Na początek nasuwa mi się taka myśl: czego oczy nie widzą tego sercu nie żal!
A mianowicie wczoraj dorwałem przyrząd do pomiaru ciśnienia sprężania. No i zadowolony przystąpiłem do sprawdzania. Rozgrzaliśmy z bratem furkę, wykręciliśmy świece, gaz do dechy i kręcimy. A oto wyniki (wspomnę tylko że mądra książka mówi, że fabryczne ciśnienie to 9,8 ):
I - 10
II - 10,5
III - 10,5
IV - 7,5
V - 7,3
VI - 10,5
No i sie zaczęło. Ciśnieni sprężania na IV i V cylindrze jest przerażająco małe.
Kiedyś czytałem, że głowice w M20 bardzo lubią pękać na V cylindrze i trochę mnie to zaniepokoiło.
Wspomnę, że spalanie raczej w normie jak na automat:
- miasto: 14 LPG
- cykl mieszny 30% miasto 70% trasa: 11 LPG,
- silnik pracuje równo, bez żadnych przypierdów, praktycznie stoi w miejscu
- płynu chłodniczego nie ubywa
- oleju nie przybywa i jest czysty
- nie dymi z rury (nie spala oleju)
- świece nie są obkopcone ani mokre
- po wymianie paska rozrządu i oleju w skrzyni coś zaczęlo dzwonić w okolicach V cylindra raz głośniej raz ciszej raz wogóle (niestety nie mam jak wleźć pod niego żeby sprawdzić czy może mechanik czegoś nie dokręcił)
I tu moje pytanie: czy mam juz zacząć się martwić?
I czy mogę dalej tak jeździć?
Np. w Audi mam fabrycznie określone 10-13 remont przy 7 a różnica w ciśnieniach między cylindrami nie może być większa niż 3. Czy BMW też przewiduje jakieś wartości ciśnienia i różnice między nimi?
Wiem, że to dużo pytań ale nie znalazłem odpowiedzi na forum.
wspomnę tylko że mądra książka mówi, że fabryczne ciśnienie to 9,8
To o czym piszesz to stopień sprężania, a nie kompresja którą mierzyłeś
Kompresjąktorą mierzyłeś powinna być w granicach 12. Ja u siebie mierzyłem na zimnym silniku i wyszło mi okolo 12 +/- 0,5 atmosfery.
Spróbuj zmierzyc ponownie. Jakiego przyrzadu uzywasz? Są takie ktore wkreca sie w miejsce swiecy lub przytrzymuje. Jesli masz ten drugi to bardzo wazne jest zeby za kazdym razem tak samo trzymac przyrzad.
Zawory dobrze są wyregulowane
Przegrzałeś kiedyś motor
Są wycieki oleju z pod głowicy
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Zazwyczaj jeżeli spada ciśnienie na dwóch kolejnych garach np. 4 i 5 a na reszcie jest porównywalne do +/- 0,5atm. to efektem jest wydmuchanie uszczelki spod głowicy właśnie pomiedzy 4 i 5 garem albo pęknieta głowica i płynu na poczatku przez czasmi dwa trzy tygodnie ubywa nieznacznie do 0,5 litra na tydzień i nie dymi a przynajmniej nie odróżnisz tego od bo przy takiej pogodzie jak teraz każde auto lekko puszcza dymek i jest to normalne tak było u kolegi spadły jedynie osiągi po rozebraniu i sprawdzeniu szczelności okazało się że pękła głowica
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.