Wysany: 2004-12-30, 13:14 M20 B20 to k-jetroniks czy l-jetroniks??
witam. bylem dzisiaj dowiedziec sie ile bedzie koszytowac zalozenie gazu do mojej bemci (e28 520 M20B20 z 82 roku) i gosciu powiedzial ze to k-jetroniks i ze nie ma sondy lambda?? to prawda??
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-30, 13:20
wielce prawdopodobne
KJETRONIC to pompa mechaniczna
LJETRONIC to wtrysk elektroniczny
wystarczy spojrzec na silnik jak do wtryskow dochodza "druciki" to masz LJET
jak dochodza brazowawe rurki to jest KJET
a czy masz sonde najlepiej sprawdzic patrzec czy ok. 0,5m od glowicy na wydechu jest czujnik podlaczony "drucikiem"
hehe
jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o "druciki"
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-12-30, 17:15
A Ljet ma sterownik pod maską przy nadkolu?
Wysany: 2004-12-30, 17:44
no i juz wiadomo..jest to k-jet...a instalacja do niego kosztuje 1800 zl, ale bez komputera (ponoc nie potrzebyn bo sondy nie ma) i z jakas sruba (to chyba w gaznikowcach jest). jak tak dalej pojdzie podziekuje za gaz pozdro
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-30, 18:30
SmasherE30 napisa/a:
A Ljet ma sterownik pod maską przy nadkolu?
Ma tam gdzie Motronic.
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-30, 22:03
stary,tydzien temu zalozylem instalke do m20 b20 k-jet za 1300 w wawie...
wiec jakie 1800 ?
z tego co wiem wszedzie poza wawa taniej...
instalka na srubie bo co innego wsadzic jak to mechaniczny wtrysk...
swoja droga byly w e28 seryjnie k-jety?
lukasz [Usunity]
Wysany: 2004-12-30, 22:53
Moim zdaniem to stanowczo za drogo ,poszukaj gdzie indziej,za taka prosta instalacje na srube tak drogo tak jak powiedzial funnaki mozesz dac cos kolo 1300, chyba ze chcesz butla w kolo to dodatkowe 150-200. Jak przyjedziesz w RADOMSKIE to ci za tyle zaloze. Pozdro
no i juz wiadomo..jest to k-jet...a instalacja do niego kosztuje 1800 zl, ale bez komputera (ponoc nie potrzebyn bo sondy nie ma) i z jakas sruba (to chyba w gaznikowcach jest). jak tak dalej pojdzie podziekuje za gaz pozdro
mialem takie instalki w Motronikach w E30 i E34Vanos i sprawowaly sie OK wiec zakladaj.
z własnego doswiadczenia wiem ze k-jet nie lubi gazu. podstawa to dobrze świece, przewony WN, i dobrze ustawioiny zapłon. Jak coś będzie nie tak to zaraz zacznie strzelać i kichać i będą sie różne rzeczy działy.
Ja ma k-jet i własnei nie miałęm ustawionego zapłonu dobrze i wtedy wystrzały sie zaczły skutek taki ze wtrysk wylecial Wystraczyło go włożyc spowrotem) od wystrzału i pogieła sie blaszka spietrzająca hmm przez to nei chodzi na benzynie!!
_________________ BMW e21 316-1.8i sprzedane
e30 325i-cabrio z parapetem
Moim zdaniem to stanowczo za drogo ,poszukaj gdzie indziej,za taka prosta instalacje na srube tak drogo tak jak powiedzial funnaki mozesz dac cos kolo 1300,
za drogo?
może ale lepiej zapłacic wiecej w pożadnym zakładzie niz wstawiac gaz u "pana Kazia --złotej rączki"
Dwa lata temu poprzedni wlasciciel zagazowal moja 323i M20B23 na K-Jet za 1900 pln. Usluge wykonano w zakladzie Czakram (znany na poludniu Polski) uzywajac instalki BRC.
Trzeba przyznac, ze nigdy nie mialem z ta instalka problemu. Tylko raz zdarzyl sie strzal, ktory spowodowal jedynie wyrzucenie wtryskow z kolektora. Wystarczylo je spowrotem wlozyc i znow dzialalo.
Dokladnie , przy K-Jetronic podstawa przy gazie jest dobrze ustawiony zaplon, przewody WN i swiece. Mialem auto z K-Jetronic zagazowane, i zdarzyly mi sie dwa wystrzaly na poczatku co uszkodzilo klape spietrzajaca, i dobrym ustawieniu zaplonu jezdzilem przez ponad rok bez ani jednego wystrzalu. Ogolnie to odradzaja gaz przy k-jetronic, bo dosc destruktywnie cofki dzialaja na ten uklad. Ale jak ktos dba, to nie bedzie mial problemu. Ja w zasadzie jezdzilem tylko na gazie, wiec odlaczylem pozniej rure od przeplywomierza i bezposrednio w przepustnice wmontowalem filtr stozkowy, i naprawde byla duza roznica, nie chodzi mi tu o moc, ale o szybkie wkrecanie sie z niskich obrotow. Chodzi o to, ze mieszalnik jest przy przepustnicy, a przy k-jetronic droga powietrza jest dosc dluga. A tak, to zaraz przy mieszalniku byl dostep powietrza ze stozka. Wczesniej wygladalo to tak, ze wdepniecie do oporu pedalu gazu na postoju powodowalo zadlawienie sie i auto robilo kangura. W momencie jak polepszyl sie dolot, to razem z wdepnieciem auto reagowalo pieknym mieleniem kol