BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E34 lambda czyli jak zaoszczędzić kasę
Autor Wiadomo
Notek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Maj 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-05-09, 00:19   E34 lambda czyli jak zaoszczędzić kasę

Dwa dni temu robiłem kontrolę kompa. Śmigiełko miało problemy z przyspieszaniem pomiędzy 4000 a 5000 obrotów, nierówna praca na wolnych i lubiło sobie siorbnąć 12l/100km (100-130km/h) w trasie i 15l/100km po mieście. kontrola wykazała martwą lambdę, stanęła na 1,25V, Pierwszy telefon do sklepu BMW na Mokotowie, i oryginał ze znaczkiem BMW Bosha 700 zł, bez znaczka 460. Mam zaprzyjaźniony sklep na Ursynowie , pytanie - i tego samego dnia nowa lambda Bosha za 260 zł. Trochę przezeraziła mnie nazwa "Sonda Uniweralna" ale katalog Bosha podawał dedykację do E34 520,525. W pudełku jest polska (SIC) instrukcja montażu, zestaw do połączenia beznarzędziowego i oczywiście lambda. Montaż zajmuje ok 15 min (oczywiście jak da się wymontować starą - ja musiałem niestety użyć mocnej perswazji :wink: ), a wynik:

*wolne obroty stabilne
*spalanie trasa 8l/100km (100-130 km/h) spokojna jazda
*miasto - sprawdzę jutro
*komputer nie podaje błędów
*silnik równo przyspiesza

Reasumując. Uniwersalna lambda Bosha w E34 525i sprawdza się i można ją spokojnie stosować, a 200 zł można wydać na :beer:

Pozdrawiam

FRESH11 

Doczy: 23 Mar 2007
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-05-09, 00:55   

Kurcze, a co myślisz o spalaniu 10trasa/13miasto :?: - spokojna jazda na tip tronicu
Mam E39 z motoram 2,5 M52....

Pozdro :beer:

Notek 

Wysany: 2007-05-09, 09:10   

Volvo na automacie potrafiło mi siorbnąć w mieście 15 w lecie i 20 (SIC) w zimie. :D Mechanika i elektronika ok. Także twoje osiągi są myślę ok :beer:

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-05-09, 09:55   

najlepiej wszystko sprawdzac na kompie :? unikniemy wtedy niepotrzebnych kosztow..

a co myslicie o tej ponizej:

http://www.allegro.pl/ite...przewodowa.html

:?:

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-05-09, 12:12   

w m52 jest inna sonda nie boscha tylko simensa. ale wszystko da sie obejsc i mozna zastosowac sonde od opla 1.8 2.0 16v. to jest sonda 5 voltowa doktorej bosch nie robi zamiennikow. wazne zeby byla oryginal GM.

Notek 

Wysany: 2007-05-09, 15:00   

Niestety z siemensem kłopot. Co do sondy na allegro to jak może ona działać prawidłowo do M50 gdy ma zakres 0-1V a nie 0-5? Ciekawy jestem jaki ma skok i zbocze. Miałem taki przypadek gdy do Volva 740 wsadzaliśmy 3x zamienniki i każdy wywalał komputer. Okazało się że wszystkie miały za ostre zbocze i komputer głupiał. Dlatego nie tylko napięcie jest ważne. Zawsze po wymianie warto zrobić kontrolę komputera i sprawdzić czy uniwersalna pracuje w zakresie

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: