Przymierzam sie do wymiany klockow i od razu tarcz hamulcowych z przodu
Auto to E30 rok 87 silnik 320i 129PS
do wyboru z klockow mam:
ATE - 150zl
FERODO - 136zl
LUCAS - 172zl
TEXTAR - 240zl
EBC Greenstuff (szukam) - ok 260zl
ktore polecacie??
ceny podalem wg INTERCARS bez rabatow, oczywiscie moge je kupic taniej ale tutaj pytam nie o cene a o opinie o poszczegolnych klockach
TARCZE z kolei do wyboru:
LUCAS wentylowane 260mm x 22mm - 180zl sztuka
ATE wentylowane 260mm x 22mm - 190zl sztuka
BREMBO wentylowane 260mm x 22mm - 200zl sztuka
ponadto szukam ATE POWERDISC
ale nie wiem gdzie to dostac i ile to kosztuje
CZEKAM NA OPINIE co warto kupic
moze jeszcze jakies inne propozycje??
Jeżdżę na tarczach ATE i są ok.
Jeździłem na klockach FERODO i teżbyły ok.
Ale mam jedną uwage co do klocków FERODO.
Gdy tarcze mi się zwichrowały i zaczęły bić, to klocki zaczęły się wykruszać, efektem czego było "zgubienie" okładziny ciernej z metalowej podstawy klocka, w wyniku czego zatrzymałem się jakieś 2cm od samochodu poprzedzającego... niewiem czy to klocki są tak lipne że podczas wibracji się wykruszaj, czy poprostu tak jest, aledopóki klocki były w 100% "pełne" to hamowały baaaarszo dobrze, nawet przy predkości 190km/h mogłem zablokować koła (wiem z autopsji).
Teraz mam klocki Greger czy jakos tak, miały być ATE ale nie było w magazynie a ja potrzebowałem od zaraz hebli... ale hamują dobrze, muszę niedługo sprawdzić jak wygląda ich stan.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Lucasa tarcze widze z tego co proponujesz mają dobrą cene ale myśle że tańsze będą JURIDY(chyba tak się to pisze) miałem w dwuch samochodach spisywały się dobrze
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-08-10, 22:51
ja mam połączenie tarcz gładkich ATE z kolckami textar i hamuje to bardzo dobrze tylko troszkę pyli i ostatnio lecoiusieńko popiskują jak sie dohamowuje z 10km/h.
polecam podobne połączenie lub połączenie wyrobów ATE ... powerdisc sa nacinane więc należy się liczyć z szybszym zużyciem klocka jak i tarczy (nawet dwukrotnie).
sporóbuj pogooglać
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-08-10, 23:28
kwestia dotarcia Kiruś nie rozumiem jak moga Ci bić tarcze ... to najwyraźniej je przegrzaeś jakimś kijowym płynem albo zaczałeś katowac zaraz po założeniu ale mneisza z tym u mnie jest perfecto, a bicie to miałem na brembo i wysray mi się przez to łożyska przednie i to po całości
kwestia dotarcia Kiruś nie rozumiem jak moga Ci bić tarcze ... to najwyraźniej je przegrzaeś jakimś kijowym płynem albo zaczałeś katowac zaraz po założeniu ale mneisza z tym u mnie jest perfecto, a bicie to miałem na brembo i wysray mi się przez to łożyska przednie i to po całości
Tarcze ATE klocki ATE (swiezutki płyn zalany) - nie katowałem po heblach wrecz delikatnie - po jakis 50 km przestało mi smierdziec goracym metalem.A teraz od 80-100 km/h bije mi tak jakby mna ktos rzucał przy przyspieszaniu a o hamowaniu juz nie wspomne.
Wymieniłem nawet pierscienie centurujace i tez to samo - nie wiem moze jeszcze koła do wywazenia dam moze to cos pomoze chociaz watpie - nigdy wiecej ATE nie zakupie.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
a Ja mam tarcze JURIDY i kolcki tez i cholerstwo straaaasznie piszczy..gorzej niz autobusy MPK czasami..w pewnych momenach jest to nie do wytrzymania ..nie wiem co mam zrobic doradzcie..pozdrawiam
_________________ "DO NIEBA SIE NIE NADAJE,A W PIEKLE SIE GO BOJA"-JAKUB WENDROWYCZ
Ok LUKAS załatwione i dzięki Paweł -E30 za powagę . JA mam tarcze polskie produkowane przez firmę zpod Częstochowy - są OK a współpracowały z nimi na początku oryginały klocki BMW i było super -co mocniejsze dociśnięcie to pisk opon a teraz mam założone jakięś paskudztwo po 90 pln za komplet i pyli niesamowicie efekt chamowania mizerny i po 40-tu tysiącach ledwie połowę grubości ubyło- następne znów będą oryginałki.( tylko ta cena 230 pln za komplet).
Ja docierałem je prawie 200 kilometrów i wzrost skuteczności ( nagły) odczułem w czasie jednego chamowania( w okolicy tego dystansu)także nie mam zamiaru oszczędzać na hamólcach tymbardziej że od pewnego czasu wożę nie tylko siebie ale moją córcię i żonkę kochaną.A żadne zwichrowanie u mnie nie wtstąpiło.
_________________ E39 530d 00r
FELIPE [Usunity]
Wysany: 2005-08-13, 10:36
tak sobie dyskutujecie a ja wciaz nie wiem co kupic