Wysany: 2007-05-16, 23:23 wolne obroty, na LPG dobrze, na Pb gaśnie...
witam,
Problem mam taki, że na benzynce silnik gaśnie na wolnych obrotach. Jak dodaje gazu to przez moment nie reaguje wcale, a po chwili wskakuje na wysokie obroty.Jak przytrzymuje w przedziale 2,5-5tyś obr/min to jest oki, a niżej jak schodze to albo zgaśnie albo mocno spóźniona reakcja na pedał gazu i silnik dławi sie bardzo? Co to może być? Sonda lambda może padła?Wtryski zajechane? A może pompa paliwa? Dolot szczelny. Dodam, że wskazówka poziomu paliwa momentalnie ciśnie ku 0...Na gazie wszystko ok, silnik m20b27pozdrawiam
_________________ kiedyś e30, teraz e34...BMW JUST FOR FUN!!!
mam drugi przepływomierz, jest on bez mixera LPG, jutro go podepne i bedzie wszystko wiadomo...ale jak przepływka, to czemu na gazie jest ok?
[ Dodano: 2007-05-18, 11:01 ]
a przepływke mam od 2.0l bedzie pasowac? Czy musi być taka sama co mam obecnie? A mam chyba od 2,5, bo cały osprzt mam od 2,5l
Powiem tak, różnica w mieszance gazowej a benzynowej powoduje trudności z jazdą na benzynce. Tak właśnie działają motroniki 1.3 i dlatego jedno i drugie musi być wyregulowane pod sonde.
Powiem tak, różnica w mieszance gazowej a benzynowej powoduje trudności z jazdą na benzynce. Tak właśnie działają motroniki 1.3 i dlatego jedno i drugie musi być wyregulowane pod sonde.
wlasnie rozwin swoje mysli bo nie rozumiem o co chodzi....
pozdro
_________________ KLUBOWICZ - KATOWNIK
sprzedaz czesci nowych i uzywanych do e30 e 32 e34 e36 e23
swapy
mechanika bmw www.ubottgarage.pl
tel 502928155
też nie rozumie,przecież sonda nie ma nic wspólnego z jazdą na gazie, ja mam instalacje LPG 1szej generacji, tą na śrube...może w nowszych jest inaczej...
Właśnie rozchodzi się o pierwszą i drugą generację. Z tego co widzę w opisie to motor 2.5 na motroniku 1.3. Napewno ma sondę nawet jeśli nie ma katalizatora i właśnie to o czym powiedziałem to że kuleje na benzynie a na gazie chodzi dobrze wynika z różnic między składem mieszanki między jednym a drugim. Tak niestety działa motronik i dlatego każdy fachmen od silników mówi że beemek się nie gazuje. Radą na taką dolegliwość jest dokładna regulacja gazu ( bo tam lambda ma wynosić 0,9 a na Pb 0,7) i podkręcenie co2 na benzynce. Pojeźdź troche na benzynie i jak obroty wrócą do normy to będzie wszystko jasne, bo to jest układ adoptowalny .
tak jak koledzy mówili, przepływomierz zakończył swój żywot, po zmianie odrazu inny samochód..tylko troche chleje za dużo...smierdzi troche paliwem a więc podejrzewam, że sonda do wymiany. Vindevil, na gazie sonda w 1ej generacji nie ma zadnego wpływu, jezdziłem na odłączonej i bez różnicy, tylko na benzynie rzecz jasna inaczej silnik pracuje, mam silnik m20b27 od ety tam jest inna wersja motronica. Pozdrawiam
w 2.5 sonda tyz nie ma nic do rzeczy. Uklady adaptowalne to motroniki od 3.0 w wzwyz. nizsze motroniki nie zapisuja sobie zadnych bledow, chodza caly czas wedlug zaprogramowanej mapy - no chyba ze straca jeden lub wiecej z sygnalow nizbednych do wyliczenia mieszanki wtedy nie chodza = objawilo ci sie to po awarii przeplywomierza ktory jest niezbedny.
w 2.5 sonda tyz nie ma nic do rzeczy. Uklady adaptowalne to motroniki od 3.0 w wzwyz. nizsze motroniki nie zapisuja sobie zadnych bledow, chodza caly czas wedlug zaprogramowanej mapy - no chyba ze straca jeden lub wiecej z sygnalow nizbednych do wyliczenia mieszanki wtedy nie chodza = objawilo ci sie to po awarii przeplywomierza ktory jest niezbedny.
Wszystko się zgadza co do motroników ale wystarczy przeregulować układ i dopiero po dłuższym czasie sie auto dostraja do nastaw.