BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2.5i + 2.5e = 2.7i ? ;)
Autor Wiadomość
Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-05-11, 23:34   2.5i + 2.5e = 2.7i ? ;)

Co uwazacie o pomysle zeby polaczyc gore 2.5i z dolem 2.5e?
Kolektor ssacy, walek, wtrysk, komp, przeplywomierz, czujnik na wale korbowym od 2.5, reszta od 2.7.
Cos jeszcze z 2.5 przekladac?
Aha, czy prawda jest ze od `87 roku glowice w 2.5i oraz 2.5e sa takie same? (nie mam ETK pod reka)
I czy to wogole ma sens?
Calosc dotyczy m20 oczywiscie.

Pzdr,
dUSk

KWKPiotr 

Wysłany: 2004-05-12, 07:34   

Sądzę że jest to "jedynie słuszna droga" :-) ale być moze bedzie konieczna wymiana również tłoków.
Gdyby ktoś próbował takiej modyfikacji sądzę ze powinien sie zaopatrzyć w kompletną sprawną głowice od 2.5i przepustnice przepływomież komputer wiązke i ewentualnie tłoki.
Efekt powinien być niezły. Ja osobiście mam zaplanowaną taką przeróbke w przypadku kłopotów z obecnym silnikiem ( na razie nie czuje potrzeby realizacji )

A i może by było warto dodac chłodnice oleju ? - przeciez nie robi sie takich przeróbek by jeździc 50km/h :-)

Pozdro

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-05-12, 08:21   

Wlasnie odnosnie tlokow - znajomy ma obawy czy wieksza komora spalania oraz swieca umieszczona niecentralnie nie sprawi iz mieszanka nie bedzie spalana w calosci?

Pzdr,
dUSk

KWKPiotr 

Wysłany: 2004-05-12, 08:50   

W GMP bedzie sytuacja taka jak 2.5i jesli tam jest ok to 2.7i tez bedzie :-)
a mieszanka i tak sie nie spali bo przy wysilonych silnikach raczej nie licz na ekonomike.... paliwka trzeba podlac i na pewno wszystko sie nie spali...

loko

Wysłany: 2004-05-12, 17:49   

no wreszcie temat dla mnie...
no więc piszecie o tych przeróbkach a ja to wszystko mam u siebie zrobione... i dlatego nie mam seryjnego 10,7 do setki jak w przypadku ety tylko coś koło 7s...

ktoś napisał że w superecie (od końca 86 roku) jest głowica taka sama jak w 2,5... otóż nie do końca... ma chyba takie same średnice zaworów ale wałek jest o niebo inny... ma tylko 4 panewki a nie 7 tak jak 2,5l i co ciekawcze w głowicy wogóle nie ma kanałów smarujących tych nieużywanych panewek.. więc ktoś musiałby również założyć głowicę od 2,5 na blok 2,7l... poza tym tłoki u mnie czyli w superecie są identyczne jak w 2,5 więc nie wiem skąd ten problem w spalaniu miałby się pojawić...

dusk.. tłoki są identyczne i identycznie umieszczone... jedynie korbowody i wał korbowy są nieco inne... stąd większa pojemność...

jeśli ktoś ma etę i chce tak zmienić to od razu mówię że zmiana kompa nic nie pomaga... wiązkę zmieniać? a po co? przecież i to i to to jest motronic.

mi na razie chłodnica oleju niepotrzebna... choć kupiłem chłodnicę wody która ma z boku wbudowaną chłodnicę oleju (zapewne od automatu) i mam zamiar ją wykorzystac....

miałem na początku kolektor od 2.0 i swoją starą przepustnicę (od ety) i jak zmieniłem na kolektor od 2,5 + wtryski + przpustnica to przyznam szczerze że nie odczułem znaczącej różnicy...
poza tym warto byłoby ... a już nie powiem... bo nie mogę wam wszystkiego wyjawić... 8)

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysłany: 2004-05-13, 18:25   

Loko a ajkie masz tloki wypukle czy wklesle?

loko

Wysłany: 2004-05-13, 23:43   

lokop e30 320i napisał/a:
Loko a ajkie masz tloki wypukle czy wklesle?

loko napisał/a:
poza tym tłoki u mnie czyli w superecie są identyczne jak w 2,5

a chyba wiesz jakie są w 2,5? ja mam superetę a nie zwykłą etę...

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 14:23   

Ok, to wiemy troche wiecej...

Jak wyglada sprawa zywotnosci tak modyfikowanego silnika?

Pzdr,
dUSk

loko

Wysłany: 2004-05-19, 14:56   

a jak ma wyglądać? po pierwsze to zależy od kierowcy a po drugie to żywotność będzie taka sama jak 2,5 o większym skoku toka.. bo po takich zmianach ntylko tym się będą różnić...

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 15:29   

No ze wzgledu na wieksza droge jaka tlok przebywa, trzeba chyba porzadne smarowanie zapewnic?
Jaki olej zalales?

Pzdr,
dUSk

loko

Wysłany: 2004-05-19, 16:10   

taką samą drogę jak w seryjnej ecie... a ety miały większą żywotność jako niewysilone jednostki.... a jak dołożysz górę od 2,5 to żywotność będzie jak 2,5 ale to bardziej zależy od kierowcy i od tego kto ci to bedzie składał...

na mobilu super 15W40 mineral

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 22:39   

ok, zle sie wyrazilem...droga ta sama, ale predkosci obrotowe wieksze... :)

Pzdr,
dUSk

loko

Wysłany: 2004-05-21, 14:28   

to tylko kwestia tego w jakim stanie będzie dół ety.. jak panewki zdrowe i wał prosty to nic się nie ma prawa stać...
moja się kręci do 6tys... zamyka obrotomierz.. fakt faktem że już mi powoli się szykują panewki ale o tym już wiem od ponad roku... :-/ trzeba wydać jakieś pieniądze....

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-05-21, 18:04   

Darco, nie rozwazamy czy do 2.5i wkladac elementy z ety lub na odwrot tylko ustalamy skladniki konstrukcji i ich pochodzenie... ;)
Poza tym wydaje mi sie ze latwiej z zalozonej w aucie ety zdjac glowice i poprzekladac co trzeba z 2.5i niz wyjmowac z auta cale m20b25 i wkladac 2.5e wraz z osprzetem z 2.5i... ;)

Myle sie?

Pzdr,
dUSk

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2004-05-22, 07:38   

Darco napisał/a:
A sorki i jeszcze jedno jezeli w e28 w wersji 535 bylo przeszlo 200KM i przeszlo 300Nm .... i to cale cudo 535i przyspieszalo do setki w 7,5sek to jakim cudem

silnik od ety z przeróbkami by LOKO w aucie e28 robie 6.83s do prawie 100km/h by GTECH ?! co ... czy to jest dowód na wielkie przekłamania sprzętu pt. GTECH czy może coś ze mną jest nie tak !?

Np: BMW M5 E28 ze swoim 3,5 litrowym motorem o mocy 286KM i momencie wynoszącym 340Nm przyspiesza do 100km/h w 6,5 sekundy :!: :!: :!: Loko, nie myślałeś może żeby pojechać na hamownie... :?: :?: :?: :twisted: