Wysany: 2007-06-14, 17:22 Jak zmienic amory tył w e30 touring?
Witam.Szukałem ale nie znalazłem Posiadam e30 316 touring i chciałem zmienic amortyzatory tylnie.Wiem ze trzeba odkręcic srube na dole amortyzatora ale jak odkręcic góre?Patrząc z zewnatrz,u góry amortyzatora w nadkolu sa jakies dwa łby ale one sa okrągłe.Jak odkręcic góre amora,czy od wewnatrz (jak sciagnąc plastiki) czy od zewnatrz?
Pzdr.Prosiak
Od wenatrz.musisz wyjac wszystkie plastiki ze srodka i miec nadkole na wierzchu.
Generalnie nic trudnego tylko trzeba uwazaz zeby czegos nie polamać,
Odkrecasz te dwie srubki i po sprawie
jeden boczek przykrecowny jest 2 blachowkretami (jeden przy samej klapie tylnej jeden zobaczysz po zdjeciu tych pseldo drzwiczek u gory) dwoma śrubami (tam gdzie jest mocowanie rolety) i jedna plastikowa nakkretka (podloga) po odkreceniu tego wszystkiego wysuwasz boczek z pod uszczelki szyby. odkrecasz puche glosnika. odrecasz pas . bierzesz do reki nasadke 13 i dluga przedluzke i odkrecasz od gory poduszke amorka (jest tam od strony oparcia specjalny otwor na klucz z tym ze czasami jest zaslepiony - u mnie byl zalepiony tasmą przed lakierowaniem) amor odrecasz od mocowania dolnego. po wyjeciu amorka ogladasz poduszke- naprawde wart wymienic jezeli nie jest w stanie idealnym . calosc skrecasz i bierzesz sie za druga strone. zycze powodzenia
odkrec amory razem z poduszkami,potem za pomoca imadla odkec poduszki i zamocuj na nowych amorach (łap imadlem za spaszczony konec gwintu)
-odkrecanie dolu:
zdejmij kolo
odkrec kawalek dolna srube mocujaca amora
podstaw cos pod wachacz i opsc samochod na tyle zeby sruba wykrecala sie lekko
zakladajac celuj sruba podnoszac i opuszczajac lewarek
u góry potrzebny ci bedzie klucz nasadowy,plaskim chyba nie da rady bo po lewej stronie srube odkreca sie przez otwor
...dziek za odpowiedzi, wasze uwagi były nad wyraz celne imadło jest bardzo przydatne,klucz nasadowy i to najlepiej z przedłuzką gdyz tak jak mówi Rafał, jedna srube odkręca sie przez otwór od góry.Ale kół nie odkręcałem.Sruby elegancko wychodziły i stał na spręzynach.Wszystko robiłem na kanale.Jeszcze raz dzieki.
Pzdr.Prosiak