1.Na benzynie na biegu jalowym obroty sa na takim poziomie:
2. Na gazie na biegu jalowym obroty sa na takim poziomie:
Sa troche nizej niz na benzynie - silnik pracuje nierowno i telepie. Jak dodam troche gazu do poziomu miejwiecej takim jak na benzynie to wszystko gra..
I moje pytanie: jak zwiekszyc obroty tylko na gazie?czy sie wogole da, czy zwiekszajac obroty na gazie obroty na benzynie tez wzrosna?
Prosze o porady..
_________________ CrAcOw CiTy
Marzy Mi sie e38 740iL
proponuje podniesc obroty regulatorem obrotow na parowniku powinno rozwiązac problem (choc czasami jezeli membrany sa sztywne to niestety regulacja parownika nie dziala)
u mnie jak niekiedy spadną obroty na gazie do takich jak u ciebie na dolnym zdjęciu to krokowiec sam podnosi po chwili obroty, popływa moment i już chodzi równo, a czasem jak spadną tak obroty to auto łapie muła na gazie i minie momentalnie jak wrzucę na chwile na benzynę i z powrotem na gaz Instalka ma rok i wygląda bardzo świeżo więc nie mam pomysłu co u mnie może być trąfem. Zrób jak wrona11 pisze, to moment, przekręć śrubą od wolnych obrotów z pół obrotu na próbę w jedną bądź w drugą, a jak nie przyniesie to rezultatów to ustaw ją tak samo jak było wcześniej
jak wczesniej koledzy pisali.
a jak nie pomoze to jechac do gazownika niech ustawi prace attuatora(silniczka krokowego gazu) na wieksza wartosc i zmienic filtry gazu. Jezeli tez cos bedzie nie tak to polecam zestaw naprawczy reduktora/ parownika.
musisz nagrzac samochod do temperatury precy czyli wskazowka w pionie a krecisz srubka w lewo i w prawo i sluchasz jak sie silnik zachowuje obroty powinny sie zmieniac albo spadna albo wzrosna
nie wykonuj duzych ruchow czasami wystarczy przekrecic 1/4 i to sporo zmienia!!!!!!
co do filterka to na tym zdjaciu jest pod niebieska cewka przykrecona do kolumny od spodu tej barylki bedzie sruba 6mm na klucz 13 odkrecasz ja i wyciagasz filterek
jesli masz barodzo stara inst gazowa to zakrec gaz przy butki jesli masz z elektrozaworem to wystarczy ze poluzujesz ta srube i poczekasz jak gaz zejdzie z przewodu
wymieniasz filterek i po robocie
pozdro
_________________ KLUBOWICZ - KATOWNIK
sprzedaz czesci nowych i uzywanych do e30 e 32 e34 e36 e23
swapy
mechanika bmw www.ubottgarage.pl
tel 502928155
wlasnie tak tylko jak bedziesz zmienial filterek to o ile pamietam jest kilka rozmiarow to najlepiej pojedz ze starym do sklepu czy do gaziarza zebys mial na wzor i postaraj sie nie zgubic takiego malego magnesiku ktory znajduje sie wlasnie w tej obudowie filtra
miałem podobny problem i gazownik chciał wymienić połowe instalacji(FUGAZI) sie wkurzyłem i sam reguluje,pali ok 13l LPG ale niemam większych problemów,nawet nie strzela. pozdrawiam
:D miałem podobny problem i gazownik chciał wymienić połowe instalacji(FUGAZI) sie wkurzyłem i sam reguluje,pali ok 13l LPG ale niemam większych problemów,nawet nie strzela. pozdrawiam
No to podziel sie wiedza jak wyregulowales??
ps. wczoraj zaczolem krecic ta sruba i jest jeszcze gorzej pomimo ze wrocilem do poziomu jak wczesniej
_________________ CrAcOw CiTy
Marzy Mi sie e38 740iL
Srubę przy parowniku powoli dokrecaj,az poczyjesz że gaśnie,wtedy zacznij odkrecać do momentu wyrównania obrotów i zrób przegazówke.Nastepnie śrubą na wezu zrób podobnie,powinno być ok.Ale tak jak mówie wszystko bardzo delikatnie i powoli.Pamiętaj silnik ma być rozgżany!.Powodzenia.
ta sruba nie ma az tak wielkiego wplywu na spalanie
jaka masz instalacje??
jesli masz na srube to sa dwie opcje albo jest za mocno rozkrecona i dostaje za duzo gazu albo jest zbytnio skrecona i musisz go bardziej cisanc zeby szedl a co za tym idzie spalanie sie zwieksza
jesli masz silnik krokowy to proponowalbym jechac podpiac sie pod kompa i tam sie reguluje ilosc podawanego gazu (otwarcie silniczka krokowego)
pozdro
_________________ KLUBOWICZ - KATOWNIK
sprzedaz czesci nowych i uzywanych do e30 e 32 e34 e36 e23
swapy
mechanika bmw www.ubottgarage.pl
tel 502928155