Jestem na kupnie e34 530 lub 535.
1 mam małe doświadczenie z tymi silnikami więc potrzebuje pomocy.
2moge wydać max 9500 zł z gazem ewentualnie taniej nie zagazowaną
3na co zwracać uwage
4 jaką instalacje gazową brać pod uwagę
5 która będzie mniej awaryjna
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-02-03, 14:33
Micky1987 napisa/a:
alexil napisa/a:
A intalkę koniecznie sekwencyjną. Przy obecnych cenach nie wychodzi kosmicznie więcej niż II generacja, a efekt nieporównywalny.
jakie sa różnice między III a IV gen jaki jest koszt montażu
Instalacja 3 generacji to tzw. ciągły wtrysk gazu-coś jak jednopunktowy wtrysk benzyny.
Jeśli chodzi o koszta to pełny, sekwencyjny wtrysk gazu do 6 cylindrów można zalożyć już za ok 2600-2800 zł.
jak sam bedziesz zakladac instalke to proponuje stag'a 300 + 1ohm wtryski
od niedawna jezdze 525 m50b25 i sprawuje sie rewalacyjnie z takim gazem, spalanie okolo 13 przy dynamicznej jezdzie
generalnie tak jak koledzy polecam m50b25, idealny kompromis miedzy osiagami a kosztami jazdy, jak spokojnie poszukasz to znajdziesz 525 z fajnym wyposazeniem, albo pozniej dodasz jej pare extrasow jakie ci sie zamarza
wiadomo 530 i 535 - gang silnika m30 jest nie do pobicie jesli chodzi o silniki R6 moim zdaniem
jezdzilem 530 m30b30 z gazem 2 gen, latwo nie bylo, spalanie rzedu 18-20 norma, przyjemnosc z jazdy jakby ciut wieksza (m30 fajniej jedzie od dolu)
w m50 uwazaj na hydraulike, u mnie jak zimna to slychac po kilkunastu sekundach mniej a jak sie rozgrzeje to w ogole, wina nniestety oleju ktos zalal go 15w40 i zepsul
tradycyjnie jak to przy R6 sprawdz chlodnice i uklad chlodzenia, ewentualne wycieki i syf w korku moga swiadczyc o przegrzaniu silnika a wtedy jest kleska,
jesli chodzi o samo e34 to sprawdz dobrze zawieszenie, czesci nie sa drogie ale jest ich tyle ze jak chce sie zrobic dobrze to troche wychodzi
co do awaryjnosci wyposazenia to u mnie w poprzednim aucie oprocz klopotow z klimatyzacja nic sie nie dzialo, teraz przy obecnym aucie szwankuje elektryka szyb - nie otwiera sie z przycisku na drzwiach tylnych, ale mysle ze to pierdolka
pozdrowionka
_________________ BMW e34 525 make 1990 - bawarska limo
BMW e30 324td touring make 1990 - taniojezdne sportkombi
BMW e30 324d make 1986 - m42b18 powered
od niedawna jezdze 525 m50b25 i sprawuje sie rewalacyjnie
też mam m50b25 na sekwencji. sprawuje sie super. to jeden z najbardziej udanych silników BMW. spalanie ok 14 gazu miasto i trasa ( na trasie prawie wszystko co pojawia się na horyzoncie bardzo szybko znika mi w lusterku wstecznym )
Ostatnio zmieniony przez damiano_e30 2009-02-03, 17:32, w caoci zmieniany 2 razy
Pomg: 2 razy Doczy: 19 Sty 2008 Skd: Tarczyn , Warszawa
Wysany: 2009-02-03, 19:20
też miałem
southOFheaven napisa/a:
ja mam blosa w m50b20 i pali tyle co b25 na sekwencji.. co do dzialania nie mam absolutnych zastrzezen a zaoszczedzilem na instalacji..
w pewnym sensie jest to alternatywa, teraz mam w innym co prawda smaochodzie sekwencje i jest troszke inaczej. kolega ma m30b35 sam zakąłdał gaz i jakie wrażenia lata bez kłopotów, spalanie 15-17L.
Dobre zestawienie instalacji KME GOLD wtryski matrixy o ile pamietam ja mam valteki choc nie sa podobno za dobre ale daja rade.
Dokładnie jak chcesz oddac komuc na gaziora to zeby wiedział co robić.
tyle ze w sumie lipa z sekwencja do starego auta.. kupisz e34 z m50b25 w cenie ok 6,5tys, na nowa sekwencje wydasz polowe wartosci auta i moze sie zmiescisz w swoim przedziale cenowym..
ale bedac na Twoim miejscu nigdy nie kupilbym e34 za 10tys.. dolozylbym troche i mialbym za ok 13tys. e39 (prosze nie pisac ze padaki albo angliki- mamy juz 2009 rok i wszystko sie starzeje. Cywilizowany zachod wywala stare graty ze wzgledu na spaliny).
inna sprawa jest wlasnie zalozenie blosa i koszta sa mniejsze..
Pomg: 2 razy Doczy: 15 Sty 2009 Skd: Mielno(Koszalin)
Wysany: 2009-02-03, 22:39
A ja mam m30b35 w swojej siudemie i te spalania wasze... chyba albo silnik nie teges,albo instalacja gazowa,albo jezdzicie na odcince
Trasa 10-13l gazu,miasto 14-20,tryb mieszany(czyli moj) ok 13,5 i nie jezdze wolno
Mam Stag300 i jest rewelka.Ogolnie porownujac m50b25 vs m30b35,wez pod uwage spalanie ,jezeli masz lzejsza noge to m50 bedzie w sam raz.Jezeli chodzi o osiagi moment to TYLKO M30B35.Prosty w obsludze i zywotny silnik.
Acha i z m30 i b30 i b35 sa super silniczki,ale wez b35 zebys nie zalowal,a spala tyle samo i ma lepsze osiagi
_________________ Do kultowej jazdy e32 735i,a do zabaw po mieście e30 m50b25
Pomg: 2 razy Doczy: 19 Sty 2008 Skd: Tarczyn , Warszawa
Wysany: 2009-02-04, 10:32
miasto inne inna średnia różnice wychodzi mozna o tym pisac i pisać, to jest zawsze jakas informacja dla osoby chcacej kupić wszystko jest ok, moja 2,8 tez potrafi spalic wiecej niz 14 a sa tacy co pali im 11 gazu po miescie.
Skoro ktoś pisze ze mu pali tylke to jest informacja ze daje rade a nie puźniej jest temat co sie stało że pali mi 17l jakie moga być przyczyny ?
co by nie było to i tak ja musze za tankowac ten samochód i tak, czy pali 11 czy 14.
Ostatnio zmieniony przez Elwis328 2009-02-04, 10:35, w caoci zmieniany 1 raz
ładna ale ja nie kupił bym automata. to oczywiście tylko moje zdanie. wg nie ma się do czego przyczepić. sprawdził bym tylko dokładnie czy na pewno jest bezwypadkowa...jeśli wszystko jest tak jak pisze sprzedający to myślę że jak najbardziej warta tej ceny.
nie chce oczerniac. Ale.
nie ma bezwypadkowych beemek.. sa tylko w salonach. Ta z linka ma niedopasowane drzwi i zderzaki..nie mowiac o masce i blotniku. A to ze nie ma korozji to na pewno byla robiona.. widac zalamania w odbiciu..no i jesli ma niemalowany przod jezdzony po szosie to powinny byc chociaz malutkie odpryski od kamykow na przednim pasie, zderzaku albo na masce. Przebieg dla auta z 1999r..
nie wiem czemu tak sie upaliles na e34 w takiej cenie..
Ta z linka ma niedopasowane drzwi i zderzaki..nie mowiac o masce i blotniku. A to ze nie ma korozji to na pewno byla robiona.. widac zalamania w odbiciu
Tyle co 535i. Pytania o spalanie na forum jest bezsensu wg mnie. To co podają nie którzy nie udało się nawet producentowi. Jeśli chcesz kupić BMW z dużym silnikiem przyjmij że spala 20 litrów jeśli Cie nie stać kup 318i.
Ostatnio zmieniony przez Pinczer 2009-02-10, 10:01, w caoci zmieniany 1 raz