Wysany: 2007-07-12, 23:51 podpora,złozysko lub dyfer
Witam mam problem słyszę coś niepokojącego ostatnio w moim e30 dźwięk jest bardzo dziwny ciężko opisać dziwek ale chociaż sie postaram przybliżyć dźwięk wydobywa sie gdzieś ze środka auta bardziej z tyłu przypomina obracający sie wał i jest słyszalny przy niskich prędkościach od 20 km/h tak do 60km/h przy większych jest cisza najbardziej słychać przy tzw toczeniu sie. Dźwięk można porównać np do wału jak by był krzywy cos w tym stylu moze mi coś doradzicie myślę żeby podporę wymienić łożyska kół odpadają
mam podobny problem, dzwiek dochodzi z lewego tylnego koła, wymieniłem łożysko i nic nie pomogło. Czy to dyfer? Mam drugi więc moge podmienic tylko troszke sie z tym jest roboty wiec chcialbym wiedziec czy to to.
pozdrawiam
Jak dyfer zaczyna sie mielić to napewno sie dowiesz że to właśnie on, pozatym już wtedy trzeba delikatnie wracac do domu:) Wiem z własnego doswiadczenia bo już chyba 5 dyfer mam założony:)
Mam identyczny problem jak marek i troche mi przeszkadza bo to w sumie jedna z niewielu wad w mojej E36. Z taką usterką kupiłem a nie bardzo wiem gdzie szukac przyczyny... W sumie podejrzewam krzywa/niewywazoną felgę bo mam 16" i zawieche gwintowaną i auto rzucone na maxa na glebe wiec skrzywienie felgi jest bardzo prawdopodobne... Poza tym ostatnio zaczelo mi cos stukac z tylu z lewej strony na dolkach i podczas ostrzejszego ruszania ale juz w tym momencie kiedy kolo odzywkuje przyczepnosc, a luzow w zawieszeniu nie ma bo sprawdzalem.
Ostatnio zmieniony przez Kucu 2007-07-13, 23:47, w caoci zmieniany 2 razy
dalej nic nie wiem nic nie tłucze ani nie szarpie po prostu słychać jak coś sie obraca najbardziej wydaje mi sie ze to wał słychać bo dziek dochodzi bardziej ze środka auta
Na odległość to ciężko coś doradzać. Chyba najłatwiej na kanale podnieść tył auta i posłuchać, skąd dochodzi niepokojący dźwięk. Dyfer też potrafi wydawać najróżniejsze odgłosy, a w czasie jazdy trudno zlokalizować to dokładnie.
Ostatnio zmieniony przez Tommec 2007-07-14, 13:25, w caoci zmieniany 1 raz
Chyba najlepiej zrobic tak jak pisze Tommec, bo we wnetrzu auta dzwiek sie czasem potrafi dziwnie rozchodzic i ciezko znalesc zrodlo - ja kiedys dalbym glowe za to, ze stuki narastajace wraz z predkoscia dochodza z prawego przedniego kola, a okazalo sie ze to poluzowana linka od recznego chaczy o wal. Wiec wjedz na kanal, tyl w gore, wrzuc bieg i sluchaj z dolu co sie dzieje i skad dochodza chalasy.
właśnie Bruner, co najśmieszniejsze wjeżdżam na kanał podpalam wrzucam bieg i nic przy żadnej prędkości nic nie słychać normalnie cisza zjeżdżam z kanału jadę dokładnie 30km/h no i szlag mnie trafia. A coś takiego może robić skrzynia bo do niej mam zastrzeżenia zrobiłem ostatnio sprzęgło (komplet) i jak sie wsłucham w obroty silnika to słyszę jakieś łożysko w skrzyni wcisnę pedał sprzęgła cisza wiec sie zastanawiam może coś z nią jest
No ja mam podobny problem, mianowicie hałasuje łożysko oporowe sprzęgła i dźwięk dochodzi dokładnie ze środka samochodu. A słysze to najbardziej kiedy stoje na luzie, więc to może to. Jak się dowiadywałem to koszt takiego łożyska to około 250zł
u mnie nie może być łożysko oporowe bo go wymieniłem 3 tyg temu SKFa i to nie to też myślałem przed wymianą ze to to bo jak wciskam sprzęgło dziek ustaje ale to nie to moze skrzynie wymienię i będzie ok
Właśnie wymieniłem dzisiaj podporę i co sie okazuje ze to nie to w desperacji jutro wymienię opony bo to chyba to będzie mechanik mówi ze nic innego nie może być zobaczymy jak wymienię