BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Uszczelniacze wspomagania...
Autor Wiadomo
ŚP+jinos+ 

Doczy: 04 Sty 2005
Skd: Malbork
Wysany: 2005-03-22, 16:06   Uszczelniacze wspomagania...

Witam
Mam pytanie czy te http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45542634 uszczelniacze beda pasowac do wpomagania?
nie jestem do konca pewien bo one sa chyba od zaworow, ale moze beda dobre :) Jesli nie to gdzie moge dostac uszczelniacze do wspomagania? Bo teraz przy zakrecaniu pompa wspomagania az warczy :/

GG: 2776423

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-03-22, 18:10   

to są uszczelniacze zaworowe.. i nijak nie będą pasować do spomy... a jak ci pompa warczy to zxnaczy że masz za mało oleju.... najlepiej wymień na nowy... i odpowietrz

Go

Wysany: 2005-03-22, 19:17   

niedość ze do zaworów to i straszne drogie !! !!!!!!!!

ŚP+jinos+ 

Wysany: 2005-03-23, 10:11   

loko napisa/a:
to są uszczelniacze zaworowe.. i nijak nie będą pasować do spomy... a jak ci pompa warczy to zxnaczy że masz za mało oleju.... najlepiej wymień na nowy... i odpowietrz

Z tym, ze z tego co sie orientuje to wlasnie uklad wspomagania ma male wycieki i to podobno z winy uszczelniaczy. Nie wiem co moglbym z tym zrobic w mojej okolicy za bardzo nie znaja sie na beemkach, mowia mi o jakis zestawach naprawczych ktorych nie mozna nigdzie dostac. Jeden koles mowil mi, ze koszt naprawy bedzie wynosil od 600-800zl za tyle to chyba kupie sobie nowe wpomaganie ;)

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2005-03-23, 10:37   

mi ostatnio cieklo wspomaganie, a dokladnie pompa, nie wiem co Tobie cieknie, ale w pompie jest jedna duza uszczelka , precyzyjnie wycieta przez boscha i wkomponowana w rowek w dwoch polowkach pompy. Nie spotkalem sie z takimi uszczelkami jako elementami zamiennymi, slyszalem cos o zestawach naprawczych, ale powiem Ci szczerze, ze jak juz Ci cieknie , to mogla nie raz sie zapowietrzyc, jak sie zapowietrzyla, to mogla sie przytrzec, poszukaj lepiej innej pompy - okolo 250zl taka kosztuje, oczywiscie uzywka, bo nowa ponad 1600zl

gg 3437874

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-23, 14:07   

Napisz jaki dokładnie masz samochód. Zazwyczaj zestaw uszczelek do pompy wspomagania układu kierowniczego jest dostępny jako część zamienna i za nieduże pieniądze można coś takiego nabyć.

ŚP+jinos+ 

Wysany: 2005-03-23, 14:37   

BMW E30 316i 89r

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-23, 14:48   

Do tego samochodu zestaw uszczelek pompy wspomagania układu kierowniczego to element nr 6 na rysunku

http://www.realoem.com/bm...227&hg=32&fg=15

Jest to część BMW 32 41 1 135 880 do nabycia w każdym serwisie lub sklepie BMW w cenie ok. 60 zł.

Sprawdź jeszcze, czy czasami nie cieknie ci pod uszczelkami przewodów, które dochodzą do pompy. Przewody są uszczelniane miedzianymi lub aluminiowymi podkładami, które są jednorazowe i powinny być wymienione na nowe przy każdym odkręceniu przewodów. Są to elementy nr 3 na rysunku

http://www.realoem.com/bm...184&hg=32&fg=20

ŚP+jinos+ 

Wysany: 2005-03-23, 15:45   

:o no to ciekawe...wielkie dzieki za szczegolowe informacje. Chce to zrobic przed spotem w Bursku co by mi nie halasowalo ;)

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-03-23, 17:33   

Sprawdź na wszelki wypadek czy konkretnie to nie cieknie z uszczelek listwy wspomagania z tych gum z których wychodzą drążki kierownicze... ściśnij ręką gumę powinna się zginaać i być pusta jak jest twarda albo syczy to zaraz żygnie olejem a wtedy będziesz dolewał jak ja 0.5 litara co dwa tygodnie a płyn drogi do wspomy...

pozatym lubi też cieknąć dokładnie z połączeń węży wspomagania pod zbiorniczkiem na płyn od wspomy (nie widziałem E-30 w której by się te przewody nie pociły...

druga rzecz to połączenia przewodów z samą listwą tam też lubi cieknąć

Jak buczy podczas skręcania to na 100% za mało płynu w korku jest miarka widać po odkeceniu ile jest płynu powinien mieć malinowo-rudy kolor jak jest czarny lub brunatny kwalifikuje się do wymiany odkręć jeden z przewodów na listwie (najlepiej ten z grubszą końcówką spuść płyn zakręć końcówkę nie za mocno z czuciem (nie uszkodź miedzianej uszczelki) wlej świeży płyn ok. 1litr zapal silnik zakręć fajerą do oporu w lewo potem w prawo ze dwa trzy razy pompa sama się odpowietrzy skontroluj poziom zakręć korek i gotowe

wspoma buczy jedynie w krańcowym momencie skretu informując cię o tym że to juz końiec zwłasza parkując ciasno i kręcąc od oporu do oporu to słychać.

Pozdro Maras

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-03-23, 20:53   

MARAS napisa/a:
Jak buczy podczas skręcania to na 100% za mało płynu w korku jest miarka widać po odkeceniu ile jest płynu

Ta miarka ma jedna, dosc paskudna ceche - nawet jak jest sporo ponizej minimum, to na niej zawsze skrapla sie plyn i na koncu wisi spora kropla i wyglada to tak, jakby poziom byl troche nad minimum. Pare razy sprawdzalem poziom, bylo malo ale nie ubywalo. Dopiero jak zajrzalem do zbiorniczka i porownalem poziom plynu z dlugoscia miarki, to sie przerazilem.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-23, 21:04   

A nie mozna wyjac miarki, wytrzec do sucha, wlozyc, wyjac ponownie i skontrolowac poziom? 8)

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-03-23, 21:34   

eeee.... No mozna.... :oops: Powiem wiecej, tak sie powinno robic :) Ale na szybkiego jak mi zaczela wyc pompa, pierwsza mysl to byl poziom plynu zgasilem, poszedlem zalatwic swoje, wracam, wykrecam miarke i widze ze jeszcze powinno byc ok. W rekaw nie bardzo chcialem wycierac, a szmata z bagaznika "wyszla". Dlatego pisze ze bez wycierania ta miarka oszukuje.

ŚP+jinos+ 

Wysany: 2005-03-24, 10:24   

wiec od dzis w ogole wspomagania nie mam! trzeba sie mocno zaprzec, zeby skrecic kierownice. Olej byl czarny, ale niestety nie wiedzialem i tylko dolalem nowego. CO najgorsze to nic nie pomoglo, nadal jest tak jak bylo. Nic juz nie halasuje nie ma burczenia, czy tym podobnych dziwiekow, ale nie ma tez wspomagania! Jutro jestem umowiony w warsztacie, ale obawiam sie, ze oni nie wiele pomoga.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-03-26, 19:27   

Oj Michał... Michał a jak wyjmujesz bagnet oleju to też pokaże że poziom ok. dlatego przecierasz zanurzasz i sprawdzasz tak samo z tą miarką w zbiorniczku wspomy, przecierasz zanurzasz i sprawdzasz np nie.... ehh...

Jinos a pasek wspomagania nie zerwałeś może go tam już nie ma
Kiedyś na trójce koło 5500obr pękł mi pasek i uszkodził ten drugi od wspomagania zerwał go i oba zawinęły się na wiatraku i rozpierniczyły obudowę od niego byłem udupiony na 500m przed parkingiem w robocie ani wspomy ani chłodzenia ani dalszej jazdy.
zawsze jest chociaż niewielkie wspomaganie albo coś buczy nawet jak pompa wspomagania siada to nie tak po cichu i bez szemrania jak to wczoraj miałeś wspomaganie a dzisiaj wstajesz przekręcasz kluczyk i co wspomagania nagle nie ma... dziwne

ŚP+jinos+ 

Wysany: 2005-03-29, 10:17   

jak sie okazalo nie bylo paska!!! Jak to mozliwe? W kazdym badz razie teraz ciesze sie na nowo wpomaganiem i moge sobie krecic jedna reka :)
wielkie dzieki ludzie!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: