Wcale nie. Zobaczcie wynik zawodów track day. Podobno autem jeździ się kierowcy lepiej niż z m20. Nie rozsiewajmy więc głupich mitów, bo fakty mówią same za siebie.
tak ale zawody drifftingowe wymagaja czego innego od auta niz np. wyscigi torowe czy kjs-y
co nie znaczy ze co by nie mowic ciezkie m30 przewroci na dach e30-tke, tak napewno nie bedzie, ale ciezar m30 jest chwilami odczuwalny, fakt mozna zrobic mu przeciwwage w postaci chociaz akumulatora z tyłu czy dodatkowego baku jak to zrobiła Alpina czy Hartge w B6 i H35.
Przewaznie nt m30 w e30 wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie mieli z nim nic wspolnego, m30 w e30 mozna porownac do 5.0 V12 w 7-mce tak tez ma tendencje do wyjezdzania przodu w szybkich i ciasnych zakretach, ale to zadna tragedia\
Nikt nie zmieni faktu ze m30 w e30 to najtanszy sposob na podniesienie mocy, najtanszy swap, najmilszy w eksploatacji dla kieszeni silnik po swapie.
Swojego czasu nasłuchałem i naczytałem się jaki to M30 jest ciężki no i oczywiście, że e30 z M30 nie skręca itd. Całe szczęście, że sam osobiście lubię sprawdzać temat zanim się wypowiem, bo gdybym słuchał lamusów teoretyków to nigdy nie miałbym fantastycznej zabawki jaką niewątpliwie jest 335
Pozdrawiam "internetowych onanistów"
Tutaj można sobie zobaczyć jak jeździ 335. Na początku filmiku latałem sobie razem z E36 M3:
http://youtube.com/watch?v=9oOccMqkAig
Chwilowo filmik nie działa, bo jakaś menda usunęła!! Ale damy radę
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
e36 318ti compact szrotex
Ostatnio zmieniony przez Sosen 2007-08-18, 15:00, w caoci zmieniany 3 razy
Co więcej mowa tu nie o zawodach driftingowych, tylko o próbach czasowych. Poziom zawodów był naprawdę wysoki i i kilka bmw m5 i kilka bmw m3 (z dobrymi kierowcami) zostało w tyle Możliwość przypadkowego zwycięstwa tu po prostu nie istnieje ze względu na wysoki poziom umiejętności wszystkich kierowców.
No niestety tak to jest jak sie ktos bzdur naczyta i potem klepie to samo dalej. M30 - ciezki, niesterowalny kloc, eta - bardzo prosty sposob na tanie 200 koni zrobione latwo i przyjemnie w domowym garazu, itp itd, przykladow jest wiecej. NIestety wiekszosc nie miala mozliwosci sprawdzic tego w praktyce wiec wierzy na slowo, a jak sie znajdzie ktos kto to zrobil to onanisci (sosen brawo za okreslenie ) go zakrzycza - jak to mozliwe zeby mial racje, przeciez wszyscy twierdza ze jest inaczej!
gadanie że m30 za ciężki to jest typowe forumowe pi****lenie o szopenie
porównując gołe silniki bez wiązki itp 3.5 np do 2.0 jest 22kg różnicy z czego prawie polowa tej masy to cięższy wał korbowy...a wiec masa ulokowana nisko..dodam ze mój akumulator waży prawie 20kg...a więc skoro teraz wylądował w bagażniku więc wychodzi na to samo niemalże...
jednym słowem sranie w banie...dobrze zrobiony swap m30 legitymuje się rozkładem masy zbliżonym do 50-50...dokładnie 52-48..lub procent więcej a więc bardzo bardzo bardzo dobry wynik
Sosen jest jak najbardziej jednym z ambasadorów M30 w e30 i chwała mu za to..okazuje sie że wcale nie jest tak jak gadają internetowi znawcy
Mogę tylko potwierdzić słowa Piotra.Brałem udział w Track Day-u (wyścigi) i porównując czasy mojej ety i 335i to wielka przepaść ,prostych było mało i krótkie więc argument ,że nadrabiało na prostych też nie ma racji bytu.335 wymiatało i z dobrym kierownikiem na pokładzie jest to dobra wyścigówka.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
dobrze ze ktos podal masy obydwu silnikow
bo tez sie juz naczytalem ze ho ho iale to 3 i pól ciezkie
a polowa osob co sie tak madrzyla nie miala pojecia ile co wazy
dodatkowo montujac m30 mozna go cofnac do tylu jest tam jeszce kilka cennych centymetrom do nagrzewnicy
miro to nie miałeś styczności z m30 tylko z resztkami m30
moje m30 w e34 na 18" 265/35 w manualu pali na trasie 10 a po mieście 15, gazu nie ma,
jeśli pali 22 to znaczy że ktoś nie umie jeździć BMW bo nie wie po co jest ekonomizer, albo przekozaczył z wydechem i sonda mu zgłupiała, albo tak jak na początku napisałem była to padlina m30
Lesiek nie kompromituj sie - tu nie chodzi o to ktory bedzie ciezszy, tylko o to gdzie ta masa sie znajduje - te 20 pare kilo nad przednia osia, do tego wysuniete do przodu bardziej niz przy np M20 powoduje zmiane rozkladu mas, a co za tym idzie charakterystyki prowadzenia sie pojazdu. Na prostej znaczenie tych paru kg jest marginalne, wysarczy zalac wiecej paliwa i plynu do spryskiwaczy i wyjdzie na to samo Ale w zakretach juz niekoniecznie. Tyle teoria - z praktyki wynika ze nie taki diabel straszny jak go maluja, nawet jesli jest pogorszenie prowadzenia to w niczym nie przeszkadza to zeby wygrywac na torze, rowniez widzialem jak jezdzilo to 335 o ktorym pisal Piotr i bylem pod wrazeniem. A konkurencja byla mocna, bo bylo kilka "emek" i dobrzy kierowcy.
No jacha, nawet takim 335 jak moje (nie cofnąłem daleko silnika, można cokolwiek bez krzywdy, polatać. Co prawda nie jest to walka na czas, ale sprzęt to nie wszystko Panowie
Łukasz
brain69 - usunięty [Usunity]
Wysany: 2008-01-05, 00:33
a co Panowie myślicie o e21 z napęden na 4 koła z silnikiem m30b35, nie chodzi mi o możliwość wykonania bo to akurat mnie nie interesuje, bardziej chodzi mi o masy jak się będą rozkładać i jak to będzie jeździć i czy będzie skręcać
Jak masz fazę to zrób coś takiego, bardzo chętnie dowiemy się czegoś ze źródła
Łukasz
brain69 - usunięty [Usunity]
Wysany: 2008-01-05, 00:49
czekam jeszcze na opinię jarasa jak się wogóle m30 zachowuje w e21, a potem można coś dalej myśleć, przez głowę przeszła mi też e36 żeby na 4 buty napęd zrobić ale szkoda mi kasy na coś takiego poza tym za długo mi zejdzie a chcę na sezon ruszyć na oesy
a rekina i e30 już znam na tyle że mogę robić teraz tylko czekam na okazję, zeby kupić i zacząć