BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
silnik sie zatrzymał, co się stało?
Autor Wiadomo
jakub
[Usunity]

Wysany: 2005-01-01, 19:30   silnik sie zatrzymał, co się stało?

Witam.
Co się mogło stać, oczywiście oprócz zatarcia na wale lub cylindrach?
silnik pracował na wolnych obrotach i sam zgasł, wytracając powoli prędkość obrotową. Dzień przed wydarzeniem pojawił się w przedniej częsci poważny wyciek oleju z silnika ( skąd dokładnie nie wiadomo, bo wiatrak wszystko rozbryzgał). W monencie zatrzymania nie było żadnego stuknięcia, olej był jeszcze w silniku, temperatura niewysoka, a kontrolka ciśnienia oleju sie nia zapaliła.
Dotyczy silnika 5.0 V12 z e32.
Acha. Rozrusznik nie obraca oczywiście wałem, nie można go również obrócić kluczem założonym na koło pasowe ani do tyłu ani do przodu.
Silnik oczywiście trzeba rozebrać, ale być może ktoś miał podobny przypadek i udzieli jakiś wskazówek.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-01-04, 00:17   

Tak jak Kiras wspomniał ...

Większość z nas nie jest w stanie podjąc się diagnozy takiego silnika bo nikt praktycznie nigdy nie miał z nim dłuższej styczności żeby móc udzielić trafnych rad :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

jakub
[Usunity]

Wysany: 2005-01-04, 20:35   

Niestety zatarł się na wale. Zniszczeniu uległ także blok silnika. Czyli standard, a naiwnie myśleliśmy (mieliśmy nadzieję) że może coś innego.

przestroga- jeżeli nagle silnik zaczyna wywalać olej, a nie jest to dziura w misce -wyłącz silnik i znajdź przyczynę.

jakub
[Usunity]

Wysany: 2005-01-04, 20:40   

Niestety

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-01-04, 22:56   

kurczę ... nie za fajnie ...

czy blok V12tki jest tulejowany, czy "jednorazowy"?

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-01-06, 11:22   

AMEN Szczere kondolencje.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-06, 11:31   

chyba wszystkie bloki BMW sa tulejowane....

watpie by BMW zrobilo kiedys jakis silnik "jednorazowy"

wspolczuje silniczka :(

Baur 

Wysany: 2005-01-06, 11:49   

:shock: O czym Wy piszecie ? Widzieliście kiedyś nietulejowany aluminiowy blok silnika ? Każdy blok aluminiowy jest tulejowany !! !! Róznica polega tylko na tym, ze jedne maja mokre tuleje, i wtedy mozna je łatwiej wymienić, a inne maja tuleje "wciśnięte" na stałe, i wtedy trzeba je frezować, wstawiać ewentualnie nowe itp itd. Przecież blok jest ze stopu aluminium, zeby był lekki, musi byc jedynie odpowiednio sztywny, a tłok z pierścieniami musi współpracowac z czymś ku..wsko twardym. Wyobrażacie sobie stalowe pierścienie "orcujące" aluminiowy cylinder :D

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-06, 12:11   

ja mialem na mysli zeliwne bloki :-)

pozatym z M20 tez nie da sie wyjac tulei - trzeba ja rozwiercic i dopiero wtedy mozna wstawic nowa zrobiona na wymiar

tak mi przynajmniej robi AUTO-SZLIF w Toruniu a goscie sa znani w calej Polsce z fachowosci - sa kurewsko dobrzy - Świątek u nich robi i bardzo ich chwali

jedna tuleja na wymiar (w moim przypadku 85mm) to koszt 200zl z montazem (i "wyjeciem" starej)

Baur 

Wysany: 2005-01-06, 12:26   

pozatym z M20 tez nie da sie wyjac tulei - trzeba ja rozwiercic i dopiero wtedy mozna wstawic nowa zrobiona na wymiar - właśnie to napisałem !! !

A bmw o których mówimy ma żeliwne bloki ? No i wszystko w temacie.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-06, 13:32   

a tak mi sie jeszcze przypomnialo...

M20 ma tuleje wciskane na goraco i da sie je wyjac bez uszkodzenia ale trzeba nagrzac blok w oleju do prawie 200 stopni i dopiero wybijac tuleje na specjalnej prasie

u nas jest to prawie ze niewykonalne - AUTO SZLIF tego sie nie podejmuje bo twierdza ze to niemozliwe aczkolwiek teoretycznie wykonalne :(

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: