BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E28 - Automat pytanie
Autor Wiadomo
nes421
[Usunity]

Wysany: 2005-08-07, 21:27   E28 - Automat pytanie

Witam

Mam dwa pytania o automat w E28:

1. Do czego jest podłączony przewodami
2. Czy olej do konwertera napędu jest wspólny z olejem skrzyni czy nalewa się go i sprawdza poziom osobno ?

Pozdrawiam

nes421

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-08-07, 21:40   

AD2:Olej jest wspólny bo konwertor jest jakby nie było częścią skzryni jedyną sytuacją kiedy do konwertora nalewa się olej osobno to jego wymiana na nowy lub po regeneracji w celu namoczenia fiszbinyw jego wnętrzu albo gdy podczas naprawy wylał się. Trzeba złożyć wszystko do kupy uprzednio wlewając około 2 litrow oleju do konwertora i 3 litry do skrzyni - odpalić auto -sprawdzić poziom oleju na pracującym silniku ma być w okolicy minimum jeśli nie jest uzupełniać do skutku-po rozgrzaniu silnika gdy olej w skrzyni jest gorący sprawdzić poziom jeszcze raz ma być w maximum-ewentualnie uzupełnić.

nes421
[Usunity]

Wysany: 2005-08-07, 21:52   

Dzięki :)

A jakie sterowanie i z czego przychodzi do skrzyni poza wajchą od biegów ?

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-08-07, 21:56   

Jaki typ skrzyni posiadasz - może ZF3HP22 ?

nes421
[Usunity]

Wysany: 2005-08-07, 22:40   

Wydaje mi sie ze 4HP22 (w internecie znalazlem informacje ze taka jest w tym modelu, a tym ze silnik byl przekladany - a skrzynia nie wiem) - cos padlo przy skrzyni a auto stoi narazie w takim miejscu ze pod nie nie wejde.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-08-08, 16:03   

Też mam ZF4HP22 i jedyne co do niej jest podłączone to cięgno od zmiany biegów i linka położenia przepustnicy i terz nie mam przełącznika trybów pracy- uprzedzając pytanie wsteczny załącza pzrełącznik przy dźwigni biegów.

nes421
[Usunity]

Wysany: 2005-08-11, 19:18   

Gdzie tam jest podpięta linka przepustnicy ??

Obadałem skrzynię i wyszło mi tak..
Biegi: P,R,N,D,1,2,3
Wyprowadzenia:
- wajcha - OK
- kickdown (pancerz nie trzyma się skrzyni, ale działa(ł)) - nie wiem czy bezpośrednio czy przez coś jest podpięty
- przewody olejowe do chłodnicy - OK
Nic elektrycznego.

No i tak.. Okazało się, że bagnet był mokry tylko na zgrubieniach, a przy dokładnym przyjrzeniu się i kilkukrotnych testach wyszło że pomiędzy zgrubieniami jest suchy, czyli nie było oleju. :oops: Autko kupiłem od znajomego mechanika, mówił że w skrzyni jest olej nówka, pełno - nie przyszło mi do głowy że jest inaczej. Autko zrobiło od kupienia jakieś 1000km - nic nie szarpało, nic nie stukało, i nagłe koniec.

Jak myślicie, to coś poważnego czy jest szansa że to np. zawieszone zaworki w skrzyni ?

Nic nie chrupnęło, po podniesieniu auta na R koła się kręcą ale bez entuzjazmu, przy przełączeniu na 1 obracają się o jakieś 4cm ale w tył. Na pozostałych biegach cisza. Olej uzupełniony (weszło 2L do maximum :( ).

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-08-11, 20:04   

Jakby zacinały się zaworki to by jakieś biegi były a przy tak niskim stanie (od MIN do MAX wchodzi 0,3l oleju a tobie weszło 2l :!: :!: :shock: )oleju zajechana została pompa oleju (nie tylko) i dlatego nie masz nic - co do linki kick down to właśnie jest linka która idzie do dźwigni przepustnicy na silniku. Naprawa raczej nieopłacalna i lepiej poszukać inną kompletną z konwertorem -nie kupój osobno ani nie przekładaj ze swojej-może w nim być syf który załatwi następną skrzynię.

nes421
[Usunity]

Wysany: 2005-08-12, 01:43   

No ja nie bardzo pojmuję jak auto mogło wogóle jeździć z takim brakiem, i dlaczego np. nie zrywało stopniowo czy coś - szło jak po maśle. Chyba że to zeszło nagle, ale nie ma którędy - wszystko związane ze skrzynią jest suchutkie, nie ma śladu po wyciekach.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-08-12, 15:56   

A jednak jeździło -zazwyczaj dowiadujeszsię że coś jest nie tak jak przestaje jeździć - twoim błędem było że uwierzyłeś i nie sprawdziłeś.

nes421
[Usunity]

Wysany: 2005-08-12, 22:03   

Sprawdzałem - ale widać nie dosyć dokładnie.

Tak jak pisałem, tam są dwa zgrubienia - kulki - na bagnecie, oba były mokre i z górnego sciekało w dół więc na pierwszy rzut oka wyglądało jakby olej był. Widać w skrzyni od strony bagnetu jest jakaś uszczelka o którą te zgrubienia się ocierają i moczą olejem, nawet jak go za wiele w skrzyni nie ma. W każdym razie po dolaniu widać dokładnie, że przestrzeń pomiędzy nimi ma być porządnie mokra od oleju a nie wilgotna od tego co scieknie z górnego zgrubienia ;/

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-08-12, 22:24   

Dokładnie tak jak piszesz łatwo się pomylić.

nes421
[Usunity]

Wysany: 2005-08-19, 22:22   

Witam ponownie :)

Jaka jest roznica pomiedzy skrzyniami 4hp-22 VF i ZF ? Co oznaczaja te literki ?

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-08-20, 09:09   

Oznaczeniia literowe VF/ZF oznaczają rożne przełożenia w skrzyni biegów.(osobiście tego nie wiedziałem :? -popytałem tu i uwdzie 8) )

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: