BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zmiana ubezpieczalni-czy jest szansa???
Autor Wiadomo
HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2006-02-28, 13:13   Zmiana ubezpieczalni-czy jest szansa???

Chce zmienic ubezpieczalnie z PZU na inną ,poniewaz mają za drogie ubezp. OC.
Umowa roczna skonczyła mi sie 24.02.2006r. i chce podpisac umowę z inną ubezpieczalnią ,ale powiedzieli mi,ze jest juz zapózno na zmianę ubezpieczalni.
Proszę o pomoc w tym temacie.

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2006-02-28, 13:16   Re: Zmiana ubezpieczalni-czy jest szansa???

HAMANN E30 napisa/a:
Chce zmienic ubezpieczalnie z PZU na inną ,poniewaz mają za drogie ubezp. OC.
Umowa roczna skonczyła mi sie 24.02.2006r. i chce podpisac umowę z inną ubezpieczalnią ,ale powiedzieli mi,ze jest juz zapózno na zmianę ubezpieczalni.
Proszę o pomoc w tym temacie.

Wg nowych przepisów masz obowiązek wygłosic umowe OC najpóźniej na dzien przed koncem umowy

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-28, 14:02   

Kujon - a jak to jest jeśli sprzedam samochód - czy nabywca ma obowiązek kontunuowania umowy OC z tym samym ubezpieczycielem - wiem, że sam sobie mogę sprawdzić, ale wiem też, że w tym siedzisz :wink:

chodzi mi to o dwa przypadki z punktu widzenia nabywcy:
1> kiedy ubezpieczenie jest jeszcze ważne i sprzedają samochód przed upływen terminu na jaki zawarto umowę
2> kiedy termin, na jaki zawarto umowę upłynął i z mocy prawa zostaje zawarta nowa umowa (jak w przypadku Hammana), jednak ja nie mam ważnej polisy i sprzedaję samochód nieubezpieczony

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2006-02-28, 14:59   

na to wychodzi,ze niedługo tak bedzie,ze bedziemy musieli kupować bułki w okreslonym przez prawo sklepie! chory ten kraj nasz!
CXo to wogóle za przymus,ze jak umowa wygasa to niemogę zmienic ubezp. ?? !! !!

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-28, 15:45   

taki właśnie kraj - że niby dla dobra poszkodowanych, ale na prawdę, to kwestia odpowiedniego lobbingu :?

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2006-02-28, 15:50   

Pioter_W napisa/a:
Kujon - a jak to jest jeśli sprzedam samochód - czy nabywca ma obowiązek kontunuowania umowy OC z tym samym ubezpieczycielem - wiem, że sam sobie mogę sprawdzić, ale wiem też, że w tym siedzisz :wink:

1> kiedy ubezpieczenie jest jeszcze ważne i sprzedają samochód przed upływen terminu na jaki zawarto umowę
2> kiedy termin, na jaki zawarto umowę upłynął i z mocy prawa zostaje zawarta nowa umowa (jak w przypadku Hammana), jednak ja nie mam ważnej polisy i sprzedaję samochód nieubezpieczony

Jak sprzedasz samochód to nabywca może zmienić ubezpieczyciela na dowolnego , natomiast sprzedający jeśli sprzeda samochod bez ważnego OC a nie wygłosił umowy to ostatniego dnia jej trwania , to ta umowa jest automatycznie przedłużana .
Bardzo ważna rzecz : jeśli nawet kupisz samochód z nieważnym OC to i tak musisz do 30 dni wyglosić umowe poprzedniego własciciela jesli chcesz zmienić firme , ponieważ jeśli tego nie zrobisz bedziesz płacic 2 razy OC za siebie w nowej firmie i za poprzedniego włąsciciela :!: :!: :!:
wiele osób nie wie jeszcze o tych zmianach i potem bedzie płacz i zgrzytanie zebów....

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-02-28, 16:17   

Kujon napisa/a:
Pioter_W napisa/a:

Jak sprzedasz samochód to nabywca może zmienić ubezpieczyciela na dowolnego , natomiast sprzedający jeśli sprzeda samochod bez ważnego OC a nie wygłosił umowy to ostatniego dnia jej trwania , to ta umowa jest automatycznie przedłużana .
Bardzo ważna rzecz : jeśli nawet kupisz samochód z nieważnym OC to i tak musisz do 30 dni wyglosić umowe poprzedniego własciciela jesli chcesz zmienić firme , ponieważ jeśli tego nie zrobisz bedziesz płacic 2 razy OC za siebie w nowej firmie i za poprzedniego włąsciciela :!: :!: :!:
wiele osób nie wie jeszcze o tych zmianach i potem bedzie płacz i zgrzytanie zebów....

mnie ostatnio chcieli w coś takiego ubrać :evil: Oc przechodzi wraz z samochodem - ok. Wygasa umowa którą miał poprzedni właściciel i w tym momencie ja zawieram nową - ok. Tylko mnie nikt nie poinformował, że powinienem wypowiedzieć tą polise poprzedniego właściciela. I tak po pół roku przyszło do mnie upomnienie, że nie zapłaciłem tego, gdzie miałem już zawartą nową polisę (umowe) na dodatek w tej samej firmie ubezpieczeniowej. W tym przypadku zawalił agent nie informując mnie dokładnie :evil:

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-02-28, 17:07   

nie wiem jak was traktuja agenci ubezpieczeniowi ale ja jak mam nowe auto to tylko ide do PZU i zawieram nowa umowe;pisze oswiadczenie ze wypowiadam umowe poprzedniemu ubezpieczycielowi i agent zajmuje sie reszta ; wysyla to gdzie trzeba i po klopocie

jesli chcesz wypowiedziec umowe z PZU to chyba musisz sprzedac i ponownie kupic auto ;nie wiem czy sie to oplaci bo trzeba oplacic umowe kupna-sprzedazy
PZU zwraca iles tam % skladki OC za okres nie wykorzystanego OC

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-28, 17:57   

kamil.k - tak to bywa: pies się topi łańcuch pływa :wink: a niektórzy fachowcy tylko udają fachowców... o czym sie często dowiadujemy jak nam zaszkodzą ich "fachowe rady" :?

Dzięki Kujon

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: