Wysany: 2006-03-24, 11:40 Temperatura silnika i ogrzewanie
Mam problem z temp. silnika bardzo szybko sie grzeje, wskazowka dochodzi do czerwonego pola, jak zdejme noge z gazu to po chwili opada do pionu. Ogrzewanie niedziala. Po odpowietrzeniu orzewanie dziala temperatura w normie przez jakies 7 km, i wtedy znow gorzewanie sieada teperatura sie podnosi.
W warsztacie sprawdzili:
-pompe wody
-termostat
-szczelnosc ukladu
-odpowietrzyli uklad
-wymienili uszczelke pod glowica
sprawdz MASE!!!
polacznie masy miedzy silnikiem a rama samochodu - w e30 to polaczenie po lewej stronie silnika - miedzy miska a podluznica.
jezeli nawet jest ok - to wyczysc to, spryskaj czyms do elektryki, a najlepiej daj dodatkowy kabel - tylko grubu i dobrej jakosci.
mialem podobne problem - dopiero jak to przeczyscilem i dalem dodatkowy kabel zlocony,
ktory normalnie wykorzystuje sie do podlaczania zasilania do wzmacniacza skrzyni basowej,
to wszystkie problemy znikly - takie jak:
- ladowanie,
- wskaznik temp. dziala normalnie,
- zaczelu dzialac mi wszystkie 4 stopnie wlanczania nawiewu, a nie 1 i 4 :)
- zegary lepiej swieca - swiatla tez,
- rozrusznik mozniej kreci
- odpalanie idealne
i duzo by jeszcze wymieniac :)))
mam nadzieje ze u CIebie to masa.. bo to latwy w naprawie, lecz ciezki w wykryciu problem :))))
pozdrawiam
xvc - pogromca dzikich bawarianek ;)
_________________ ---------------
BMW! nie peugeot, citroen, czy inne "coś".. poprostu beemka!
..:: BEEMKA.PL ::.. <--zapraszam tutaj!!!
---------------
Jeśli masz uszkodzony korek to przez odpowietrznik będzie Ci sie wylewał płyn, zwróc uwage czy na rozgrzanym silniku nie leci płyn przez ten własnie odpowietrznik. Miałem mase problemów niedawno z moim chłodzeniem więc z korkiem tak to wygląda.
sprawdz MASE!!!
polacznie masy miedzy silnikiem a rama samochodu - w e30 to polaczenie po lewej stronie silnika - miedzy miska a podluznica.
jezeli nawet jest ok - to wyczysc to, spryskaj czyms do elektryki, a najlepiej daj dodatkowy kabel - tylko grubu i dobrej jakosci.
mialem podobne problem - dopiero jak to przeczyscilem i dalem dodatkowy kabel zlocony,
ktory normalnie wykorzystuje sie do podlaczania zasilania do wzmacniacza skrzyni basowej,
to wszystkie problemy znikly
W nocy widac ze np przy wlaczeniu kierunkowskazu, swiatel, wcisnieciu hamulca zarza mi sie delikatnie kontrolki na desce, mam rozumiec ze wystarczy poprowadzic porzadna mase miedzy silnikiem a buda?
Ja u siebie miałem problem z temperaturą bo miałem rozwalone sprzęgło wisco wentylatora. wymieniłem i problem znikł. A nadmuch w środku odrzył mi po wymianie filtra kabiny.
_________________ to co nas nie zabija, umacnia nas
sprawdz MASE!!!
to wszystkie problemy znikly
W nocy widac ze np przy wlaczeniu kierunkowskazu, swiatel, wcisnieciu hamulca zarza mi sie delikatnie kontrolki na desce, mam rozumiec ze wystarczy poprowadzic porzadna mase miedzy silnikiem a buda?
sam nie wiem czy akurat u Ciebie to jest masa..
u mnie wariowal tylko wskaznik temperatury.. u Ciebie wyglada to tak jakby gdzie bylo przebicie/zwarcie.
tu chyba potrzebna jest diagnoza elektryka.
pozdr!
---------------
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-03-28, 13:27
na zapalonym silniku leci plyn z odpowietrznika??? jak nie to kiszka, albo zle odpowietrzony albo cosnie tak z glowica lub uszczelka!!!!!
xvc Poszukaj zanim napiszesz !!! Admin of: beemka.pl
Pomg: 1 raz Doczy: 26 Wrz 2005 Skd: Warszawa / Sulejówek
Wysany: 2006-03-28, 17:15
heh..
a ja wlasnie siedze u cioci na ochocie i czekam az mina korki i temp. spadnie..
niespodziewanie beemka cos zaczela sie "podgrzewac".. a wiec jest juz plan na wieczor :)
zmiana wiskozy.. dzieki bogu jak kazdy pozadny milosnik bawarki mam takowa w domku ;)
dobrze ze nawiewy dzialaja bez zarzutu.. troche sie spocilem! ale bawarka przezyla :))))
pozdr!
---------------
MBOR, gdzie robiłeś w jakim warsztacie swój samochód?
Wysany: 2006-03-28, 19:11
pomoze..
sprawdzilem juz i wiem ze jest rabniete.
metoda sprawdzania:
cos gumowego wlozyc w wiatrak lub jak jestes odwazny to palec :)
jezli przy temp. silnika 90 C wiatrak sie zatrzyma to oznacza ze wiskoze szlag trafil.
z tego co pamietam to wiskoza zalancza sie przy 88C.
pozdr!
xvc
---------------
a jak będziesz wstanie zakręcić wiatrakiem w drugą strone (podczas gdy silnik będzie działał i trzymał temp. wskaźnik w pionie) tak że wiatrak będzie hulał w jedną a silnik w drugą, to się nawet nie zastanawiaj tylko wymieniaj.
Wysany: 2006-03-28, 23:15
no to visco zalacza sieprzy 88 stopni tak??? to przy 88 stopniach czego??? plynu w silniku??? czy plynu w chlodnicy??? zdaje sie ze roznice w temp sa znaczne(szczegolnie zima) a z tego co wiem to visco nagrzewasie od chlodnicy,wiec zanim nagrzeje sie chlodnica do 88 stopni to troche potrwacmusi, nie wystarczy ze silnik sie nagrzeje musi sie dobrze nagrzac plyn w chlodnicy zeby uskyszec czy visco dziala.
Wysany: 2006-03-29, 00:22
adrian e30 napisa/a:
no to visco zalacza sieprzy 88 stopni tak??? to przy 88 stopniach czego??? plynu w silniku??? czy plynu w chlodnicy??? zdaje sie ze roznice w temp sa znaczne(szczegolnie zima) a z tego co wiem to visco nagrzewasie od chlodnicy,wiec zanim nagrzeje sie chlodnica do 88 stopni to troche potrwacmusi, nie wystarczy ze silnik sie nagrzeje musi sie dobrze nagrzac plyn w chlodnicy zeby uskyszec czy visco dziala.
w sumie nigdy sie nad tym nie zastanawialem.. zawsze byla mowa o zasadzie dzialania samego sprzegla wiskotycznego.. a nie jego glownym zrodlem ciepla :)
w teori to wyglada tak:
"...
W wirniku wentylatora znajduje sie sprzeglo lepkosciowe. Gdy powietrze naplywajace od chlodnicy osiaga temp. ok. +75C, bimetalowy element w sprzegle wlancza wentylator.
Wentylator zaczyna pracowac z wieksza predkoscia obrotowa i zapewnia zwiekszony przeplyw powietrza tak dluho, az jego temperatura spadnie ponizej +65C.
Wtedy sprzeglo wylancza sie i zmiejsza sie predkosc obrotowa wirnika.
W samochodach 316i od IX 1988 oraz 318i od IX 1987 temperatura włanczania wynosi +95C i wylanczania +70C.
Dzieki okresowej pracy wentylatora zwieksza sie uzyteczna moc silnika i zmniejsza sie zuzycie paliwa"
Hans-Rudiger Etzold
"Sam naprawiam samochód - BMW serii 3"
- od XI 1982 do II 1994
wychodzi na to ze glownym zrodlem ciepla jest temp. cieczy chlodzacej/powietrza naplywajacego od chlodnicy :)
aha.. wybaczcie mi te 88 stopni.. nie wiem skad ja to mialem w glowie ;)
pozdr!
xvc
---------------
Wysany: 2006-03-29, 08:47
no wiec to ze silnik sie nagrzal do odpowiedniej temp, nie oznacvza ze visco sie załączy!!!
mam racje???
dopiero gdy plyn w chlodnicy( i to na wysokosci visca) nagrzeje sie ostro to wentylator dopiero zaczyna konkretnie sie krecic.
ps. w visco jest bimetal??????
Wysany: 2006-03-29, 10:26
tak napisali w ksiazce.. wiec chyba jakis bimetal jest :)
moze sie myle.. ale czy wisko nie dostaje tez temperatury poprzez mocowanie do pompy wodnej? ta sroba tez chyba musi isc jakies cieplo!
juz zglupialem...
moze trzymajmy sie tego co napisal autor ksiazki.. :)))
pozdr!
---------------
Wysany: 2006-03-29, 14:07
rozbireralem juz visco, i zadnego bimetalu nie bylo,z tego co sie orientuje to czynnikiem ktoru powoduje szybsze obroty jest jakis plyn znajdujacy sie w viscu.
pozdroo
Wysany: 2006-03-29, 14:14
kurde.. kto by pomyslal ze z tego wiska zrobi sie taki ciezki temat.
co do wnetrznosci wiska to mysle ze nie moge byc wiarygodnym doradca gdyz nigdy nie rozbieralem osobiscie.
kiedys w serwisie bmw gosc tlumaczyl mi ze tam jest olej i jakas blaszka..
jak sie robi cieplo to olej swieksza swa obietosc dziala jakos na ta blaszke i wiskoza sie blokuje... to znaczy zaczyn akrecic rozno z praca silnika...
ale czy to jest prawda to nie wiem...
mam w domu uszkodzone wisko,... dzis sprobuje moze z nim troche powalczyc..
no chyba ze dziewczyna mnie zgarnie.. wtedy juz nie bede mial nawet minutki aby poswiecic bawarce :(( ..ach te dziewczyny z nimi zle.. a bez nich...! :))))
pozdr!
---------------
Ja wczoraj testowałem wiskoze i zauważyłem że podczas ogrzewania go ta blaszka co jest taka prostokątna na śroku odgina sie do góry i wychodzi taki cycek mały ze środka i chyba wtedy powinno sie blokować, jak sie ochłodziło to blaszka wróciła to wcześniejszej pozycji i wcisnęła spowrotem cycka. Tak czy tak w żadnym położeniu wiskoza mi sie nie zablokowała i ogólnie doszedłem do wniosku że montuje za chłodnicą wiatrak elektryczny bo na nową wiskoze kasy nie mam a z używkami wiadomo jak jest, elektryczny kosztuje grosze i można sobie samemu włączac kiedy sie chce, wiskoza ma ten minus że po wyłączeniu silnika nie działa a wiadomo czasem dobrze jest jak wiatrak jeszcze pochodzi chwile jak silnik sie wyłączy.
Ostatnio też pokręciłem sie chwile na parkingu, temp przekroczyła połowe dośc znacznie (doszło do kolejnej kreski za połową) otworzyłem maske i zatrzymałem wiskoze bez problemu, i ciekawe jest też to że zatarta nie jest, wycieków też nie ma, ogólnie nie mam pojącia kiedy to sie włącza.