Pytanie o antene CB, ale nie techniczne, tylko o wyglad. Mam magnesowke Sirio ML 145 - dobra antena ale jej ciagle stawianie i zdejmowanie, zwijanie kabla itp po prostu mnie meczy, krecac sie po miescie wcale nie chce mi sie jej zakladac i po chwili sciagac, do tego jest wielka (ok 150 cm dlugosci). Postanowilem zalozyc cos na stale, po pierwsze dla wygody a po drugie zeby sie komus zbyt latwo do reki nie przykleilo (parkuje przed blokiem). Problem w tym ze po pierwsze nie chce zeby auto wygladalo jak zdalnie sterowane, a po drugie zeby jednak niebylo widac z daleka ze w aucie jest CB, bo jak sie ktos uprze to i antene z dachu wyrwie, i radio wyciagnie. Znalazlem bardzo niepozorna antenke, ktora na dodatek wcale nie wyglada jak CB i ktora moglbym zalozyc w fabryczne miejsce po antenie FM. Fabryczna antena w touringu znajduje sie w przedniej czesci dachu i wyglada tak:
Znalazlem antene Sirio Taifun, idealna cichociemna antena ktora wcale nie wyglada jak antena CB:
Co o tym myslicie? Taifun jest tej samej dlugosci co fabryczna antena (ostatnie zdjecie), tylko jest troche grubszy i nie ma mozliwosci pochylenia. Wyglada jak fabryczna antena FM w wiekszosci wspolczesnych kompaktow. Zakladac, czy bedzie straszna wies? Zasieg i wszystkie kwestie techniczne pomijam - antena ma lepsze osiagi niz President Florida, czyli jedna z popularniejszych antenek na osobowkach, do miasta i codziennego krecenia sie po okolicy wystarczy, a jak bede jechac w jakas dalsza trase to zawsze moge postawic na dach ML-ke. Tylko pytanie czy nie bedzie wstydu jak to zaloze Zalozyli byscie na moim miejscu? Jak dla mnie nie wyglada zle, ale np Kafar strasznie krecil nosem, wiec chetnie poznam Wasze zdanie
Zapomnialem dodac w pierwszym poscie - Tajfun stoi pod mniejwiecej takim katem jak FM-ka na pierwszym zdjeciu. Ciezko mi powiedziec jaka ma grubosc, mysle ze jakies 3-5mm, no i ma gruba i dluga podstawe. Za to jest jeden zdecydowany plus - oryginalna antena wyglada strasznie tandetnie, ta jest po prostu ladniejsza i lepiej wykonana. Tylko czy samochod z nia tez bedzie ladniej wygladac to juz nie wiem, dlatego pytam Was o zdanie
szczerze powiedziawszy to w mojej trumnie byla antenka ori taka jak w w vw group ( jamnikopodobna ) i niewiele roznila sie od tej cb (zreszta na zadnym spocie czy zlocie nikt sie jej nie czepial ) zakladaj a fm wewnetrzna za lustro ze wzmacniaczem i bedzie dobrze
Pomg: 1 raz Doczy: 12 Wrz 2005 Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2008-01-26, 00:34
Dokładnie..jak dla mnie to antenka kozak...
już nie przesadzaj Kafarek z tym ze na sztorc bo za niedługo będzie problem jak bieżnik w oponie będzie miał troche skośny kierunek...
PozdrOOfki...
_________________ gg.8917719
Gdyby Bóg popierał przedni napęd To chodzilibyśmy na rękach....
Ostatnio zmieniony przez KORDI 2008-01-26, 00:34, w caoci zmieniany 1 raz
Jest odkrecana, wiec w razie czego mozna ja zdemontowac. Zreszta na myjnie automatyczne nie jezdze wiec to dla mnie nie problem
Chyba ja sobie zaloze, tylko chcialem zobaczyc czy to ja mam spaczony Gust czy Kafar sie czepia
jak sie na tajfuna przerzucisz z MLki to sie zalamiesz... ale na miasto powinna wystarczyc a MLka w trase...
ja bym nie zalozyl bo mi dachu szkoda dziurawic bo nie mam zadnej zewnetrznej anteny ale szczerze to nie "spaskudzisz" nia bardzo auta
Myslisz ze bedzie taka lipa? Zasiegnalem troche jezyka na forum cb radio i nie jest tak najgorzej, zasieg ma troche lepszy niz Florida, a to podobno jedna z lepszych krotkich antenek. W miescie czy na trasie o duzym natezeniu ruchu powinna styknac, a jak juz pisalem mam tez ML-ke na magnesie wiec jadac gdzies dalej zawsze moge ja postawic na dachu. Zreszta jak ma sie nie rzucac w oczy i dobrze wygladac to nic innego nie wchodzi w gre, proponowali mi jeszcze Presidenta Indiane, tez nie wyglada jak typowa CB (antena helikalna - gruby bat i brak cewki, brak motylkow itp), ale to ma 120 cm wiec odpada, z tego co wiem to Tajfun jest jedyna tego typu konstrukcja, wiec jesli nie Tajfun to nic A dziurke juz mam po fabrycznej antenie wiec nie musze samochodu nie bede dziurawic, w gre wchodzi tylko montaz w tym miejscu. Chyba ze cos na uchwycie ale jak juz pisalem parkuje przed blokiem a poza tym szkoda mi kaleczyc klape.
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2008-01-26, 16:46, w caoci zmieniany 2 razy
brain69 - usunięty [Usunity]
Wysany: 2008-01-26, 17:53
Wg mnie żeby nie stała sztorcem możesz pokombinować z podkładką w kształcie klina żeby postawić ją w linii szyby przedniej wtedy chyba nawet Kafar się nie przyczepi
Żeby była regulacja to było by git, a tak Pomysł z klinem dobry, ale czy da się to zrobić bez kombinacji w dachu?, tzn czy otwór jest wystarczający na śrubę pod kątem?
Pewnie da sie cos wykombinowac, tylko nie zapominajcie ze antena dziala tym lepiej, im bardziej w pionie postawiona. Ta jest po pierwsze krotka, po drugie juz dosc mocno odchylona od pionu, wiec jej zalozenie i dalsze kastrowanie z zasiegu moze byc srednio dobrym pomyslem - po co komu ladnie wygladajaca antena o beznadziejnie malym zasiegu? Tak jak jest fabrycznie osiagi jeszcze sa ok, ale po takich kombinacjach moga juz nie byc
Pewnie da sie cos wykombinowac, tylko nie zapominajcie ze antena dziala tym lepiej, im bardziej w pionie postawiona. Ta jest po pierwsze krotka, po drugie juz dosc mocno odchylona od pionu, wiec jej zalozenie i dalsze kastrowanie z zasiegu moze byc srednio dobrym pomyslem - po co komu ladnie wygladajaca antena o beznadziejnie malym zasiegu? Tak jak jest fabrycznie osiagi jeszcze sa ok, ale po takich kombinacjach moga juz nie byc
Vermont tez nie jest najgorszy, chociaz uroda nie grzeszy
A co myslicie o normalnej metrowce z mala cewka i cieniutkim batem, pochylonej i z usunietym motylkiem, mocowanie pomalowane na czarno?
Lemm AT-900, dlugosc calkowita od podstawy do czubka anteny900 mm
Sirio Omega 27, dlugosc 945 mm
Sirio Carbonium, dlugosc 1130 mm
Jest tez jeszcze helikal Sirio T3-27, dlugosc 620 mm ale strasznie gruba, auto wyglada jak policyjne no i rzuca sie w oczy jednak bardziej niz metrowki z cienkim batem
Najfajniej wyglada chyba Lemm - najmniejsza, delikatna cewka i najmniejsza dlugosc, najlepsza z nich jest Omega 27 ale z najpaskudniejsza cewka, Carbonium najwieksza dlugosc ale chyba po srodku zarowno jesli chodzi o wyglad jak i osiagi, cewka dosc nietypowa, krotka ale pekata. Ktoras z nich nie wzbudzi salw smiechu na zlocie? Zakladac Tajfuna/Vermonta, czy cos z powyzszych? Tak jak pisalem, pochylona, bez motylka i z pomalowanym mocowaniem (lub cala cewka w przypadku carbonium). Na montaz jestem zdecydowany, tylko chce zeby to jakos wygladalo
ja bym celowal miedzy vermontem a carbonium
ale chyba jednak sklanialbym sie na vermonta bo jak sam napisales ma byc to antena "na miasto" a w trase MLka