Wysany: 2009-11-26, 16:41 [e46]Coś puka z tyłu podczas włączania biegu.
witam
jestem posiadaczem e46 i zaczynam się niepokoić pukaniem -stukiem jednorazowym podczas włączania biegu np 1-bieg później 2 i na 3 tez puknie jest to takie głuche pukniecie tak jak by gdzieś w dyfrze czy ktoś się spotkał z cym takim
dzieje się to tez podczas włączania biegu na postoju jak również i podczas jazdy
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-12-03, 07:39, w caoci zmieniany 1 raz
sprawdz wszystkie sruby czy sa dobrze dokrecone... ja tak samo mailem ale w e36 .... tez pukalo glucho jak wlaczalem bieg na postoju i podczas jazdy... przyczyna 3 z 4 srob na wale gdzie sie z mostem laczy luzne... naprawa dokrecenie kluczem i usterka zlikwidowana... kumpel mial luzne sruby na poduchach mostu i tez tak pukalo ale tylko podczas jazdy.... posprawdzaj poprostu sruby wszystkie... wejdz do kanalu a niech ktos wrzucie bieg tak zeby bylo slychac a ty patrz i sluchaj skad odglos dochodzi
a jesli tulej to macie na mysli te na których osadzony jest dyfer??
[ Dodano: 2009-11-28, 08:56 ]
poczytałem na temat tego pukania troche i dalej nic nie wiem konkretnie najlepiej wymienic auto na niepukające
jest ktoś co usunął to pukanie w swojej beemce????
U mnie jak wrzucę bieg na postoju, to jest puknięcie z tyłu. Jak wszedłem pod auto i druga osoba wrzuciła bieg, to zauważyłem, że wał się minimalnie rusza przy wrzucaniu i od razu blokuje na dyfrze gdzie wiadomo koła stawiają opór (a silnik nie napędza, bo sprzęgło jest wciśnięte) i stąd to puknięcie. Przyczyną jest luz na wałku bodajże sprzęgłowym w skrzyni. Tak mechanik mi powiedział. Naprawa nie opłacalna, lepiej wymiana skrzyni. Jak się czyta forum, to jest bardzo wiele podawanych przyczyn. Sprawdzaj po kolei wszystko.
no tak sprawdziłem i u mnie tez trochę obruci sie wał podczas wrzucenia biegu
to co skrzynia do wymiany zeby nie pukało ale skad wiadomo znowu jaka sie trafi uzywke lub czy po jkaim czasie padnie znowu???
nie ma pewnosci
Pomg: 4 razy Doczy: 21 Sie 2005 Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2009-12-01, 00:50
Siema, mam chyba ten sam problem co kolega, jak wciskam sprzęgło i wrzucam bieg słychać stuk/uderzenie z tyłu do tego na pierwszych biegach przy małych prędkościach wyje więc stawiam na dyfer, i teraz mam pytanie czy da radę to jakoś naprawić czy trzeba cały dyfer wymienić?
p.s. pojechałem na kanał i przy wrzuconym biegu można delikatnie obrócić wałem czy tak powinno być?
to w dyfrze puka w nie w skrzyni .charakterystyczny problem wiekszosci aut z tylnym nepędem i nowszych i starszych
Dobrze pisze..kamil.k to typowa bolączka aut pędzonych wałem..zwłaszcza tych ze znacznym przebiegiem.
Wymiana dyferków, skrzyń itp. nie ma sensu.
Jedyne co warto sprawdzić to tuleje dyfra i podporę wału czy guma się nie zerwała i czy wał nie napina się do góry uderzając w obejmę podpory podczas wrzucania biegu czy ruszania tak jak to miało u mnie miejsce.
Pocieszające jest to,ze nawet właściciele nowszych furek jak np. E46 mają takie same problemy...a to dopiero boli w takim aucie bo takiej 20 letniej E30 można to wybaczyć
Ostatnio zmieniony przez LeonE30 2009-12-01, 09:34, w caoci zmieniany 1 raz
A JEST KTOS KTO POZBYŁ SIE USUNAŁ STUKNIĘCIE PODCZAS WKŁADANIA BIEGU
Ja - tak jak piałem.
Guma podpory była wywalona i przy wbijaniu biegu wał się naprężał lekko i łożysko podpory uderzało w obejme.
Wymieniłem też łącznik elastyczny wału na ori BMW i teraz przeniesienie napędu pracuje elastycznie i bez luzów/puknięć.
Wcześniej był luz i stukało przy wbijaniu biegu i po zmianie biegów w czasie jazdy.
A JEST KTOS KTO POZBYŁ SIE USUNAŁ STUKNIĘCIE PODCZAS WKŁADANIA BIEGU
Ja - tak jak piałem.
Guma podpory była wywalona i przy wbijaniu biegu wał się naprężał lekko i łożysko podpory uderzało w obejme.
Wymieniłem też łącznik elastyczny wału na ori BMW i teraz przeniesienie napędu pracuje elastycznie i bez luzów/puknięć.
Wcześniej był luz i stukało przy wbijaniu biegu i po zmianie biegów w czasie jazdy.
musze to sprawdzic dokładnie co sie dzieje z podporą przy ruszaniu wałem
z tego co mogłem narazie zaobserwować to jak ruszam ręką wałem słychac właśnie takie pukanie głuche jakby wał gdzieś uderzał o podłogę
Ostatnio zmieniony przez koral 2009-12-01, 23:24, w caoci zmieniany 1 raz
gawlak01 Poszukaj zanim napiszesz !!! BoMogęWszystko
Doczy: 17 Lis 2009 Skd: Chocianów
Wysany: 2009-12-06, 20:19
Witam kolegow jezeli jest ktos kto moze mi pomoc to bardzo prosze a mianowicie wczoraj palilem gumy doslownie 3 sekundy aby rzecz jasna pochwalic sie mojej kamilce az tu nagle...wielkie stuki gdy przyspieszam 1 bieg...tak sobie 2 bieg...MASAKRA chodzi jak maluch albo czołg jezeli to łacznik elastyczny lub cos innego to bardzo prosze o pomoc jak znalesc ta usterke albo co sprawdzic bo jestem zielony pierwszy raz mam taki problem moze dyfer sie sypie prosze o pomoc dzieki wielkie pozdrawiam wszystkich wlascicieli BMW