stalem sie szczesliwym posiadaczem gwintu H&R po dostarczeniu paczki okazalo sei jednak, ze poprzedni wlasciciel jest ............ bibibibibibi......... i w przyplywie pazery probowal sciagnac piasty znajacy temat wiedza co sie z nimi stalo. Jako ze musze kupic nowe przemknela mi mysl coby przy okazji zrobic 5 zamiast 4 otworkow, pytanie czy:
1. czy podejda piasty od innego modelu (np M3) 5x120 malo realne ale zapytac warto, moze ktos przerabial ten temat?
2. co myslicie o zaspawaniu otowrow w piascie i nawierceniu nowych (oczywiscie nie metoda chalupnicza tylko w profesjonalnej firmie)
3. kwestia hamulcow czy podejda zaciski od e34 (takie mam) slyszalem ze mozna je wlozyc z tarczami od coorado
4. macie namiar na firme sklep gdzie mozna kupic wzmacniane przewody hamulcowe same koncowki?
AD.1 niemam pojęcia
AD.2 osobiście mi się niewidzi zaspawac stare i wiercic nowe, lepszym rozwiazaniem było by dorobic całe nowe piasty w profesjonalnej firmie. Samemu rozważałem kiedyś temat dorobienia nowych piast ale wybrałem jednak hamulce 312x25mm
AD.3 zaciski z e34(np. z 540i przy zakładaniu tarcz 312x25mm) podejdą ale trzeba bedzie dorobic adaptery tak samo trzeba dorobic adaptery jesli chciałbys założyc tarcze z corrado 280x22mm zaciski wtedy bierzemy z e28 535i lub M3 e30 (mam takie jakbys był chętny )
AD.4 Polecam firmę TABEL z warszawy robią przewody w oplocie stalowym na zamówienie mam takie załozone w moim aucie (akurat nie BMW ) i spisuja sie bardzo dobrze zrobiłem na nich dopiero jakieś 4000Km Ich nr tel 022 612 62 66
jeszcze fotka mojego zestawu
tarcza 312x25mm z zaciskiem z e34 540i
i adaptery bede miał jeden komplet na sprzedaż
Ostatnio zmieniony przez nokerman 2007-01-23, 06:31, w caoci zmieniany 1 raz
Co do piast no ja osobiście polecam wutoczenie nowych. Myśle że każdy dobry fachowiec kto się zna powinien to zrobić. Głównie chodzi o dobranie odpowiedniego materiału... reszta to juz bułka z masłem Sam rozważałem taką możliwość bo moje fele będą lekko wystawac poza obrys auta głównie z winy 20mm dystansu bez którego niestety sie nie obedzie (wtajemniczeni wiedza o co chodzi).
Koszty, trudno powiedzieć... jak zdobędziesz odpowiedni materiał to wytoczenie takiej jednej sztuki nie powinno wynieśc więcej niż 100 zł...
Ale to tylko moje gdybania, narazie pomysł porzuciłem, a dystans podobny do tego który ja mam pracuje równiez przy Corrado VR6 i trzyma już pare lat i nic się nie dzieje
Ale co niektórzy powiedza że to druciarstwo
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
Przerabiam temat budzetowego zmianu rozstawu juz od dosc dawna...co do zaspawania i wiercenia: Da sie! Znam goscia ktory ma cos takiego w 325ix, jezdzi juz 3 lata i nie ma z tym zadnego problemu- ale w piascie od e30, nie da sie zrobic 5x120 poniewaz jest po prostu za mala(on ma 5x100 i dystans ale dla mnie to juz bez sensu). Tors cos wymyslil (proste i genialne-przynajmniej w teorii) jak bedzie wiecej info to napisze i wkleje fotki.
_________________ Psychotesty Tarnów
Badania Psychotechniczne
Tarnów ul. Braci Saków 5 (baza PKS)
794 001 051
Tak jak pisze David mamy juz wstepnie przygotowany patent na wstawienie piast od e36 do e30 Troszke tylko gdybania przy tym bedzie ale mysle że się uda bo po pierwszych przymiarkach wychodzą bardzo pozytywne rezultaty Dziś jeszcze musze podjechać do gościa który obiecał że sie tego tematu podejmie i jak tylko z nim sie dogadam to opisze na czym ta sprawa polega! PS. Dorobienie całych piast to nie taka prosta sprawa bo w e30 i wiekszości innych modeli BMW łozyska w piaście są montowane na stałe i przez to jest problem z ich dorobieniem! Też szukałem kogoś kto by dorobił całą piaste ale każdy rozkładał ręce mówiąc ze było by to dla niego banalne gdyby łożysko było wymienialne a tak to sie nikt nie podejmie!
ja chciałem zrobić 5x120 w e21 ... koszty koszty koszty...zdecydowanie oddaliły mnei od tego jakze fajnego pomysłu ... aha jak ktoś ma adaptery do e21 na przód pod zaciski od m535i e28 to chetnie zlece zrobienie czegoś takiego ... ja czekam na schematy od yoshiego juz od listopada...
Więc byłem u mechanika i sprawa jest banalna! Koszta montarzu jak ktos ma znajomego tokarza nie przekroczą 100zł! tylko dlaczego nikt wcześniej na coś tak prostego nie wpadł! Postaram się to w skrucie opisać! Potrzebne nam są piasty od e36 lub e34 (sa prawie identyczne!) i od tego modelu z którego będą piasty te tależyki zabezpieczające przeciw dostawaniu sie pyłów które sa pod piastami! Talezyki trzeba połączyć z tymi od e30. Czyli dospawać wewnętrzną czesc tego talezyka od e30 do tego od e36 lub e34 i wtedy powstaje nam talezyk przeciwpyłowy z wewnętrzną średnicą taką by naszedł na zwrotnice od e30 a zewnętrzną taka by przykryła łozysko piasty od e34 lub e36. Teraz najważniejsze: łożysko od e36/e34 ma większa średnicę wewnętrzną co jest w tym przypadku akurat pożadane! Dorabiamy u tokarza tuleje która osadziła by sie ciasno (najlepiej na gorąco) na zwrotnicy a na którą można nabić piaste od e34/e36 czyli taka która ma długość taką jak łożysko od nowej piasty, zewnętrzną średnice taka jak wewnetrzna średnica łozyska w nowej piaście, a średnica wewnętrzna tulejki musi być takiej średnicy by ciasno spasowac na zwrotnice! Po jej zamontowaniu na zwrotnicy zakładamy piaste od e34/e36, zabezpieczamy nakretką od e30, zakładamy tarcze jakie nam wpadną w ręce, dorabiamy dystanse do zacisków hamulcowych, przykręcamy zaciski i cieszymy sie z piast na 5 śrub w e30 Dla mnie sprawa jest jasna prosta i przejżysta a na dodatek dosć tania w wykonaniu! Jak zacznę sie w to bawić po skompletowaniu wszystkich części to zrobie oczywiście dokumentacje zdjęciową zeby wszystko było widać!
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-01-23, 02:05
no najcięższe pewnie będzie dotoczenie pierścieni ale dobry tokarz powinien sobie poradzić...
fajny projekt generalnie, czekam na wyniki...
A co do hebli mam 2 pytania, jaki jest koszt zestawu na przód (zaciski z 540, tarcze z 540 i klocki + adaptery) oraz jaka najmniejsza felga na to wchodzi
Tarcze wg uznania od 300zł/kpl nawiercenie dwóch otworów 20zł
Klocki od 150zł/kpl
Adaptery idzie dorobic koszt około 250zł
Ja nie mam ABSu a piasta od e36 która przymierzałem była do niego przewidziana i wystarczyło z niej zbić pierścień od absu albo go zostawić w spokoju i tak założyć. Co innego jak w e30 jest ABS! Szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia jak to wtedy obejść bo piasta od e36/e34 ma napewno wiecej nacięć dla czujnika wiec może on nieprawidłowo pracować ale z drugiej strony czujnik reaguje tylko wtedy gdy piasta przestaje się kręcić więc jak tylko ustawimy czujnik tak by zczytywał obroty z nowej piasty (najprawdopowobniej trzeba go będzie podnieść bo piasta ma większą średnice) to powinno wszystko normalnie działać! Co do hamulców to wydaje mi sie że zestaw od 525 lub 325 powinien wystarczyć. Najmniejsza felga jaką wtedy da sie założyć to 15" a hamowanie w e34 525 jest dość przyjemne wiec w e30 tym bardziej powinno sie sprawdzic!
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-01-24, 11:58
A próbowaliście z piastami od e36 compact, bo zawieszenie jest chyba identyczne jak w e30 i może piasty też będą te same tylko na 5x120? Bo może też bym się skusił na to rozwiązanie, no i właśnie słyszałem że z compacta pasuje. Podobno z przodu trzeba przełożyć całego macpersona a z tyłu samą piaste. Może ktoś coś wie na ten temat?