BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Pasek rozrządu i dokręcanie głowicy w m20b23

Lord Lukasz - 2006-02-12, 19:58
Temat postu: Pasek rozrządu i dokręcanie głowicy w m20b23
Witam, odebrałem głowice z remontu i zabieram sie za składanie silnika przed włożeniem do auta i mam 2 pytania:

- Głowica była zdjęta ale nikt nie porobił znaków na pasku i na kole podobnie z dołem, tłokami obracaliśmy bo chciałem sie upewnić że to jest 2.3 tak więc pasek jest przestawiony na dole też, i pytanie jak to teraz ustawić, czy wystarczy tylko dół i góre ustawić wg znaków tych co są na kołach i na obudowie ? Dodam że tak jak pisałem wyżej silnik nie jest jeszcze włożony do auta więc sprawa myśle że jest trochełatwiejsza

- No i druga sprawa, wszyscy mnie straszą żeby uważać z dokręcaniem głowicy bo podobno lubią pękać, co znaczy uważać ? czy jeśli zastosuje sie do zalecanej kolejności i będe dokręcał kluczem dynamometrycznym z zalecaną siłą coś sie może stać ?

Pytam bo zainwestowałem troche w głowice (wymiana prowadnic, frezowanie gniazd, czyszczenie zaworów, uszczelniacze itp) i nie chciał bym żeby sie coś porobiło

MARAS - 2006-02-12, 22:34

łukasz skoro bedziesz stosować sie do kolejności i momentów dokręcania używając klucza dynamometrycznego to nic się nie stanie, jedno tylko dokładnie oczyść dół silnika tzn. powierzchnie wokół cylindrów i ich krawedzie z jakich kolwiek resztek nagaru, spalonej uszczelki upewnij się że w otworach na szpilki nie ma wody ani oleju po skreceniu woda pod szpilką bedzie podnosić szpilkę i w efekcie uzyskany moment dokręcania okaże się mniejszy niż w rzeczywistości...

co do znaków są na kole dołu silnika i na bloku nawet nie mam możliwości założenia inaczej koła na wał tak samo z kołem rzozrzadu o ile je zdejmowałeś jest na nim znak i znak na obudowie ciężko to pomylić łatwiej jest np. źle założyć pasek rozrzadu równo pośrodku kół u mnie po założeniu zakreceniu wałem za pierszym razem ułożył się za blisko zewnętrznej krawędzi i był na krawędzi rolki napinacza za drugim za blisko wenetrznej i wchodził na kołnierz napinacza za trzecim razem był pośrodku i zaryzykowałem z Brunerem nawet kręcenie rozrusznikiem znaki były zgrane i pasek pośrodku kół, po obu stronach tyle samo.
Napinaj pasek i kręć wałem na wykręconych świecach (mniejszy opór-nie ma sprężania)
Hmm, to chyba tyle jak coś nie tak niech ktoś poprawi ja idę spać jutro do roboty rano...
pozdro Maras

Lord Lukasz - 2006-02-13, 07:57

Wielkie dzięki za cenne rady :!: :!: :!: Mam jeszcze jedno pytanie, ustawie koła wg. znaków, założe pasek i po pełnym obrocie jednego z koł znaki też sie mają pokryć tak jak na początku były ?
arteek - 2006-02-13, 09:35

po dwóch obrotach
sebo - 2006-02-13, 11:11

uwazaj z napinaniem paska bo ja malego zonka zrobilem i wszystko sie cacus pokrywalo ale jak silnik zaczal pracowac to paasek sie poluzowal i bylo AŁ pasek naciagaj obracajac kolo w kierunku odwrotnym do ruchu wskazowek zegara i krecisz kolkiem walka rozrzadu do tego chyba jakis przyrzad jest bo reka to raczej trudno
KWKPiotr - 2006-02-13, 16:14

Od siebie mogę dodać by przed montazem sprawdzić płaskość bloku ( tak na zapas ).
( Rozumiem że skoro głowica była obrabiana to jest oczywiście zabielona )
gdzieś dawałem linka do skanów z książki na dany temat....

http://slave.e-edukacja.p...ice_i_pasek.exe

( jest to archiwum samorozpakowujące ze skanami na ten temat )

/Pozdro.

Lord Lukasz - 2006-02-13, 22:50

Cholera chyba spaliłem numer, pożyczyłem jakiś śmieszny klucz i dokręcałem nim etapowo z siłą 65nM ale żeby było śmiesznie inny podobno lepszy klucz pokazuje 90nM czy jeśli faktycznie jest 90 to nic sie tam nie porobiło ?

[ Dodano: Sro Lut 15, 2006 5:29 pm ]
Chyba nie można jużpoluzowac śrub ?

kamil.k - 2006-02-15, 21:59

wez sprawdz jeszcze innym kluczem - najlepiej wez ze sklepu "pozycz" albo od jakiegos mechanika

roznica miedzy 60Nm a 90Nm jest spora jesli chodzi o sile jaka trzeba przylozyc do klucza

poluzowac to raczej nie ;jesli juz cos to odkrecic i zalozyc jeszcze raz

tez kiedys mialem podobna przygode ale autko smiga juz cztery lata :mrgreen:

Lord Lukasz - 2006-02-16, 04:01

Cholera jest 90nM !! co mam robić ? wymienić uszczelke ? czy jeździć tak ?
SmasherE30 - 2006-02-16, 10:12

Jeśli nie dokręcałes jeszcze kątami to po prostu sprawdź na innej twardej śrubie (8-10) śrubie w innym przedmiocie warsztatowym wykonanym z twardego metalu, jaka jest różnica w kącie przekręcenia śruby między siłą 30 a 90 Nm i od kąta 90stopni odejmij ten kąt który ci wyszedł, a jesli jest większy to ... to jednorazowe dokręcenie szpilek z taką siłą mogło spowodowac niewłaściwe ułożenie się uszczelki lub mogło nawet uszkodzić głowicę, ale nie bądźmy groteskowi ...
Jednak powyższy test moze być niemiarodajny, najlepiej byłob sprawdzić to w identycznych warunkach przy identycznym gwincie. Ma ktoś jakiś inny pomysł?

ja u siebie dokręcałem głowicę w 3 etapach wg Etzolda:
30Nm
90stopni
90stopni
wszystko gra

i tak jest tez fabrycznie

aha. W instrukcji od szpilek było napisane co innego dla b20 i b23 (dokręcić, nagrzac motor, ostudzić, dociągnąć o kąt, nagrzac ostudzić, poluzować o kąt itd itd...) a co innego dla b25 i b27 (30Nm, 90st i 90st.)

Spróbuj porównując z powyższymi danymi oszacować o jaki kat jeszcze musisz dokręcić szpilki i tak je też dokręć :roll:

kamil.k - 2006-02-16, 11:23

Lord Lukasz

napisz dokladnie dokrecales glowice ??
1 krok
2 krok
3 krok

Lord Lukasz - 2006-02-16, 13:34

No dokręcałem wg książki, najpierw 40nM, potem 60nM i na końcu chciałem podociągać i w sumie nie zrobiłem nawet połowy obrotu (może 1/4) i potem jak sprawdzałem ile jest wyszło 90nM, oczywiście zachowałem kolejność dokręcania, już sam nie wiem ale w tej książce co ja mam nie było mowy o kątach a znalazłem kartke z uszczelki i wq niej po tym dokręcaniu na 60nM czeba dokręcić jeszcze o jakiś kąt i teoretycznie tak zrobiłem a wyszło 90Nm ?? ??? W sumie dzisiaj mam ostatni dzień na ewentualne ściągnięcie głowicy i założenia na nowej uszczelce.
kamil.k - 2006-02-16, 14:00

jak 90Nm wyszlo na samym koncu to ja bym juz tak zostawil ; myslalem ze za pierwszym razem dokreciles juz takim momentem

Lord Lukasz - 2006-02-16, 14:16

No no aż takim mądry nie jestem żeby odrazu dokręcać 90nM, w sumie też odczekiwałem 15 minut po dokręcaniu na 40nM. Pewnie tak zostawie, od jutra startuje ze swapem, planowo w sobote silnik ma być włożony i gotowy do odpalenia jeśli po drodze nie wystąpią żadne komplikacje.
kamil.k - 2006-02-16, 14:57

Lord Lukasz napisa/a:
No no aż takim mądry nie jestem żeby odrazu dokręcać 90nM

chodzilo mi o nieswiadome dokrecenie z takim momentem - pisales ze nie wiedziales za tamten klucz byl zly :wink:

SmasherE30 - 2006-02-16, 14:59

Zmieniałeś szpilki głowicy na nowe? W sumie powinieneś, a jeśli to zrobiłęs to w ofercie nie ma innych niż typu torx, a torxy dokręca się wtedy tak jak napisałem wyżej.

Nie rozumeim pewnej rzeczy...
W Etzoldzie najpierw piszą:
W silnikach sześciocylindrowych modeli do IX '87 nalezy stosować tylko śruby z łbami typu torx.
a potem w schemacie dokręcania:
Silnik sześciocylindrowy od IX '87 ze śrubami głowicy typu torx.

Jakie masz śruby?

Według tego co wkleił Kamil po dokręceniu 45 i potem 65Nm powinieneś odpalic i nagrzać silnik a potem jak osiągnie temperaturę pracy zgasić i dociągnąć jeszcze o 25stopni. Rozumiem że Ty dokręciłęs 45Nm a potem 90Nm?

kamil.k - 2006-02-16, 15:18

SmasherE30 napisa/a:

Nie rozumeim pewnej rzeczy...
W Etzoldzie najpierw piszą:
W silnikach sześciocylindrowych modeli do IX '87 nalezy stosować tylko śruby z łbami typu torx.
a potem w schemacie dokręcania:
Silnik sześciocylindrowy od IX '87 ze śrubami głowicy typu torx.

tez kiedys sie nad tym zastanawialem ale chyba cos pokrecili albo to wskazowka ze torx sa lepsze

KWKPiotr - 2006-02-16, 20:54

Ja bym juz nie rozkrecał. Jeśli wszystkie są dociągniete po 90 we właściwej kolejności to przejechał bym tak z 500 km spokojnie a potem dociągnoł głowice ze 110 Nm.
jak sie miało cos stać to sie stało a jak ma być bobrze to bedzie - czego życze!
/pozdrówka.

kamil.k - 2006-02-16, 21:03

podobno glowic w BMW sie juz nie dokreca po 500km czy po ilus tam

nie wolno i juz :mrgreen:

Lord Lukasz - 2006-02-17, 08:29

No no ja dokręcałem tak jak pisałem, najpierw 45, potem coś okolo 60-65 i zacząłem próbować dokręcac o ten kąt co tam był napisany no i na końcu wyszło 90. Śrub niestety nie zmieniałem ale tak jak pisałem wcześniej wszystkie dokręcałem z jednakową siłą wq. kolejności.
kamil.k - 2006-02-17, 08:37

Lord Lukasz napisa/a:
No no ja dokręcałem tak jak pisałem, najpierw 45, potem coś okolo 60-65 i zacząłem próbować dokręcac o ten kąt co tam był napisany no i na końcu wyszło 90. Śrub niestety nie zmieniałem ale tak jak pisałem wcześniej wszystkie dokręcałem z jednakową siłą wq. kolejności.

pewnie wychodzi te 90Nm na samym koncu jak sie dokreci o ten kat :wink:

odpalaj i pisz jak jezdzi :mrgreen:

Lord Lukasz - 2006-02-17, 08:58

Oby tak było bo normalnie jestem zestresowany strasznie przez ten silnik mimo to że nie mam go jeszcze w aucie. Silnik teoretycznie miał być kompletny i pozostała kwestia wlozenia do auta a w praktyce wyszło że to czeba dokupić, to czeba zrobić itp. itd i jak narazie wyszło prawie tyle co dałem za silnik i znając mojego pecha na tym nie koniec.... Teraz myśłe ile osób zorganizowac bo musze go władować do busa i przewieźc do garażu a bydle waży troche...
kamil.k - 2006-02-17, 14:38

Lord Lukasz napisa/a:
Teraz myśłe ile osób zorganizowac bo musze go władować do busa i przewieźc do garażu a bydle waży troche...

M20 - Straight 6 cylinder SOHC 12V. Baby Six. 1977-1992. 117kg

nie wiem jakich masz kolegow :mrgreen: ale w dwie osoby da rade wlozyc

Lord Lukasz - 2006-02-17, 22:37

Oj 2 nie wystarczyły czeba było 4, dzisiaj od 14 do teraz udało nam sie wydrzeć stary silnik ze skrzynią i włożyć nowy i skrzynie, jutro jeszcze tylko dyfer, kabelki,chłodnica i ma działać :D
SmasherE30 - 2006-02-18, 16:03

2 wystarczy
3ci by swpowodował niesymetrycznosć a 4rech się zabije :lol:

Sosen - 2006-02-18, 16:08

We dwóch da się radę, ale jest co dźwigać.
MARAS - 2006-02-18, 18:42

Wystarczy jeden ludzik i podstawowa znajomość praw fizyki...
potrzebny solidny hak (ucho zaczep) w suficie do tego potrzebne dwa podwójne bloczki trochę liny bez problemu podnosisz takim zestawem silnik tak jakbyś wciągał wiadro z woda no może dwa wiadra trochę to trawa długość lin pomiędzy bloczkami się powoli skraca ale warto bo przy opuszczaniu wystarczy jedna ręką trzymać linę druga ustawiasz silnik by trafić na poduchy...

SmasherE30 - 2006-02-18, 20:27

no ale takiego stojaka z silnikiem na łańcuchach (czy linach) nie wyniesiesz powiedzmy na dwór po nierównej nawierchni do auta itd. :wink:
Lord Lukasz - 2006-02-18, 21:49

Ludzie sie porobiło !! Silnik ładnie sie wkomponował, paliwo działa, prądy są itp a nie chce bydle zapalić i ogólnie sie poddałem i czeba jutro ratowac sie u jakiegoś magika (mechanika)....
SmasherE30 - 2006-02-19, 02:04

regulowałeś luzy zaworowe?
wogóle jest jakakolwiek reakcja czy tylko kręci?
sprawdź czy jest iskra na samej świecy.

Lord Lukasz - 2006-02-19, 08:17

No wlasnie iskra jest, pompa podaje paliwo do listwy, prąd we wtyczkach od wtrysków jest (2 plusy są tak ma być ?) rozrusznik kręci i nic sie nie dzieje, zero reakcji. Najpierw wlaliśmy jakies coś do przepustnicy ale nam wywaliło spowrotem i musiałem rozrząd przestawić o 180 stopni :D :D :D no ale teraz już wszystko jest ok i nie wiem czego nie zapala, zaworów jeszcze nie ustawialem ale wydaje mi sie że tak czy tak powinno sie coś dziać.

Pozatym jak drugi raz utawiałem rozrząd i kręciłem kołem to tłok sie spotkał z zaworem i uwierz mi poczułem to i nie wiem ktoś kto nie ma czucia w rękach albo kręci jakimś 2 metrowym kluczem nie poczuł by tego, fakt bez świec dość lekko to wszystko chodzi ale nie aż tak żeby zawór popchnął tłok albo odwrotnie.

kamil.k - 2006-02-19, 08:34

Lord Lukasz napisa/a:
prąd we wtyczkach od wtrysków jest (2 plusy są tak ma być ?) .

raczej nie tak ma byc :roll:

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=12338

tu chlopaki tez zamieniali sobie m40 na m20 :mrgreen:

moze oni ci cos doradza

Lord Lukasz - 2006-02-20, 18:56

BMW sie ubudziło !! ! dzisiaj po 6 godzinach walki sie udało, problem banalny.... zapłon, rozrząd ustawiałem do znaków na dole i na górze a pominąłem środkową rolke która steruje aparatem zapłonowym :D :D :D
kamil.k - 2006-02-20, 22:15

no to gratuluje :wink:

czuc chociaz jakas roznice w porownaniu do poprzednika :mrgreen:

Lord Lukasz - 2006-02-21, 08:07

Puki co nie mam jeszcze wału :D :D :D dopiero dzisiaj ma dojść, pozatym przód sie troche zglebował i jak wypychali mnie z garażu zachaczyłem podłogą i wyrwało mi tłumik z opasek więc to jeszcze musze naprawić bo jak go zapale to chodzi tak jak by nie miał wogule kolektora pozatym zapalałem go tylko na chwile bo wiskoza ze śmigłem jeszcze nie przykręcona i alternator. Dzisiaj jak wał dojdzie to powinno jeździć więc będe mugł powiedzieć coś więcej.

Co do tematu wały który kiedyś poruszałem to poza automatem są 3 długości wału, najdłuższe do 316-318 potem krutszy do 320 i najkrutsze do 323,325 i 325e, teoretycznie 320 ma ten sam blok ale skrzynie ma krutszą więc dlatego tak. Pisze o tym bo w temacie wał napędowy nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi a warto o tym wiedzieć przy swapie bo ja nadarmą kupiłem 2 wały jeden z 320 a drugi miał być z 325 a na miejsci okazało sie że też jest z 320