BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m20b27 supereta puka, stuka, chrobocze, ogólnie głośny jest
Autor Wiadomo
maerik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 08 Lut 2007
Skd: Kraków
Wysany: 2007-04-13, 13:07   m20b27 supereta puka, stuka, chrobocze, ogólnie głośny jest

Mój m20b27 supereta jest dość głośny. W porównaniu do m20b25 kumpla nie słychać u mnie charakterystycznego "szumu" w kolektorze dolotowym, tylko takie "chrobotanie" spod pokrywy zaworów.
Na biegu jałowym słychać tak jakby jeden zawór klepał (w pewnym ostępnie czasowym słychać małe pyknięcie). Nie jest to praca wtryskiwaczy - wiem jaki wydają dźwięk. Tak samo jest na benzynie i na gazie.
Jakby Wam to opisać - zdrowy po otwarciu przepustnicy, wkręceniu na obroty ok. 3000 i puszczeniu go na obroty jałowe robi: "wziuuuuuuuuuuuu psss psss psss...", a mój robi "wzruzruzruzru pscyk psss pscyk..." :lol:
Dźwięki raczej są z góry silnika, po otwarciu maski słychać je dość głośno.
Ostatnio był ogólnie cichszy po odpaleniu (w zasadzie bardzo cichy), a głośniejszy po nagrzaniu.
Wymienione świece, wyregulowane zawory (na 0,30 - nie ja to robiłem więc nie wiem jaki stan wałka).
Czy możliwe, że jest to wina wytartego wałka? A może olej jest jakiś słaby? Od 2000km mam zalany 15W40 TEXACO.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2007-04-13, 20:21   

Luz zaworowy ma być 0,25.

maerik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 08 Lut 2007
Skd: Kraków
Wysany: 2007-04-13, 20:47   

To wiem - 0,05 może powodować klepanie? Niektórzy ustawiają o te 0,05 inaczej niż powinno być.

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2007-04-13, 23:16   

Mam silnik m20b20 i też słychać u mnie chrobotanie spod pokrywy zaworów. W zasadzie to coś pomiędzy szumem a chrobotaniem. Pojawia się praktycznie tylko na ciepłym silniku, po przekroczeniu 1500 obr/min. Na innym forum jeden kolega mi napisał, że miał takie same objawy i była to wina zatartej dźwigienki zaworowej, która w końcu mu pękła. Przyczyną może być zatkana magistrala olejowa (taka rurka, z której olej kapie sobie na rozrząd) i niedostateczne smarowanie rozrządu właśnie. Ewentualnie może być też wina oleju, bo napisał, żebym zmienił na półsyntetyk (teraz mam mineralny castrol high mileage). Magistralę u siebie przeczyściłem i chyba z nią wszystko ok, ale odgłos pozostał, więc planuję zmienić olej na porządny półsyntetyk. Aha, jeszcze jedna sprawa - byłem z tą przypadłością u mechanika i oni zdiagnozowali, że to pompa oleju. Wymienili ją, przez tydzień było ok, po czym chrobotanie/szum powrócił. (BTW - nie polecam warsztatu Kordelasiński w Skarszewie pod Kaliszem, skasowali mnie za nic).

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: