Wysłany: 2015-09-25, 08:17 Brak zasilania pompy M20B20
Witam, składam moją bunię po malowaniu no i niestety pierwsza próba odpalenia okazała się fiaskiem bo pompa nie dostaje prądu.
Potrzebuję małych informacji:
1. Czy ktoś posiada opis skrzynki bezpieczników m20b20? Łącznie z przekaźnikami.
2. Która wtyczka na pompie (są 2) odpowiada za jej zasilanie?
3. Czy dobrze pamiętam że zasilanie na pompie powinno pojawić się na chwilke po przekręceniu zapłonu a potem już w momencie kręcenia rozrusznikiem?
4. Czy do pompy jest bezpośredni przekaźnik? Nic nie pstryka więc może nie przykręciłem jakiejś masy.
Wysłany: 2015-09-25, 09:09
Na wiązce silinika pod maską są 3 przekaźniki poza puszką bezpieczników. Jeden odpowiada za zasilanie komputera drugi za ogrzewanie sondy a trzeci właśnie za pompę. Wydaje mi się że przekaźnik od pompy to ten do którego idzie najmniej kabelków. Sygnał dla pompy idzie od komputera więc sprawdz też czy komputer dostaje prąd.
Na pompie jedna wtyczka jest do pływaka druga do zasilania pompy. Pływak to ten aluminiowy element w kształcie rombu.
Dzięki za info, na szybko zrobiłem zworę bezpiecznika 11 z 12 i pompa działa auto odpala więc wiem że wiązka jest w porządku pozostaje tylko sprawdzić to co napisałeś wyżej. Komp - przekażnik no i sam przekaźnik.