BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem e36 328
Autor Wiadomo
ma_ciek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Lut 2007
Skd: Wawa
Wysany: 2007-04-06, 23:43   Problem e36 328

Witam

Mam problem. Otoz ostatnio jezdzilem troche szybciej samochodem i zaczal cykac chyba jakis zawor. Czy to mozliwe ze stalo sie to od zbyt malej ilosci oleju??Co dziwne jak zaczalem szybko jezdzic do odcinki kazdy bieg to zaczelo cykac ale jak pojezdzilem normalnie do 2 -3 tys wszystko sie ustabilizowalo.Silnik to 328 M52.Czy trzeba juz cos wymieniac??mam na mysli regulatory czy poprostu za malo oleju bylo i tak sie stalo.Jest to moj nowy nabytek wczesniej bylo 325 wiec sie jeszcze do konca w tym samochodzie nie orientuje czy pali olej.

Z gory dzieki za pomoc

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-04-07, 00:06   

przede wszystkim SPRAWDZ olej i jesli dopiero co kupiles auto i nie masz pewnosci czy poprzedni wlasciciel zmienil olej to go zmien... mozesz oszczedzic sobie sporo problemow...

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-04-07, 00:42   

Ostatnio Sławo coś wspominał, że zalał Mobila i zaczęły być słyszalne jakieś dziwne dźwięki, może to wina oleju? Przychylam się do rady Jaquba w kwestii zmiany oleju.

e36 318ti compact szrotex

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2007-04-07, 09:02   

generlanie ten silnik jest bardzo wrazliwy na jakosc i poziom oleju .. tak wiec polecalbym wymiane od razu .. i nie zalewanie byle czym ..

www.system.mimbu.pl

ma_ciek 

Wysany: 2007-04-07, 15:40   

WItam okazalo sie ze bylo malo oleju, ale to dziwne bo jak tylko kupilem samochod to zmienilem odrazu olej na Mobila 10 w 40 polsyntetyk i poziom byl ok.Po przejechaniu ok 3 tys km trzeba bylo dolac 1litr.Nie wiedzialem ze 328 potrafi tyle spalic. Poprzednia moja e 36 325 mniej palila:) Oczywiscie bmki nie zaluje czasami ciasnac. Jaki olej w tym wypadku polecacie? Czy moglo sie cos uszkodzic?Bo ja osobiscie nie znosze jak cos cyka w R6.

Pozdrawiam i wielkie dzieki za info.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-07, 15:48   

mobil, to dobry olej

co do spalenia 1l/3 tys km, to może olej nie został spalony, tylko wychlapany

inna sprawa, że często jest tak, że nadmierne zużycie oleju występuje właśnie przy wysokich obrotach - zwiększa się ciśnienie i zaczyna przepuszczać

w mojej E30 325i było tak, że jak jeździłem normalnie (do 3,5-4 tys obrotów) to oleju praktycznie w ogóle nie ubywało, ale jak pocisnąłem trochę powyżej 5 tys, to dość szybko zapalała się lampka, że jest za niski poziom

ma_ciek 

Wysany: 2007-04-07, 16:09   

Silnik jest suchy nic z niego nie leci, Nie we wszystkuch Bmw e36 jest czujnik poziomu oleju w moim wydaje mi sie ze nie ma.Ogolnie nawet w ASO kiedys sie dowiadywalem ze bmki zawsze biora olej jak sie jezdzi w w gornych zakresach obrotow.Ale powracajac do tematu czy to jest normalne jak jest malo oleju zeby cos zaczynalo cykac.

kiloff 

Wysany: 2007-04-07, 16:46   

ma_ciek napisa/a:
Ogolnie nawet w ASO kiedys sie dowiadywalem ze bmki zawsze biora olej jak sie jezdzi w w gornych zakresach obrotow
:wink:

hmm ja jakos w swojej 328i od wymiany do wymiany dolewam 0,5 litra - jezdze na pelnym syntetyku ..

co do cykania to podejrzewam ze to popychacze .. dopoki nie cykaja straszliwie to radzilbym z tym jezdzic i dbac o poziom i jakosc oleju - wymiana ich kosztuje w granicach 1500 zlotych ..

www.system.mimbu.pl

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-04-07, 19:25   

PioterW napisa/a:
mobil, to dobry olej

to Twoje raczej subiektywne zdanie...
mobila strasznie ubywa i to nie tylko w beemkach...
ja jezdzilem na castrolu gtx magnatec 10w-40 i bylem zadowolony, teraz mam LIQUID MOLY z jakims tam siarczkiem molibdenu (bo polecil mi go kumpel co handluje olejami i czesciami do aut) zrobilem ok 5tys km na nim i poki co jestem zadowolony...
kwestia wyboru oleju raczej jest wyborem preferencji/ marki itp... teoretycznie wszystkie oleje o okreslonych parametrach powinny miec takie same wlasciwosci ale niestety z roznych wzgledow tak nie jest i z moich doswiadczen wynika ze mobil (zwlaszcza w benzynach z turbina) szybko znika... podobnie jest z texaco...
ma_ciek napisa/a:
Ale powracajac do tematu czy to jest normalne jak jest malo oleju zeby cos zaczynalo cykac.

normalne a wrecz jest to regula... bez odpowiedniej ilosci oleju nie ma odpowiedniego smarowania i zwieksza sie tarcie itp... a to najszybsza droga do zepsucia silnika... te hydroregulacje (czy jakos tak) sa strasznie wrazliwe na brak smarowania...
kiloff napisa/a:
dopoki nie cykaja straszliwie to radzilbym z tym jezdzic i dbac o poziom i jakosc oleju - wymiana ich kosztuje w granicach 1500 zlotych ..

dokladnie tak... jest ich 24szt a koszt szt to z tego co pamietam ponad 60pln...

ma_ciek 

Wysany: 2007-04-07, 20:17   

Wlasnie dlatego sie zdziwilem poniewaz w poprzedniej mojej beemce nie ubywalo tak oleju,jezeli to popychacze to niestety bedzie wydatek narazie nie cykaja,tylko wtedy jak bylo malo oleju.Musze czesciej sprawdzac poziom oleju. A czy mozecie cos poleciec moze jest cos lepszego od mobila???

Szkoda wydac 1500pln na hydro.... ale jak bedzie trzeba to trzeba:)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-07, 21:02   

jaqub napisa/a:
PioterW napisał/a:
mobil, to dobry olej

to Twoje raczej subiektywne zdanie...
mobila strasznie ubywa i to nie tylko w beemkach...

hmm - w sumie sam używam valvoline
faktem jest, że jest bardzo wiele podróbek mobila, więc niewykluczone, że żaden z nas nie ma prawdziwego zdania na temat oryginału

valvoline mogę polecić - mój silnik ma ok 240 tys przebiegu i nie wciąga oleju, a jeżdżę różnie - czasem po emerycku, a czasem do 3 biegu do odcinki....

sorry za OT
... jedynka odcina mi zaraz po starcie, dwójka przy 100, a trójka przy 160 km/h - fajne uczucie :mg: ... jakoś nie miałem okazji jeszcze złapać odcinki na IV i V biegu

ma_ciek 

Wysany: 2007-04-07, 21:26   

Moj znajomy,ktory kupil BMW e34 z Niemiec rowniez od swojego znajomego ktory tam mieszka, jezdzil na Valvoline, na tym oleju nie brala wogole, po zmianie w polsce zaczelo znikac 0,5l od zmiany do zmiany.Podobno mobil jest dobry, kupilem z intercarsu ale to nigdy nie wiadomo.

Moja 328 jest I- 60 II 120 III 155 IV 200 V reszta:)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-07, 23:29   

hmm aż muszę sprawdzić jeszcze raz, możliwe, że w touringach były jakieś inne przełożenia w skrzyni? - przejadę się i to chyba nawet zaraz :papa:

Pawel BMW e36 

Pomg: 2 razy
Doczy: 03 Maj 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-04-08, 18:20   

10w40 do m52 to strzal we wlasna bramke, dopuszczalny to 5w/40 a zalecany 0w40

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-08, 23:12   

ciekawe jest to co piszesz, bo u mnie w książce serwisowej są pieczątki niemieckich autoryzowanych serwisów BMW i podczas wymiany lali 10w40

SmasherE30 
Coś tam wiem

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-04-09, 01:07   

PioterW napisa/a:
w mojej E30 325i było tak, że jak jeździłem normalnie (do 3,5-4 tys obrotów) to oleju praktycznie w ogóle nie ubywało, ale jak pocisnąłem trochę powyżej 5 tys, to dość szybko zapalała się lampka, że jest za niski poziom

w przypadku m20 olej mógłbyć po prostu przy kręceniu silnika wyrzucany w dolot przez odmę i konsumowany przez silnik ...

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

ma_ciek 

Wysany: 2007-04-09, 11:22   

Na zdrowy rozum nalej oleju 0 w 40 do samochodu ktory ma przejchane 190tys km:)

Gratuluje

Mam jeszcze jedno pytanie jakiego koloru macie korki od wlewu oleju oczywscie od spodu. Od czego moze byc nalot koloru rudawego.Czy mozliwe od wody?? ALe z drugiej strony olej ma normalny kolor nie jest maslo.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-04-09, 12:12   

nalot koloru rudawgo? jeśli na całym rozrzadzie też taki jest to jest to zabarwienie metalu wynikające z używania konkretnego oleju ... jeśli dobrze pamiętam to po np. castrolu GTX jest taki nalot (olej mineralny???) ale nie jest to nic złego ... wg mnie świadczy o dobrym filmie olejowym :|

a co jet złego w zalewaniu silnika z przebiegem 190 olejem 0w40? Im rzadszy olej tym lepiej ... a jeśli silnik zacznie go konsumować, prepalać, pocić się to znaczy że jest bardzo wyeksploatowany (w takim przypadku po 1000km olej powinien byc czarny) .... wtedy będzie jasne że stukanie z rozrządu to nie jest objaw drobnego niedopatrzenia tylko ogólnego zaniedbania i/lub zużycia

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Ostry 

Doczy: 13 Lip 2005
Skd: lewobrzezna warszawa
Wysany: 2007-04-09, 12:29   

Ja od samego poczatku jezdze na Castrolu...najpierw byl tws czy cos takiego a teraz zmienili nazwe na sport czy cos tam...ogolnie 10w60 zalecany do m3 i wymiany co 30tys. a ja zawsze wymieniam po 10...

Beti: e-36 328 cabrio "miss"
Beatka: e-32 740 "przyszla miss"

kiloff 

Wysany: 2007-04-09, 12:31   

ma_ciek napisa/a:

Gratuluje

no ja leje 0w30 .. a przebieg podobny do tego co podajesz .. i co w tym zlego ?? dolewam 0,5 litra na 12.000km a zadnych niepokojacych odglosow z silnika nie mam .. tak wiec cos kiepska ta twoja teoria ..

www.system.mimbu.pl

SUCHARUS 

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sie 2005
Skd: LUBAŃ
Wysany: 2007-04-09, 15:38   

kiloff napisa/a:
ma_ciek napisa/a:

Gratuluje

no ja leje 0w30 .. a przebieg podobny do tego co podajesz .. i co w tym zlego ?? dolewam 0,5 litra na 12.000km a zadnych niepokojacych odglosow z silnika nie mam .. tak wiec cos kiepska ta twoja teoria ..

Teoria nie jest kiepska tu chodzi o to ze oleje syntetyczne maja wlasciwosci rozpuszczajace.....przerabialem swojego czasu to w escorcie 1.6 16V kolega kupil go i mial zalany olej mineralny 15w40 zachcialo mu sie wlac syntetyczny 5w40 efekt byl taki ze wszystko co zostaje po oleju mineralnym. tj. jakies nagary i w ogole inny syf zostalo po prostu rozpuszczone i wlecialo tam gdzie nie trzeba (praca silnika byla podobna do pracy diesla tak nawalal)... ogolnie skonczylo sie na rozebraniu silnika czyszczeniu no i wymiana hydroelementow po prostu zaczely walic ......

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: