witam czy moze mi ktos powiedziec co zrobic zeby moja bmaaa mniej palila? Silnik 2.0 gaz pali mi 22 litry . Pokonuje bardzo czesto krotkie trasy dojazd do budy 3 km. Czy to przez to? pozdr
hehe to jeszcze nie taki zly wynik wczesniej mi palila 17l a teraz to rozpacz zalalem cala butle mam 55 i zrobilem 155 km a w butli juz nic prawie nie ma
Ostatnio zmieniony przez KeMoT... 2007-11-21, 20:31, w caoci zmieniany 1 raz
przerabiam podobny temat: 320 i zuzycie w granicach 20litrow gazu. niewiem czy to tylko wina krotkich jazd ostatnio ale wymienilem membrany i inne takie w parowniku i bylem dzisiaj na regulacji. moze pomoze.
dlugo masz ten gaz?
_________________ nie rób nic na siłę.weź większy młotek
ja jak jezdzile swoim e30 320 do budy (dystans ok 4km w jedna strone) to miescilem sie w 13 litrach gazu. mysle wiec ze to albo styl jazdy albo kwestia regulacji gazu. pozdrawiam
a jaki masz gaz? na srubke czy z silnikiem krokowym? jest tez druga opcja. mi kiedys jak w trasie spalila ponad 20litrow to sie okazalo na postoju ze spierdzielal gaz przewodem jednym za zaworem. ale to by bylo czuc gaz jak to bylo w moim przypadku.
jezeli na srubke to tu masz link jak mniej wiecej ustawic gaz. powinno sie zmniejszyc spalanie.
http://citroen.autko.pl/citroen_2630.html
Ostatnio zmieniony przez mlodybiernat 2007-11-21, 21:13, w caoci zmieniany 1 raz
Ja posiadam instalke II generacji ,przed regulację paliła 15l, a po regulacji 12,7-13 l lpg.Zawsze odpalam na benzynie .A i stl jazdy nie należy do najekonomiczniejszych
no tak tu mam sekwncje ale w poprzedniej buni miałem na początku zwykły gaz i spalanie było max 14-15L jak dobrze dusiłem. Napewno to to że nowszy silnik to też swoje robi ale myśle że spokojnie musicie jechać do gazownika żeby Wam to po ustawiali bo to jest szok żeby auto paliło 20L
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-11-25, 00:34
I ja się dołączam do tematu. Ostatnio moja też coś sobie za dużo pozwala-wychodzi mi ok 13 w trasie i ok 17 w mieście przy dość ekonomicznej jeździe. Najgorsze jest to, że Blosa mam skręconego na max, podobnie jak parownik...Parownik mam nówkę (omvl) więc na pewno nie tu leży wina. Myślałem o podjechaniu na regulację ale czy można zmniejszyć spalanie skoro wszystko mam maksymalnie skręcone?
Wiem, że 2.5 ma palić ale paliła mniej.
Skręcanie wszystkiego na max nic nie daje a wręcz szkodzi i pogarsza osiągi.
Ustawienia na bogatszą mieszankę ułatwiają ekonomiczną jazdę i silnik się nie dobija.
_________________ E39 530d 00r
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2007-11-25, 09:44, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-11-25, 13:57
Cytat:
Skręcanie wszystkiego na max nic nie daje a wręcz szkodzi i pogarsza osiągi.
Ustawienia na bogatszą mieszankę ułatwiają ekonomiczną jazdę i silnik się nie dobija.
Wiem o tym. Próbowałem już wiele razy wzbogacać nieco mieszankę ale podnosiło to spalanie jeszcze bardziej. Teraz jeżdżę "skręcony" na max i mieszanka dalej wydaje się być bogata-na gazie spokojnie zamykam obrotomierz (na ubogiej mieszance to niemożliwe-zmuła powyżej 4,5 tyś).
Mam plan podjechać do gazownika i zobaczyć jak wygląda sprawa na analizatorze.