BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
.:Zrób to sam, czyli wymiana sworzni, tulei, łączników :.
Autor Wiadomo
BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-02-27, 19:03   .:Zrób to sam, czyli wymiana sworzni, tulei, łączników :.

Coś mi stukało aż mnie wkurzyło i sprawdziłem co :!: To co zobaczyłem na kanale przeraziło mnie :( Ale szybko się pozbierałem, zrobiłem odpowiedni zakup i zabrałem się dziś z samego rana do roboty :mrgreen:
A mianowicie okazało się że sworznie zewnętrzne sa tak wXXXXX że aż auto mi znosi !! Nieprawdopodobne :|

Z uwagi na to iz jak juz zaczynam ten syf rozbierać postanowiłem zapobiegawczo wymienić pozostałe elementy, czyli:
- zewnętrzne sworznie wahacza przedniego
- wewnętrzne sworznie wahacza przedniego
- tuleje wachacza przedniego
- łączniki stabilizatora.

Wybrałem marke FEBI Bilstein

Dziś cały dzien zajął mi demontarz całych wahaczy, jutro jade do mojego zanjomego wycisnąć je na prasie bo nie mam ochoty sam z nimi walczyć :mrgreen:

Tak przy okazji wymienie klocki... niedługo wiosenka :mrgreen:

A więc tak.
Na poczatku podniosłem auto, odkręciłem koła a następnie podłożyłem pod auto po obu stronach klocki i je opóściłem. Naprawde nie polecam nikomu wykonywania jakichkolwiek napraw na aucie podniesionym na lewarku... kiedyś mało co by mi auto nie spadło na nogi po tym jak lewarek tak po prostu puścił gwint... na szczęście miałem podłożone klocki i upadło na klocki z niewielkiej wysokiości (3 cm)
Kolejnym krokiem było odkręcenie wahacza... i ta czynność zajeła mi około 3 godzin !! Po prostu masakra. Najgorsze do odkręcenia są sworznie wewnętrzne z uwagi na masakryczne dojście, zwłaszcza od strony pasażera (przeszkadzają kolektory wydechowe... ja mam 318IS).

... i w taki oto sposób po 3 h wydostałem waczacze, a zapomniałem jeszcze o odkręceniu łączników satbilizatora... ale z nimi akurat nie było problemów :mrgreen:

... jutro ciąg dalszy moich zmagań

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------
Ostatnio zmieniony przez BARABUS 2006-02-27, 21:46, w caoci zmieniany 1 raz  

ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2006-02-27, 21:24   

swietnie a miałem sie o wszytko zapytac ale tu taki post na czasie pisz pisz wszystko na co uwazac jak skonczysz to ja sie zabiore

mała uwaga
1. jak oceniłes sam stan swozni wewnętrznych ze to akurat one ?? ?
2. czy ta czesc wachacza co wchodzi w silentblock jest na srodku tej tulei gumowej w dobrej tulei bo umnie sie juz zblizyło po obu stronach do brzegów

3, czy po zdjeciu wachacza da sie go złozyc bez ścisku do sprezyn??
4, jak sprawdzic stan górnych mocowan amortyzatora przedniego ?? ? one tez mogą stukać???

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-02-27, 21:42   

Cytat:
1. jak oceniłes sam stan swozni wewnętrznych ze to akurat one ?? ?
2. czy ta czesc wachacza co wchodzi w silentblock jest na srodku tej tulei gumowej w dobrej tulei bo umnie sie juz zblizyło po obu stronach do brzegów

3, czy po zdjeciu wachacza da sie go złozyc bez ścisku do sprezyn??
4, jak sprawdzic stan górnych mocowan amortyzatora przedniego ?? ? one tez mogą stukać???

a więc tak:
1.Właściwie oceniłem stan zewnętrznego sworznia, a zrobiłem to tak... podniosłem cały przód auta i chwyciłem koło. ruszałem nim w pionie (w poziomie sprawdzisz luz ukł. kierowniczego)... luz i stukanie przekroczyło wszelkie możliwości. Również na postoju gdy masz koła ustawione na wprost i ruszasz kierownicą na boki słychac mocne stukanie, u mnie tak było, prawy sworzeń jeszcze troche i by wyleciał :? Co do wewnętrznych sworzni... to wymieniam je profilaktycznie, i każdemu tak radze... szkoda sobie dwa razy brudzić rąk... ta robota naprawde nie należy do najprzyjemniejszych :mrgreen:
2.Tak wygląda nówka :mrgreen:

3. Myśle że tak, skoro rozebrałem bez pomocy to i złoże... ja osobiście pomagam sobie lewarkiem, podkładam go pod amortyzator od dołu i unosze na wysokość sworznia ...
4. Szczerze mówiąc to nie wiem... mi nic tam nie stuka :mrgreen:

ArtiBig 

Wysany: 2006-02-27, 22:09   

dorzuc jeszcze ceny czesci u na twoj rejon kraju i bedzie spoko

ja najwieksze rozbierznosci spotykam przy silentblockach mozna znalesc za 30 zł sztuka jak równiez 60 zł u mnie tyle kosztuje febi

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-02-27, 22:11   

Skoro to miała być tuleja Febi to czemu jest na niej napisane BOGE?

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-02-28, 14:35   

bo to jedna firma :P P tak podajrze oznaczaja czesci na 1 montarz tak mi sie zdaja....

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-02-28, 14:37   

... dokładnie :mrgreen:

--==maly==-- 

Wysany: 2006-02-28, 15:38   

A mi się wydaje,że to jednak nie to samo:
to dane z internetowego sklepu automotosklep.pl

Nazwa: TULEJKA WAHACZA: 2.0-2.5 +2.4D/TD +KOMBI E30 BOGE=2 SZT.
Cena: 88.00
Kategoria: TULEJKA WAHACZA
Producent: BOGE
Nr katalog. [87-128-A]

Nazwa: TULEJKA WAHACZA: 2.0-2.5 +2.4D/TD +KOMBI E30 FEBI=2 SZT.
Cena: 105.50
Kategoria: TULEJKA WAHACZA
Producent: FEBI
Nr katalog. [06661]

cypis0 

Wysany: 2006-02-28, 15:45   

to nie wiem juz....z tego co mi wiadomo to samo boge mialem u siebie jako orginal... kupujac czesci febi tez bylo roznie raz pisalo na nich boge raz febi opakowaniami nie roznily sie nic... moze to zalezy jaka seri ?? ? ktos wie ja zawsze jako 1 montarz boge traktowalem

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-02-28, 17:44   

yo!
Ciekawostke podam :D najtansze też maja ten napis :D
pozdro

--==maly==-- 

Wysany: 2006-02-28, 18:33   

No właśnie dlatego zadałem to pytanie. Dlaczego nie ma tam napisu Febi? Mój brat zamówil do e36 z allegro takie tulejki miały być febi ale nie było na nich fabi tylko jedyny napis jaki był to BOGE i rozleciały się po miesiącu jazdy. Nie wiem czy nie został oszukany wg mnie powinno być logo producenta. Ja kupiłem orginalne w serwisie po 55zł sztuka wole tego dwa razy nie rozbierać.

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-02-28, 19:06   

Cytat:
rozleciały się po miesiącu jazdy

... nie przesadzaj... po miesiącu rozleciały się tuleje wahacza... to ja nie wiem ludzie jak wy jeżdzicie :D Przecież tak naprawde to w takiej tulei nie bardzo ma się co rozlecieć, ja wymieniłem tylko profilaktycznie (a przypuszczam że te stare były w nim od bardzo dawna), bo tak naprawde nie były wcale zniszczone. A wymienć tuleje to nie jest akurat rzaden problem !! ! Gorzej ze sworzniem !!

--==maly==-- 

Wysany: 2006-02-28, 19:14   

Może nie widziałeś po nich,że są uszkodzone ale one mają "trzymać" koło,żeby Ci nie latało przód tył. Trzeba było kopnąć w koło przed i po i byś zobaczył różnice. Tamte tulejki po miesiącu jazdy na szerokich koła poprosru nie trzymały nie były rozerwane ani nic wyglądąły jak nowe ale samochód ciągał po koleinach.

ArtiBig 

Wysany: 2006-02-28, 22:15   

na allegro ogłasza sie firma bodajze auto-com i oni szprzedaja niby febi po 33złza tuleje ktos od nich kupował ?? ??

sprawdzałem dzis sworznie i nie maja zadnego luzu ani zewnetrze wymieniane rok temu ani wewnętrzne ani koncówki drazków kierowniczych sprawdzalismy na ruzne sposoby we 3 na zmiane

niepokoią mnie tylko tuleje bo ta czes wachacza co w ni wchodzi jest przy samej krawedzi tulei a chyba powinna stac na srodku ??

i czy rozbita tuleja moze powodowac ze auto "ucieka" na mokrym i w kauzach
i przy 150 prowadzi sie dosc niepewnie na suchym oczywiscie ?? ?

korzuch 

Wysany: 2006-02-28, 23:01   

yo!
Z auto-com kupiłem poduszki tylnych amorów i siłownik przedniej maski 100% zadwolony
pozdro
PS producent jakis niemiecki

cypis0 

Wysany: 2006-03-01, 00:11   

tez kupowalem tuleje jestem zadowolony

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-03-01, 07:06   

Ja tam wszystkie wymienione części w tej naprawie kupiłem. Wszysatkie oryginalnie zapakowane, wszystkie FEBI Bilstein !! ! Wszystkie poza tulejami mają wytłoczone logo FEBI, tuleje mają BOGE, i myśle tak jak cypis0 i korzuch, że te oznaczenie jest stosowane przy pierwszym montarzu. Jeżeli się myle no to trudno :mrgreen: Tuleje nie jest aż tak trudno wymienić :D

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-03-01, 08:22   

Barabus mam pytanie:

Jak rozumiem wymieniasz w wahaczu sworznie - to jakaś maszyna jest potrzebna to "wypchnięcia" i włożenia??

Tuleja na fotce nr.8 - ręcznie z wahacza a jak z wyjęciem nr 7? Ręcznie?

Czy nie lepiej kupić cąły wahacz?

Mam na myśli cene elementów, prasy itp? Jak to wygląda?

Pozdro.

PS.: Magiczny klucz to 17 czy 19? Jaką ma ługoś każde ramię:P Zrobię sobie przed walką:)
Ostatnio zmieniony przez KotSylwester 2006-03-01, 08:31, w caoci zmieniany 1 raz  

korzuch 

Wysany: 2006-03-01, 08:24   

yo!
Ja nr 7 zbiłem młotkiem pozniej połozyłem ucho na imadle i nabiłem nowe wybijając stare :D
pozdro

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-03-01, 09:02   

Cytat:
Jak rozumiem wymieniasz w wahaczu sworznie - to jakaś maszyna jest potrzebna to "wypchnięcia" i włożenia??

Tuleja na fotce nr.8 - ręcznie z wahacza a jak z wyjęciem nr 7? Ręcznie?

Czy nie lepiej kupić cąły wahacz?

Mam na myśli cene elementów, prasy itp? Jak to wygląda?

Pozdro.

PS.: Magiczny klucz to 17 czy 19? Jaką ma ługoś każde ramięRazz Zrobię sobie przed walkąSmile

Do wypchnięcia sworzni jest potrzebna prasa, sam w domu z młotkiem w ręce nic nie zdziałasz. Ja byłem u znajomego i wycisnął mi za worek pszenicy :mrgreen: , a tego towaru mam pod dostatkiem... (worek pszenicy kosztuje 20 zł :D )
Nr 7 z fotki wybiłem metodą korzucha

Co do kupna wahacza, to nie wiem ile taki nowy ze wszystkimi sworzniami kosztuje, ja za cały komplet na dwie strony (sw.wewnętrzny, sw. zewnętrzny, tuleja, łącznik sta.) zapłaciłem po upuście 336 z przesyłką. Wątpie żebyś kupił za tą kase kompletne dwa nowe wahacze, bo jeżeli myślisz o używce z allegro z osprzetem to nie polecam... takie coś długo nie wytrzyma. Nowe to zawsze nowe

Magiczny klucz to nr 22 Mniej więcej ma rozmiary: 16 cm część klucza i 20 rurka.

Pozdrawiam

[/b]

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-03-01, 09:39   

To kupiłeś komplet mnie więcej w cenie jednego wahacza BMW:)

Whacz e w intercars:
Febi 277zł
Mogg 267zł
TRW - 347zł

I do niego tuleja wahacza:
BOGE 72zł

A to co to jest? W sensiejak sie nazywa? Jest też w zawieszeniu:
Febi 192zł

Jak widać opłaca się kupowac sworznie :)

Łukasz82 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 25 Maj 2005
Skd: Włocławek
Wysany: 2006-07-03, 01:20   

Podpisze sie pod tematem bo jutro czeka mnei podobna zabawa tyle, ze w E28, jak widze na ceny zawiechy do trojek to az mi zle..... u mnie jeden wahach prawie 300zl z tuleja, a nie maja wymiennych sworzni....
Teraz pytanie co lepiej kupic lemfordera czy oryginal z serwisu???
Pozdro!!

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-07-03, 07:07   

dowiedz się ile będziesz musiał wydać na dobre zamienniki i zadzwoń do najbliższego ASO-często mają promocje, wtedy będziesz wiedział co i jak...

Łukasz82 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 25 Maj 2005
Skd: Włocławek
Wysany: 2006-07-03, 11:23   

No wlasnie Lemofrder miedzy 220 a 300 wahacz, a z ASO ok 120 zl..... i dlatego sie zastanawiam gdzie pies jest pogrzebany.... Czy czasem nie ma w tym jakiegos przekretu, nie ukrywam ze dla mnei najwazniejsza jest jakosc

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-07-03, 14:18   

jak to jest org BMW to się nawet nie zastanawiaj! niska cena wynika prawdop. z tego że zalegają im magazyny od lat - a jakość jest napewno najlepsza... pzdr

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: