Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2009-01-12, 15:24
Ja zalałem domestosem czy tam innym środkiem do mycia, udrazniania rur kanalizacyjnych. Tak samo tylko bez piasku myłem chłodnicę i nagrzewnicę. Zbiorniczek trzeba wypłukać z 3 razy, chłodnicę 2-3 razy, nagrzewnicę ... do 5 razy specyfikiem i potem jeszcze kilka razy samą goraca wodą dokładnie płukając (przechylając na każda stronę...)
P.S. Jak na zbiorniczku jest osad olejowy to nalezy przy płukaniu dodac piasek ... Goraca woda + domestos + piasek + porządne trząchanie = czysty zbiorniczek
Pozdro
Wysany: 2009-01-12, 16:04
Mi konkretnie chodzi o zbiorniczek płynu spryskiwaczy (a właściwie koncentratu)-chyba dość długo stał nieużywany i jest tam coś w rodzaju czarnego grzyba, która ani troche nie ma ochoty odpuścić pod gorącą wodą z octem, ludwikiem itp.... Niby troche odmiękł ale od samego płukania nie wylezie, a nie ma przecież szans dotrzeć przez wlew z jakąś szczoteczką w każde miejsce tak małego zbiorniczka.
Tak jak Smashi pisze - piasek,woda i trząchanko.
Ostatnio zmieniony przez BADYL 2009-01-12, 16:22, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2009-01-12, 21:45
zbiorniczek od płynu spryskiwaczy nie jest tak popierniczony jak ten od wody, wiec zamiast piasku możesz użyć ryżu ... ja w ten sposób kiedyś baniaki na wodę czyściłem jak zaszły glonem, ale Ty mówisz o grzybie ... hmm zrób jedno trząchanie z detergentem, wylej
zalej na maxa gorącą wodą z jakimś detergentem i zostaw na noc obrócony na najbardziej syfiasta stronę (oczywiście szczelnie zamknięty) Rano powinno być nieco wszystko rozmięknięte i wtedy spróbuj właśnie tak jak na początku powiedziałem...
Hej
hmmm a macie moze jakąś rade na zatkane spryskiwacze? (igły,szpilki nie działają), pompka pompuje a spryskiwacze są zatkane bo sie z nich tylko sączy kiedys działał tylko jeden a teraz juz wogole (probowalem przedmuchac sprezonym powietrzem ale nic to nie dalo)
Pomg: 9 razy Doczy: 05 Mar 2008 Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2009-01-13, 08:10
Cytat:
hmmm a macie moze jakąś rade na zatkane spryskiwacze? (igły,szpilki nie działają), pompka pompuje a spryskiwacze są zatkane bo sie z nich tylko sączy kiedys działał tylko jeden a teraz juz wogole (probowalem przedmuchac sprezonym powietrzem ale nic to nie dalo)
szpilka igła, musi działać. chyba że Ci zamarzły
Cytat:
Cytat:
A pomoże takie mycie na zżółknięty zbiorniczek, zbieleje trochę?
Kiedyś gdzieś widziałem zbiorniczek po myciu jakimś specyfikiem i był jak nówka więc mam zamiar się dowiedzieć co to jest
Przecież na to nie potrzeba żadnego specyfiku... mydło..
Tez usiebie czysciłem
Mydło + szczoteczka + ciepła woda..., 5-10 minut i jak nowy..
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-01-13, 11:06
W takim razie zmień sobie dysze i po sprawie. Być może uszkodzily się jakoś wewnątrz i nie chcą psikać (jakby były sprawne nie ma bata żeby po przepchaniu igłą i przedmuchaniu nie działały).
Kwitoe30 wiedzę. że borykasz się z problemem zanieczyszczanego zbiorniczka na płyn. Wg mnie masz w zbiorniczku syf, który czasem się odrywa i jest zasysany przez pompkę. Ja tak miałem, bo wcześniejszy właściciel używał wody i miałem mnóstwo osadu z kamienia. Co chwilę zapychały mi się dysze spryskiwaczy.
Moja rada - koniecznie i porządnie wyczyść zbiorniczek, dysze powinny dać się udrożnić przez przedmuchanie, że się tak wyrażę "w drugą stronę" a jak nie to kup nowe. Igła nigdy nie wejdzie tak daleko by usunąć czy zneutralizować syf , który blokuje swobodny przepływ płynu, powodzenia.
_________________ ... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
Ja swój zbiornik wyczyściłem w środku wodą z piaskiem kwarcowym ( kumpel likwidował zoologiczny hehe) a z zewnątrz proszek szorujący do garów + szczoteczka i jechane
Dobra a jak mam kamien w zbiorniczku i jest tak jak piszecie ze zasysa syf i praktycznie co uzywam spryskiwaczy to sie ktorys zatyka to jak to wyczyscic Jakims odkamieniaczem do czajnikow czy nie mozna takim czyms
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
ja swój czyściłem mechanicznie, tj szczotka taka do czyszczenia butelek, ciepła woda i płyn do naczyń. Ale z chemicznym odkamieniaczem to może być dobry pomysł. Są takie w płynie do odkamieniania czajników elektrycznych itp i działają rewelacyjnie, także można spróbować.
_________________ ... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
Ja na zapychajace sie dysze spryskiwaczy zrobiłem taki patent ze założylem malutki filterek(filtron) taki jak do paliwa w 126p i jak narazie pol roku spokoj Tak jak napisal Pietrek, proszek do garow szczoteczka z zewnatrz i zbiorniczek jak nowy a od srodka mozna by sprobować srodkiem do mycia silnikow.
_________________ Było E30 320i 83r Lapisblau Było E34 520i m30b30 90r Silver Jest E34 525i m52b25TU 90r Diamant schwarz metallic