kiedys mialem uszkodzony przeplywomierz (mam 1,8 M10), blokowal sie (tarl o scianki), "fachowiec" powiedzial mi zebym wzia papier scierny i zeszlifowal tam gdzie sie blokuje. Tak tez zrobilem - pomoglo na 3000km.
I znowu to samo, ale teraz podszedlem do sprawy powoli i bardzo fachowo. Usiadlem z ojcem przy stole rozebralismy przeplywke (tyle ile sie da) i zaczelismy ja ogladac z kazdej ze stron, gdzie przyciera itd.
Co sie okazalo, ze scieranie papierem to glupiego robota gdyz delikatnie zgieta byla oska (sadze ze 90% przypadkow to jest ta przyczyna, pomijajac pogiete lopatki), wiec wzielismy klucz do rur i mlotek (bez mlota to nie robota) i w 3-5 miejscach uscisnelismy a potem mlotkiem z wyczuciem kilka razy po 1h pracy (wraz z mysleniem jak zaradzic problemowi) przeplywka chodzi jak nowka cichutko i nic sie nie przyciera tera tylko poklejenie sylikonem i do auta
P.S. rano zaloze pojezdze i zdam relacje jak dziala
P.S.2 przez ta zgieta oske suwak potencjometru nie zawsze dotykal pola, wiec podawal zle dane do kompa wiec naprawde scieranie to byl zly pomysl, gdyz przeplywka chodziala ale zbierala bledne dane
ten srodek to Kontakt PR w opakowaniu 50ml nie mam opakowania, bo już mi sie skończylo , ale jest to produkt belgijski
Gość
Wysłany: 2004-05-17, 08:23
Mżna taki środek kupić w sklepie z podzespołami elektronicznymi wystarczy powiedzieć do czyszczenia potencjometrów i nie trzeba znać konkretnego producenta.