BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przepalaja sie zarowki w E30
Autor Wiadomo
Marek E30

Doczy: 24 Kwi 2005
Skd: Gliwice
Wysany: 2005-06-06, 14:26   Przepalaja sie zarowki w E30

Czesc,

Auto to E30 320 z 88 jesli to ma znaczenie. przez 3 dni przepalily sie 3 zarowki z tylu w swiatlach, co moze byc powodem?

Pozdrawiam

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-06, 14:35   

Jak masz miernik to zmierz napiecie i prad plynacy przez zarowke.

Pozniej zobacz na zarowce co ci pisze np 12[V] /3[W].
Wtedy zrob P=UI czyli I=3[W]/12[V]=0,25[A]

Jezeli na mierniku masz wieksze napiecie(U) lub prad(I) to zarowka dostaje w dupę.

Pozdro.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-06-06, 14:35   

sprawdx czy nie masz wsadzonego za "dużego" beziecznika, lub czy gdzieś tam woda się nei dostaje ... może wystarczyła wilgoć :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Marek E30

Wysany: 2005-06-06, 14:43   

Na elektryce sie za bardzo nie znam, ale miernik gdzies tam chyba mam wiec sprobuje to sprawdzic w ten sposob.

Jesli chodzi o wilgoć to jest taka mozliwość, ale żeby 3 dni pod rząd? Przed chwila mi się przepaliła a za oknem sloneczko a przez cały dzień nie spadła kropla deszczu.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-06-06, 15:54   

moim zdaniem, to masz po prostu zwarcie i tyle, ale przyznam, ze nie wiem czemu pada żarówka nie bezpiecznik - może jak powiedział Smasch - masz za duży bezpiecznik, który jednak sam nie spowoduje przepalania :idea:

SMS
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 21 Kwi 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-06-06, 16:42   Re: Przepalaja sie zarowki w E30

E30 320 88' napisa/a:
Czesc,

Auto to E30 320 z 88 jesli to ma znaczenie. przez 3 dni przepalily sie 3 zarowki z tylu w swiatlach, co moze byc powodem?

Pozdrawiam

A kiedy wymieniałeś te żarówki? Bo znam przypadki, kiedy na ok. 100 żarówek zaczyna się dziennie palić kilkanaście (okazało się, że były to żarówki wsadzone w tym samym czasie a ponieważ były dobrej jakości w tym samym czasie się kończyły). Może po prostu miałeś dobre żarówki?

Najlepszą metodą na sprawdzenie będzie pomiar napięcia na nich. Włącz światła i sprawdź. Powinno być najpierw (przy wyłączonym silniku) ok. 12 V (troszkę mniej niż na akumuletorze), a po załączeniu nawet do ok. 14. Poproś kogoś o pomoc: niech przegazuje autko a ty patrz na miernik. IMHO napięcie może się zmieniać o ok. 0,5 V, ale nie mocniej (im wyższe obroty, tym więcej). Jeśli będzie mocno wariować, to najprawdopodobniej masz uszkodzony alternator lub stabilizator napięcia. Nie znam się dokładnie na Twoim modelu, dlatego resztę musisz się dopytać.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-06-06, 16:45   12V w instalacji

Rzeczywiście najpierw sprawdź napięcie na żarówce i potem na akumulatorze,Cudów nie ma nawet w prądzie , objawy wskazują na "padniety" regulator napiecia alternatora i zbyt wysokie napiecie w instalacji samochodu rzedu 16-17 V.Sprawdź przy okazji poziom elektrolitu w akumulatorze (jak sie da ) - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Marek E30

Wysany: 2005-06-06, 17:19   

Co do bezpiecznika to nie jestem pewien czy jest za duzy. Kupilem te auto niedawno i zrobilem dopiero 2000km i do tej pory nic sie nie dzialo z zarowkami wiec to moze cos z tym regulatorem napiecia, sprawdze wszystkie tropy jakie podalscie za co dzieki i napisze co wyszlo z tego...

Pozdrawiam

Marek E30

Wysany: 2005-06-11, 13:38   

Okazało się, że przyczyną sa styki. Po odkręceniu tej "kasety"? z zarowkami wszystkie ładnie palą, po założeniu kasety na swoje miejsce i dokreceniu przestają, po prostu po dokręceniu coś się wygina i nie ma styku...

Pozdrawiam

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2005-06-11, 20:18   

wlasnie czetsa przyczyna nieswiecenia swiatla w tylnej lamie (najczesciej w prawej) kiedys u mnie i u wielu znajomych z e30 sa styki w lampie... chyba ten typ tak ma ze starosci poprostu

Marek E30

Wysany: 2005-06-12, 00:20   

Chyba to nie mit ani legenda bo u mnie to wlasnie w prawej lampie :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: