No witam wszystkich, u mnie we wsi gadaja =) wszyscy co maja gaz w samochodach ze ponoc od nowego roku ma strasznie podniesc sie cena LPG ze ponoc oficjalnie powiedziano to gdzies w tewizorze ok 60% w góre =). No i własnie czy ktoś nie ma jakiś dokładniejszych inf. bo po przejechanych 5 tys, km przez wakacje na Pb zastanawiam sie czy nie założyc by siebie instalacji no ale jak to ma tyle kosztowac co i wacha na stacji to ja pier...e z takim interesem. Słyszał jeszcze ktos cus na ten temat.
Pomg: 1 raz Doczy: 20 Gru 2005 Skd: OKOLICE TORUNIA
Wysany: 2006-08-29, 20:19 gaz
niby gaz ma isc w gore caly czas a tu cena skoczyla na maxa 20% teraz cena podejdzie troche w gore bo idzie zima ale tak jest zawsze ,ale z tym gazem w ministerstwie juz kompinuja caly czas takze w kazdej chwili moga nas zaskoczyc
No bo masakra dwa trzy razy w miesiacu leje sie do pełna Pb a to kupa kasy. I jak teraz chcem założyc gaz to sie okazuje ze moze CENZURA zdrożec . To ma byc ponoc zwiazane z nowa ustawa o kontroli jakosci paliw. Maja bys jakies normy nałożone na LPG bo teraz ponoc ich nie ma. No i co tu robic gazowac czy czekac oto jest pytanie?? [/center]
bez przesady maja zwiekszyc akcyzę z 695 do 1100 za tonę nie pamiętam tych cyferek dokładnie ale efekt dla nas to + jakies 20-30 gr na litrze z tego co pamiętam więc bez przesadyzmu a z tym 60% to by sie zgadzało że akcyza rośnie o 60% bo ztych moich cyferek prawie tak wychodzi
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
ta w telewizji tak gadaj od zawsze aludzie tego sluchaja podali w listopadzie zeszlego roku ze gaz bedzie od stycznia po 4zl bo chca zrownac cene z benzyna i tak ludzie sobie gadali i gadal a dalem mamy gaz po 2zl. Nie moga podniesc ceny gazu zbyt bardzo ani tym bardziej zrownac jej z benzyna ze wzgledu na to ze w unni lpg uwazane jest za paliwo ekologiczne !
_________________ bylo:
e-28 M535i
e-36 325, 318is Coupe
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639
No wiecie Polska to bardzo dziwny kraj u nas wszystko jest mozliwe. Tak czy inaczej plotki o wzroscie cen sie potwierdzily z tego co piszecie. chyba sie jeszcze wstrzymam z ta instalcja, zobacze jak to bedzie. Bo jak mam włożyc 2,5 tys to moze sobie nowsza TDSke kupie . Swoja droga wacha daje po kieszenie jak diabli
Pomg: 1 raz Doczy: 20 Gru 2005 Skd: OKOLICE TORUNIA
Wysany: 2006-08-29, 21:49 gaz
szczerze to zalezy jaki masz silnik jak m20b25 to tam lepiej gazu nie zakladaj ale jak masz m20b20 lub m40b16 lub b18 to z powodzeniem mozesz zakladac a czas leci i szybciej ci sie zwruci instalacja wiec tylko zakladac
No ja mam u siebie m40 18 Tylko ja juz od roku zastanawiam sie nad gazem no i prawie juz załozyłem a tu znowu jakies straszenie wiec znowu sie wacham miałem juz dwa samochody w gazie, ale jak sobie kupywałem e30 to powiedziałem ze to bedzie idealne autko technicznie i pod kazdym wzgledem =) i szkoda mi niszczyc ten ideał <sentyment>
Dlatego ze tyle kosztuje dobra instlacja. Nie chcem miec zadnej srubki pod maska. Miałem taka instalcje w Vectrze z raz w misiacu musialem ja regulowac bo nie trzymał obrotów na biegu jałowym.
Nie moga podniesc ceny gazu zbyt bardzo ani tym bardziej zrownac jej z benzyna ze wzgledu na to ze w unni lpg uwazane jest za paliwo ekologiczne !
A ja słyszałem coś dokładnie innego, tzn. że w nowych samochodach benzyna jest bardziej ekologiczna od gazu i dlatego mają podnieść cenę LPG żeby się nie opłacało jeździć na gazie i że niby Unia tak nakazuje.
Może to i prawda, stary silnik gaźnikowy nawet nie wyregulowany jest na pewno 100 razy bardziej ekologiczny na gazie niż na benzynie. Ale nowe silniki z katalizatorami, wtrysk bezpośredni i inne wynalazki, sam nie wiem.
Ale nawet jak LPG będzie po 2.50 a benzol po 5 zł to i tak dobra oszczędność
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-08-30, 00:56
marekfl napisa/a:
Dlatego ze tyle kosztuje dobra instlacja. Nie chcem miec zadnej srubki pod maska. Miałem taka instalcje w Vectrze z raz w misiacu musialem ja regulowac bo nie trzymał obrotów na biegu jałowym.
No tylko ze 2,50 to juz moze niedługo kosztowac gaz u mnie juz widzialem po 2.19 chyba gdzies. A jak bedzie kosztowało 3 zeta albo wiecej tojuz nie jest oplacalne dla tych co beda musiali założyc instalacje.
A co do instalacji to nie wiem jak w innych miastach ale w kielcach dobra instalacja tyle kosztuje. Menel za 1100 czy 1200 jak to mozna było 4 lata temu założyć do gaźnikowego silnika.
Cena gazu wzrosnie, bo zawsze na zime rosnie!! w tamta zime juz byl po 2,60 tak wiec jak w ta dobije do 3 zl to mnnie to wcale nie zdziwi teraz u mnie jest po 1,97 a palivo po 4,28 tak wiec 2,20 roznicy na jednym litrze ! tak wiec jesli ktos sypie duzo KM rocznie to przez rok gora przez 1,5 roku instalacja mu sie na bank zwroci Ja w miesiacu przejerzdze ok 600 zl na paliwie a na gazie bym zjezdzil polowe tego czyli 300 zl tak wiec w moim przypadq niecale 2 lata i by mi sie instalacja zwrocila, tez musze nad tym pomyslec .. pozdro
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
Gdzieś w temacie podwyższania cen gazu wypowiedział się koleś, który jeździ 12 lat na LPG.
Zaczynał przy cenie 0,68 PLN.
Ponoć co roku bądź dwa razy do roku chodzą plotki o podniesieniu ceny LPG, wiadomo kto i po co je rozpuszcza. I tak bez zmian od 12 lat proporcja utrzymuje się taka jak jest teraz.
Na zime zdrożeje gaz pewnie znów do 2,6 a benzyna - szkoda gadać
Mi w ciągu 2 lat zwróciła sie już trzecia instalacja gazowa więc jakiekolwiek komentarze są zbędne.
ja nie wiem skąd wy bierzecie informacje że spaliny benzynowe w nowszych samochodach są mniej szkodliwe od spalin gazowych?? poprosze źródło takich rewelacji bo padam na glebe po spaleniu gazu masz co2 co i h2o i kilka zwiazków węglowych od jakis zanieczyszczeń(podobno jest tzw czyste spalanie) a benzyna oprócz produktów spalnia gazu ma jeszcze jakieś tam chlorki siarczki i coś tam pozatym z tego co wyczytałem i co można zobaczyć w swoim samochodzie beznyna nie spala się czysto (sadze i pyłki) nie wiem może ja się myle ale dla mnie to nirealne żeby etylnia była "czystsza" od lpg
ja nie wiem skąd wy bierzecie informacje że spaliny benzynowe w nowszych samochodach są mniej szkodliwe od spalin gazowych?? poprosze źródło takich rewelacji bo padam na glebe po spaleniu gazu masz co2 co i h2o i kilka zwiazków węglowych od jakis zanieczyszczeń(podobno jest tzw czyste spalanie) a benzyna oprócz produktów spalnia gazu ma jeszcze jakieś tam chlorki siarczki i coś tam pozatym z tego co wyczytałem i co można zobaczyć w swoim samochodzie beznyna nie spala się czysto (sadze i pyłki) nie wiem może ja się myle ale dla mnie to nirealne żeby etylnia była "czystsza" od lpg
Może jakieś fakty, a nie paradomysły - "chlorki, siarczki"....
wejdż w google i poszukaj ,mi to zajeło 10 min .Tam znajdziesz fakty ja tylko zastosowałem skróty (dla podpowiedzi hasła których możesz używać w googlach to: czystość spalin , produkty spalania lpg , etyliny lpg itd)
Odkąd pamiętam to zawsze straszyli że lpg pójdzie ostro w górę.
Ale i tak zawsze koszttuje połowę tego co benzyna.
Ja włożyłem inst. sekwencyjną za 4900zł. i wcale nie muszę
czekać żeby mi się zwróciło, bo co miesiąc jestem do przodu.
Jak? Ano tak:
Wziąłem instalkę w kredyt i płacę raę miesięczną 260 zł.
Miesięcznie robię około 3000 km.
3000 km= 30 x 16 l/100 x 4,34 = 2083 zł. za benzynę
3000 km= 30 x 16 l/100 x 2,01 = 964 zł. za lpg + kredyt 260zł.=1224 zł.
2083zł.-1224zł.=859zł. co miesiąc do przodu.
Nie licząc kosztów przeglądu techn. lpg i serwisu.
sybir : nie wierze zebys mial identyczne spalanie na benzynie co i gazie, a poza tym to dolicz do tych kosztow na gazie okolo litra benzyny na kazde 100km - no chyba ze jezdzisz tylko w trasie to wtedy znacznie mniej .. co nie zmienia faktu ze instalka sie zawsze oplacala i oplacac bedzie (przynajmniej w to wierze bo zostalo mi jeszcze do "odrobienia" 3900 )
_________________ prowadzisz pizzerie
masz kogos znajomego ktory prowadzi
Spala mi tak samo. Między 15 a 17, dużo zależy jak depnę, czy z klimą. Średnio
mogę przyjąć 16l/100. Na benzynie jeździłem 1 miesiąc i też mi wychodziło 15 do 17l/100.
Oczywiście że można dodać 1 l benzyny na 100km na rozruch, w zimie więcej choć
mam garaż ogrzewany. Ale to są drobiazgi. Ja sobie instalkę bardzo chwalę.
sie ma
gaz jest najekologiczniejszym paliwem, poza oczywiście ogniwami, H2 itd, itp ( choć tego typu ogniwa paliwowe w produkcji są dosyć "nieekologiczne" ) i nie ma co pisać wiecej na ten temet bo nikt ze względu na ekologie gazu nie zakłada, a to ze gazolina kosztować bedzie np 2.90 nie ma znaczenia, tzn jeśli gaz przekroczy 60 % to sie nie opłaca montować gazu, oczywiście ta proporcja sie zmniejsza przy mniejszej ilości robionych kilometrów.
[ Dodano: Sro Sie 30, 2006 1:02 pm ]
60 % ceny benzyny
_________________ 525 e34 touring - ślicznota jakich mało
No ja miesiecznie przejade ok 1200 do 1500 tys km. Na benzynie to jest prawie dwa razy pod korek Pb Tylko nie wiem jak to bedzie na gazie z moim silniczkiem bo ma juz 217 tys przejechane, jest w idealny stanie ale to jest jednak spory przebieg. A nie planuje sprzedarzy auta w tym roku. Tak czy inaczej wydaje mi sie do stycznia trzeba by sie wstrzymac z założenie tej instalacji.
Pozdro