BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Za wysokie ciśnienie w układzie chłodznia
Autor Wiadomo
metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2007-06-09, 19:47   Za wysokie ciśnienie w układzie chłodznia

Mam za wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia (m20b27). Najpierw padła mi pompa wody - wymieniłem... później 20-to letnie przewody zamieniły sie w sito - wymieniłem, następnie puściła uszczelka pompy wody - zasilikonowałem... ponownie poszło uszczelnienie pompy wody......

W końcu doszedłem do wniosku - ZA WYSOKIE CIŚNIENIE w układzie chłodzenia - korek nie dział ;/ wiec puszcza na łączeniu pompy wody...

korek już zamówiłem, po to by nie puszczało uszczelnienie czy przewodów. jak ma leciec to niech wywala spod korka (mniejsze zło), ale to nie rozwiąże głównego problemu... a od kraju dzieli mnie 2500km... naprawa tutaj raz że zbyt kosztowna dwa brak speców a zwłaszcza od starego m20...

Jak sądzicie jak fura zniesie trudy podróży? Czy nie wymagam od beci zbyt wiele??

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-06-09, 19:56   

Czysty masz płyn chłodzący :?:

Jesli to nie wina korka ktory nie upuszcza nadcisnienia to obstawialbym najgorsze ... tj. przedmuchy nauszczelce skad mogloby brac sie wieksze cisnienie w ukl chlodzenia niz normalnie ...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2007-06-09, 20:01   

w ciągu kilku miesięcy płyn chłodniczy wymieniałem już kilka razy... wymiany które opisuje w pierwszym poście następowały po sobie w odstępach kilkunastu dni...

poza tym spod uszczelki głowicy mam delikatny wyciek oleju, jeszcze zobaczę jak będzie po wymianie korka... ale podejrzewam niestety uszczelkę głowicy...

brain69 - usunięty
[Usunity]

Wysany: 2007-06-10, 02:34   

mnie się też wydaje że to może być uszczelka bo,jak np wywala wodę do zbiorniczka to znaczy że węże przy termostacie są żle podpięte ale tak to bys za długo nie pojeździł, więc tylko przez uszczelkę może się napchać powietrza do układu, no bo skąd? pompa choćby nie wiem jak hulała i jakich byś nie miał obrotów to i tak zawsze goni ta samą wodę z tym samym powietrzem i tyle co może nabrać ciśnienia to wtedy jak się motor zagotuje ale to byś zauważył bo by Ci temperatura skoczyła wcześniej przecież

mareks 

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sty 2005
Skd: księstwo Sulejówek
Wysany: 2007-06-10, 10:44   

masz instalacje gazowa?
niedawno mialem podobny problem, na postoju nawet jak samochod noc stal to jak odkrecalem korek wlewowy to niezla fontanna byla.okazalo sie ze elektrozawor puszczal gaz a ten parownikiem dostawal sie do ukladu chlodzenia.

GG: 6377445

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2007-06-10, 10:47   

Jedyny gaz w moim aucie to pedał po prawej :wink: innego nie mam i nie chcę :wink:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-06-10, 11:13   

najpierw porządnie odpowietrz układ, a potem sprawdź, czy nie czuć z płynu spalinami - jak są przedmychy z głowicy/spod uszczelki, to płyn jest cały w pęcherzykach

oczywiście przedmuchy mogą być przyczyną zwiększonego ciśnienia, ale na szczęście po drodze może być więcej powodów

Rekin 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 20 Maj 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2007-06-10, 12:09   

Moim zdaniem głowica lub jej uszczelka kompresja idzie w układ chłodzenia.Sprawdz na miarce oleju czy olej nie jest spieniony

Pozdrawiam Rekin :cool2:
E30 318i m40 1.8
E30 316i m10 1.8
E34 525TD 2.5

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2007-06-10, 12:14   

Rekin napisa/a:
Moim zdaniem głowica lub jej uszczelka kompresja idzie w układ chłodzenia.Sprawdz na miarce oleju czy olej nie jest spieniony

olej w normie :wink:

landcar 

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Gru 2005
Skd: OKOLICE TORUNIA
Wysany: 2007-06-10, 12:57   WODA

ALBO MASZ ZAPCHANY KANAL WODNY W BLOKU I ROBI CI SIE PODCISNIENIE I GDZIES PLYN CI WYPYCHA , A JEZDZISZ CALY CZAS NA WODZIE CZY NA PLYNIE ?

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2007-06-10, 12:59   Re: WODA

landcar napisa/a:
ALBO MASZ ZAPCHANY KANAL WODNY W BLOKU I ROBI CI SIE PODCISNIENIE I GDZIES PLYN CI WYPYCHA , A JEZDZISZ CALY CZAS NA WODZIE CZY NA PLYNIE ?

płyn Texaco havoline

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-06-13, 04:30   

hmmm wszystkie znaki na ziemi i niebie moim skromnym zdaniem wskazuja na głowice!!! niestety zanim popelnisz taki blad jak ja, zaczniesz je wyminiac a jestes przywiazany do e30 pomysl nad swapem. ja ludzilem sie 2 razy, ze to tylko uszczelka. za pierwszym razem smigalem poł roku i ubywal mi plyn na poczatku raz na miesiac dolewka, pozniej co tydzien na koncu, co dziennie a olej cacy. dopiero w koncowym stadium majonez sie pojawil.

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2007-06-13, 14:40   

puz napisa/a:
hmmm wszystkie znaki na ziemi i niebie moim skromnym zdaniem wskazuja na głowice!!! niestety zanim popelnisz taki blad jak ja, zaczniesz je wyminiac a jestes przywiazany do e30 pomysl nad swapem. ja ludzilem sie 2 razy, ze to tylko uszczelka. za pierwszym razem smigalem poł roku i ubywal mi plyn na poczatku raz na miesiac dolewka, pozniej co tydzien na koncu, co dziennie a olej cacy. dopiero w koncowym stadium majonez sie pojawil.

nie ,a spadku osiągów... nie ma zwiększonego spalania... płyn chłodniczy nie znika ale cieknie... majonezu też nie ma...

A SWAP na co proponujesz?

[ Dodano: 2007-06-22, 15:51 ]
Po zdjęciu głowicy nie widać na niej pęknięcia... Okazało się że włożona była jakaś włoska uszczelka... a na głowicy widać, że dostawała sie do cylindrów woda - do każdego, a najmocniej "zalewało" pierwsze dwa (od str. pompy wody)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: