwazylem to brak jakiegokolwiek komfortu (to przez zawias, ale osobiscie mi to nie przeszkadza) ..

technicznie az tak wiele się nie różnią (ja wole e30 bardziej hardcorowe)

8tyś to za dużo jak na e30, szczególnie przy sytuacji na naszym rynku samochodowym
ja np. kupiłem za 4tyś z błotnikiem do malowania, autko w bdb stanie

pozdrawiam

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-04-07, 23:20   

Freeride napisa/a:
[

ja np. kupiłem za 4tyś z błotnikiem do malowania, autko w bdb stanie

pozdrawiam

a no jesli z takim silnikiem jak masz w podpisie to się nie dziwie :wink:

Ale znajdz 325 zdrowe :wink:

kiloff 

Wysany: 2006-04-07, 23:25   

co do silnika - nie chce innego fabrycznie montowanego w E30 niz 2.5

no wlasnie - znajdz tu zdrowe 2.5 .. zreszta nawet wlasciciel jej (de facto - moj znajomy) powiedzial od razu - "jak chcesz szukac dobrej E30 2.5 w polsce to zycze ci powodzenia" , a ta poza kilkoma drobnostkami (zadna z nich nie bedzie kosztowac wiecej niz kilkadziesiat zlotych) jest naprawde igielka :roll:

najbardziej interesowalaby mnie opinia osob ktore jedzily E30 i E36 .. podobnie sie tym na codzien jezdzi ?? jest jakas ogromna roznica ?? bo ja osobiscie mam takie odczucia ze E30 to o wiele trudniejszy do opanowania od E36 gokart .. jakos tak latwiej chyba sie jezdzi E36 .. moze poprostu w E30 trzeba sie wjezdzic ??

www.system.mimbu.pl

Freeride 

Wysany: 2006-04-07, 23:25   

Cytat:
Ale znajdz 325 zdrowe

nawet nie szukałem 8) to chleje jak smok :?

Sobek 
german style

Pomg: 6 razy
Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: PZL, Wernhout
Wysany: 2006-04-07, 23:30   

Freeride napisa/a:
to chleje jak smok :?

Cos za cos 8)
Ja jak bede szukal e30tki oczywiscie u niemcow to tylko 325i no chyba ze jakas sie trafi 320i 8)

Melis 

Wysany: 2006-04-07, 23:41   

Freeride napisa/a:
Cytat:
Ale znajdz 325 zdrowe

:lol: a 316 nie? :lol: 325i może i chla ale chociaż wiadomo na co idzie te paliwo i gdzie (6 garów 8) ) a 316 chla ok 2l mniej od 320 i moim zdaniem z 1l więcej niż 318 (dlaczego tak sądze... z doświadczenia i jak nie wierzysz poszukaj na forum). a wyprzedzanie i "ta radość z jazdy :? (to nie to!) z resztą sam się przekonasz jak pojeździsz R6
I macie racje nawet bdzie Ci warto ją wziąc... kup taką w podobnym lub takim samym stanie +alu+ zawiecha+szambo wyjdzie Ci sporo ponad te 8tys.
Jak ato jest takie jak piszesz i z pewnej ręki to bierz!
a porówując e36 i e30 to za plus na stronę e36 można dac tylko nowoczesniejszą linię itp (ale mi osobiście bardziej podoba się e30).
Nie będe Ci tu opisywał plusów e30... poprostu weź!
Poczytaj też temat, który gdzieś był tu ostatnio: "Dlaczego E30".... czy coś :wink:

Wybór należy do Ciebie.

Pozdro

Freeride 

Wysany: 2006-04-07, 23:51   

Cytat:

Laughing a 316 nie? Laughing 325i może i chla ale chociaż wiadomo na co idzie te paliwo i gdzie (6 garów Cool ) a 316 chla ok 2l mniej od 320 i moim zdaniem z 1l więcej niż 318 (dlaczego tak sądze... z doświadczenia i jak nie wierzysz poszukaj na forum). a wyprzedzanie i "ta radość z jazdy Confused (to nie to!) z resztą sam się przekonasz jak pojeździsz R6
I macie racje nawet bdzie Ci warto ją wziąc... kup taką w podobnym lub takim samym stanie +alu+ zawiecha+szambo wyjdzie Ci sporo ponad te 8tys.
Jak ato jest takie jak piszesz i z pewnej ręki to bierz!
a porówując e36 i e30 to za plus na stronę e36 można dac tylko nowoczesniejszą linię itp (ale mi osobiście bardziej podoba się e30).
Nie będe Ci tu opisywał plusów e30... poprostu weź!
Poczytaj też temat, który gdzieś był tu ostatnio: "Dlaczego E30".... czy coś Wink

Wybór należy do Ciebie.

Pozdro

hehe moje 316i pali 9l w miescie krótkie odcinki kumpla 320i 13l przy spokojnej 2kumpel 325i poniżej 15 cięzko mu zejśc (wszystko na pb) 8)

jeździłem r6-stkami ale nie podchodzi mi charakterystyka tych silników długo nic i pózniej bum :) 4 cylindrówka ładnie ciągnie od niższych obrotów, tak wogule mam silnik igiełke i mieli aż miło, większej mocy mi nie potrzeba

jeśli tamta 325i to igiełka to myśle że brać 8)

[ Dodano: Sob Kwi 08, 2006 12:01 am ]
w bb stoi coś takiego, gościu chce 8tyś (cena kosmos) :) :wink:
LINK

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-04-08, 00:06   

yo!
nazbieraj szmalu i szukaj E36 325 lub 328 i wsadz sekwencje i po temacie 8)
pozdro
Ps masz łancuch jak nie katowana to 350 tys to pikus jedynie co sie wymienia na naszych drogach to poduchy tylnych amorków koszt 34 zł za sztuke i to wszystko :D
Ostatnio zmieniony przez korzuch 2006-04-08, 00:11, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-04-08, 00:07   

Z tym silnikiem nie przesadzałbym, znajdziesz zdrowy.Czasem trzeba cois jeszcze w niego włozyć, ale czego wymagasz od 18 letniego auta? Uszczelka pod głowicą - norma, i tak kiedyś trzeba zrobić - fakt dałem za to ostatnio 5 stów, ale wiem, że to juz jest ok, sprawdź kompresję, żeby było równo na wszystkich cylindrach, układ chłodzenia, czy auto się nie grzeje, oleju ten silnik juz napewno będzie troche brał, też norma przy tylu latach, ale dużo nie musi. Pękają głowice, ale to można sprawdzić przy wymianie uszczelki....czy jest szczelna i równa...

Czasem hamownia może coś powiedzieć, bo jezeli na wykresie jest równy, nie łamiacy sie nagle w połowie wykres koni i niutonów, to znaczy, ze jest w miare ok...Ale tego możesz nie mieć możliwości sprawdzić, zrozumiałe.

I co jakis czas trzeba włożyć w to auto, bo ma swoje lata, najlepiej jak się ma kasiorę zrobic wszystko komleksow, np. zawiecha, hamulce itp i potem długo, długo spokój

A potem tylko lejesz i jeździsz ( ekonomicznie jak ja - najwyżej 15 litrów po mieście na setkę przy lekkiej nodze 8) ) Ale tym autem na trasie przy równej prędkości spokojnie zejdziesz poniżej 8 litrów Pb. O gazie się nie wypowiadam, bo nie mam.

Freeride - jak sobie przypomne jazdę M40 to jak ja się cieszę, że ten silnik juz ktos ode mnie zabrał.... :mrgreen:
Ale swojego czasu też go zaciekle broniłem - dorosniesz do R6, dorośniesz :wink:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-04-08, 00:09   

potarguj trochę i bierz

co do spalania, to 9l 1,6 spali w trasie ale ni epo mieście.... chyba, że jeżdżąc po emerycku, ale wówczas istnieje groźba, że nieużywane hamulce zastrajkuja w najbardziej nieoczekiwanym momencie :lol: ... a tak poważnie - to nie forum do opowiadania bajek... chyba, że tam pod maską siedzi silnik z nissana micry - to sie zgodzę, ale normalne M40 nie pali 9l przy normalnej jeździe po mieście

Freeride 

Wysany: 2006-04-08, 00:14   

Cytat:
ale normalne M40 nie pali 9l przy normalnej jeździe po mieście

a dla czego nie?
8,5 katalogowo 8) mi pali 9 przy normalnej jeździe do 4 tyś obr sprawdzone wiele razy a na trasie przy 120km/h 5,5l

poprzednio miałem tez 316i ale z zajechanym silnikiem i paliło nawet 11l :cry:

teraz mam igiełke i nie ma porównania w mocy ani w spalaniu do tamtej :wink:

Melis 

Wysany: 2006-04-08, 00:44   

na trasie przy 120km/h 5,5l
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sorry stary, ale chyba te spalanie mierzysz wkładając kijek do baku :lol:
5,5l nigdy w to nie uwierze chyba, że przez te 100km jedziesz z górki, na zdrowy rozum- 316 ma przy 120 ok 3500obr/min (jesli dobrze pamiętam a nawet więcej) a nie 2300obr/min żeby tyle palić.

Tez miałem 316 igiełkę, ale BMW to BMW- nie kosiarka swoje musi łyknąć.

Pozdro i wracajmy do tematu- Bierz ją stary :wink: jak coś to zawsze sprzedaż bo z takim silnikiem i w stanie bdb o amatora nie jest aż tak trudno.

Menel 

Wysany: 2006-04-08, 00:54   

Freeride napisa/a:
Cytat:
Ale znajdz 325 zdrowe

chyba cie cos freeride pogielo. jak w innym temacie sie z toba zgadzalem ze lukasz robi z siebie wielkiego bajkopisarza o spalaniu swojego niby e30 hartge to tutaj musze cie zaskoczyc ale e30 325 bez gazu po miescie i tylko po miesci przy spokojnej jezdzie na 15" spali okolo 11-12 l/pb ,gdzie mialem 316 bez gazu i nie bylo bata zebym zszedl ponizej 10-11 l /pb . wiec roznicy nie ma a moc rozni sie o okolo 60 koni.
roznice sa dopiero na gazie...ale to juz inny teamt i nie bede robil ot
poza tym kilof, nie podoba mi sie ze ta beemka ma zderzaki nie w kolorze tak jakby miala zmieniany silnik bo z tego co wiem to tylko 316 wystepowaly z takimi golasami a nie 325. jak nie ma alu i black hella to juz cena spada i robi sie po trochu nie oplacalna (1000+300 )wiesz o co biega...

freeride, ale dales do pieca z tym 5.5 l/pb :lol:

pzdr

Freeride 

Wysany: 2006-04-08, 12:22   

Cytat:
chyba cie cos freeride pogielo. jak w innym temacie sie z toba zgadzalem ze lukasz robi z siebie wielkiego bajkopisarza o spalaniu swojego niby e30 hartge to tutaj musze cie zaskoczyc ale e30 325 bez gazu po miescie i tylko po miesci przy spokojnej jezdzie na 15" spali okolo 11-12 l/pb ,gdzie mialem 316 bez gazu i nie bylo bata zebym zszedl ponizej 10-11 l /pb . wiec roznicy nie ma a moc rozni sie o okolo 60 koni.
roznice sa dopiero na gazie...ale to juz inny teamt i nie bede robil ot
poza tym kilof, nie podoba mi sie ze ta beemka ma zderzaki nie w kolorze tak jakby miala zmieniany silnik bo z tego co wiem to tylko 316 wystepowaly z takimi golasami a nie 325. jak nie ma alu i black hella to juz cena spada i robi sie po trochu nie oplacalna (1000+300 )wiesz o co biega...

freeride, ale dales do pieca z tym 5.5 l/pb Laughing

pzdr

jakbyś dobrze przeczytał to ja pisałem 5,5l pb przy 120km/h na trasie !!
dla niedowiarków polecam zajrzeć do katalogu

vectra ojca 2.0 16v ma na trasie koło 5l przy tej samej predkości ma kompa więc widać jak na dłoni

Cytat:
e30 325 bez gazu po miescie i tylko po miesci przy spokojnej jezdzie na 15" spali okolo 11-12 l/pb

to jest dopiero bajka 8)

ciekawe czym to 170KM jest zasilane, powietrzem?

wg moich danych:
316i 9l miasto
320i 12,5l miasto
325i 15-16l miasto

normalna jazda, wszystkie na pb

wg. niektórych pewnie E30 M3 pali 16l tak ? życze powodzenia 25 ciągnie jak nic

pozdro dla niedowiarków

kiloff 

Wysany: 2006-04-08, 14:01   

alu tez jest - jest poprostu na azev-ie a nie na borbecie (wg mnie i tak ladniejsze a podejrzewam ze u mnie i tak by BBS zagoscil) ..

co do spalania - zakonczcie OT, gdyby 316i nawet palila po miescie 5-6 litrow to i tak by mnie nie interesowala .. samochod ma mi dawac radosc z jazdy czyli musi miec moc ..

co do silnika jestem pewien ze nie jest kolo niego nic do roboty .. oleju nie bierze (podejrzewam ze wlasciciel wiecej jak 0,5 - 1 litra miedzy wymianami nie dolewa ..)

ogolnie - najwazniejsza zaleta tego samochodu - dokladnie wiem co biore, nic nie jest przede mna ukrywane i o wszystkim w momencie kupna jestem powiadomiony ..

co do odlozenia kasy i pojechania po 328i .. wlasnie sie nad tym zastanawiam .. moglbym spokojnie dolozyc jeszcze 17 (razem 25) i pojechac po 328i .. tylko obawiam sie ze nie starczy to na naprawde zadbane 328i w coupe z oplatami ..

www.system.mimbu.pl

Menel 

Wysany: 2006-04-08, 17:02   

Cytat:
325i 15-16l miasto

normalna jazda /pb

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ps. sorrki za OT, ale musialem.juz bede siedzial cicho.

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-04-08, 20:41   

Freeride - nie obraź się ale który góral ma lekką nogę :wink:

kiloff - jazda e30 a e36 to według mnie zupełnie odmienna sprawa, e36 nie różni się niczym od jazdy mondeo vectrą czy czymś podobnym ... po prostu zwykłe posłuszne auto... a e30 to tak jakby się przenieść w inne czasy - cały czas wymagana zwiększona uwaga - przynajmniej ja tak to odczuwam - e30 / e36 to zupełnie różne światy... :mrgreen:
jak jesteś zdecydowany na e30 to kupuj póki jeszcze czas bo tych aut nie przybywa,
pojeździsz troche i sam zobaczysz jak to jest... to które pokazujesz jakoś mi nie leży,
m.in.przez to co pisał menel...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: