Wysany: 2007-05-29, 11:36 kombinacje z elektryka silnika m30
siema
od kilku dni jestem sczesliwym posiadaczem m30b35 na motroniku 1,3
silnik zamierzam zamontowac w e30
i oczywiscie zaczynaja sie schody ze sterowanie:
silnik posiada elektroniczna przepusnice,mam kompletna wiazke z kompem rezystor pedału gazu ale nie mam kompa sterujacego przepustnica
wiec wymyslilem ze dokonam modyfikacji i zamontuje przepustnice manual tylko czy sie da ????????
w elektronicznej brak silnika wolnych obrotów i zastanawiam sie czy moj motronik moze takowym streowac ??????
czarna magia
jak ktos robil kiedys cos takiego lub ma jakies informacje prosze o wypowiedzi
Rafał, lepiej zostac przy tym jak to fabryka stworzyla i nie kombinowac
a bez krokowego nie bedzie wolnych obrotów ja u siebie nie mam a wolne obroty sa (jetronic)
widzialem nawet ten sam regulator obrotow w silniku z turbo-jest opis na sr.pl chodzi mi o e30 325iX przerobione wizualnie na M3
wolne obroty to pewnie pikus a co z czujnikiem położenia przepustnicy jak to jest tam zrobione
Rafał napisa/a:
silnik posiada elektroniczna przepusnice,mam kompletna wiazke z kompem rezystor pedału gazu ale nie mam kompa sterujacego przepustnica
a co to za komp sterujacy przepustnica
wydawało mi sie ze bezposrednio przepustnica porusza jakis tam silnik krokowy a wszystkim steruje ten sam komputer co cala reszta
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
na e30 de pisza zeby sobie to odpuscic bo tylko problemy stawarza, chyba ze masz dojscie do calej kompletnej wiazki i zdolnego elektryka. Ale z drugiej manik po co ci ews - lepiej miec echaniczna przepustnice-przynajmniej nie ma sie co zepsuc.
z drugiej manik po co ci ews - lepiej miec echaniczna przepustnice-przynajmniej nie ma sie co zepsuc.
EML
Dobrze Sarna prawi. Dostanie tego ustrojstwa graniczy z cudem, a i po co Ci kolejne servo do popsucia? Zakładaj linkę z podtrzymaniem przepustnicy i adios Znajdziesz tego na morgi w alledrogo.pl
to już Twoja broszka co wybierzesz. Jak chcesz tylko do sportu auto to podtrzymanie przepustnicy, a jak chcesz tym jeździć normalnie, to jednak krokowy.
Wysany: 2007-06-05, 18:21
jedno jest pewne na eml'u silnik trochę wolniej reaguje na dodanie gazu, osobiście mam eml i wcale nie narzekam przez 313000 km się nie popsuł ostatnio go sprawdzałem i dalej jest ok
więc to wcale nie takie głupie rozwiązanie