Wysany: 2006-03-01, 13:50 Zamki samochodowe a WD-40
Nie bardzo wiem gdzie to wrzucić, wydaje mi się że tu będzie najlepiej pasować...
Wielokrotnie na forum (mroźna zima była tego roku...) spotkałem się poradami jak poradzić sobie z zacinającymi się lub zamarzniętymi zamkami w samochodzie. Standardowo wszyscy doradzają rozruszać czy rozmrozić, a potem napsikać WD-40. Osobiście nie jestem przeciwnikiem tego preparatu, często gęsto ratuje życie przy odkręcaniu śrub, jednak niekoniecznie nadaje się do smarowania zamków. Wielokrotnie wypowiadali się rózni goście w różnych mediach np, ostatno w "Auto świat" na temat zamków i wszyscy co znają temat odradzają stosowanie WD-40 do zamków dzwi samochodowych (i innych zresztą również). Powód: WD bardzo dokładnie rozpuszcza i wymywa oryginalny smar z zamka co powoduje jego przyspieszoną korozję i szybkie ponowne problemy... Oczywiście można go zastosować tymczasowo jak nie ma innego wyjścia jednak WD w zamku to więcej szkody jak pożytku, również odmrażacze do zamków w nadmiernych ilościach powodują taki sam efekt i podobne skutki.
Idealnym wyjściem byłoby w jakiś słoneczny i suchy dzień przed zimą przesmarować zamki smarem grafitowym lub innym specjalnym smarem stałym do zamków lub mechanizmów precyzyjnych niż później walka z zamkami....Dawno dawno temu jak miałem jakieś 12 lat był sobie taki tygodnik "Motor" i w dziale technicznym zalecali przed zimę (przypomnę - czasy głębokiego socjalizmu - w sklepach tylko ocet i kolejki) kupić sobie miękki ołówek np. b, kawałek papieru ściernego zetrzeć trochę grafitu i ten pył wdmuchnąć w zamek.... NIE WIEM czy ten sposób można polecić do nowych sprzętów z dziwnymi frezowanymi kluczykami, ale na warszawy, syrenki czy inne trabanty to działało:)
Podsumowując : WD-40 - tak, ale nie wszędzie i rozsądnie
Acha przypomniało mi się ogłoszenie z allegro gdzie gościu naprawia wyświetlacze w radiach samochodowych i pierwsze zdanie w opisie aukcji to mniej więcej: " Nie naprawiam wyświetlaczy potraktowanych WD-40 i po próbach naprawy we własnym zakresie " - no comment...
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-03-01, 14:37 ....takie gdybanie z mojej strony
coś jest w tym co piszesz, może najpierw warto przeczyścić WD40 żeby wypłukać nagromadzony syf (który zbiera wilgoć i powoduje zamarzanie itp.), a potem nasmarować np. smarem do łańcuchów rowerowych - zawiera grafit i jest dostępny w sprayu, więc łatwo go zaaplikować do zamka