Witam
potrzebuje wszelich informacji np:
na jakiej zasadzie dziala?
czy dobiera sie go do pojemnosci silnika i jego rodzaju?
gdzie najlepiej go umiejscowic?
i tak teoretycznie jak wysokie kozysci moge osiagnac montujac go do swojego 524TD
intercooler - chłodnica powietrza dolotowego, powietrze które jest zasysane przez turbinę znacznie się ogrzewa bo turbina zawsze jest bardzo gorąca od spalin.... intercooler zakłada się za turbiną a przed kolektorem dolotowym. ma on za zadanie ochodzić nieco powietrze które wylatuje z turbiny bo jak chyba wszyscy tu zebrani wiedzą że im zimniejsze powietrze tym więcej się go zmieści w cylindrze przy jednym cyklu a co za tym idzie i więcej paliwa wejdzie a co za tym idzie? - większa moc...
(ta sama ilość powietrza w różnych temperaturach będzie miała różną objętość) fizyka się kłania
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-03-25, 22:21
najlepiej go umiejscowić jak najbliżej silnika na drodze dolotu, bo im krótszą droge będzie miało powietrze z intercoolera do silnika tym mniej się ogrzeje, a co za tym idzie będzie wiecej tlenu w tej samej jednostce objętości powietrza ... jak to już ktos powiedział: "trochę więcej powietrza, ciutkę więcej paliwa i już jest więcej mocy "
IC im większy tym lepszy serio serio
Korzyści ... hmmm ... no już wymieniłem hehe
Wysany: 2004-03-26, 00:14
no dobrze chłopaki a jak jest podłązcony intercooler gdy nie ma turbiny ?
a wiem że takie patenty też się stosuje...ale nie zrozumiałem w jaki sposób wtedy działa i na co
Wysany: 2004-03-26, 00:57
już bardziej nie schłodzisz ... power rurka izolacja i to tyle ... w każdym bądź razie skoro nie ma turbafki, to dużo tego powietrza i tak ne jest wtłaczane. a więc w N/A IC wykazywałby się zerową wydajnością (albo znikomą)
Wysany: 2004-03-26, 01:52
sadze ze i takl bede sie bawil w ten intercooler troszkie doczytalem i stwierdzam ze nie zaszkodzi a bedzie nawet lepiej. w planach mam powazna modyfikacje motoru i uklady wydechowego wiec mysle ze to bedzie ze soba ladnie wspolgrac. OK dzieki za info za nie dlugo bede mial jeszcze kilka powaznych pytan a jeszcze najwaznijesze jaka wielkosc dobrac i czy sjakies specjalne typy intercoolerów bo wiem ze bede potrzebowal ale nie wiem jakiego szukac!
Wysany: 2004-03-26, 02:17
Ty się lepiej zastanów gdzie go zamontujesz, żeby miał dojście do powietrza, a wiesz dobrze, że BMki są zabudowane dość dobrze i nie ma na takie rzeczy miejsca. Chłodnice dobierz taką, żeby Ci weszła w to miejsce. Licz się jeszcze z upchnięciem orurowania!!
Wysany: 2004-03-26, 02:25
mysle ze spokojnie upchne jakas nie wielka chlodnice po stronie filtra powietrza a jak bedzie ciezko to najwyzej wyprofiluje troszkie maskie i zrobie wlot ale to wszytko zalezy co uda mi sie dorwac za jakies 2 tygodnie jade za granice i mam zaproszenie na pewne skladowisko moze uda mi sie cos pasujacego dobrac
wyprofiluje troszkie maskie i zrobie wlot ale to wszytko zalezy co uda mi sie dorwac
i to mi się u ciebie podoba 8)
Cytat:
za jakies 2 tygodnie jade za granice i mam zaproszenie na pewne skladowisko moze uda mi sie cos pasujacego dobrac
przywieź mi szperę
Apollo [Usunity]
Wysany: 2004-03-26, 15:53
hm nie wiem czy dobrze mysle intercooler to taka chlodnica powietrza ktora ma zazadanie przejac(chlodzic) cieple powietrze wtlaczane przez turbine do silnika? i tak sie zastanawiam czy tylko to tak wyglada czy potrzeba jeszcze do tego jakis bajerów w stylu spryskiwacze wodne itp.(bo juz sie orientowalem i takie cuda tez sa:) )? bo jak wystarczy tylko sama chlodnica to ja bym ja umiejscowil nad silnikiem ( by nie robic zbednych kilometrow rur ) i zrobil bym wlot w masce bezposrednio nad intercoolerem. Ewentualnie mozna by jeszcze poprawic chlodnice wodna wsadzajac jakas potezna bo miejsca jest full. Widzialem jeszcze na zdjeciach ze niektórzy montuja intercooler pomiedzy chlodnica a wiatrakiem, ale wydaje mi sie ze wtedy troszkie ogranicza intercooler powiezchnie chlodzenia chlodnicy wodnej i nadodatek grzeje sie od niej. to takie moje pierwsze domysly. Zachecam do dyskusji moze do czegos sensowengo dojdziemy
ja tam uważam że już wyczerpałem temat :-/ a to że im bardziej będziesz dmuchał chłodnym powietrzem na intercoler tym będzie więcej mocy to hcyba jest jasne? (włączając w to natrysk wody czy podtlenku azotu na intercooler)
poza tym intercoolery z przodu zazwyczaj umieszcza się przed chłodnicami zwykłymi.... nie widziałem inaczej (np. za chłodnicą) często np. jest pod. to co się wydaje ze jest za chłodnicą to może być np. chłodnica oleju
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2006-10-08, 20:17
sam intercooler niewiele pomoze a jak pomoze to nie odczujesz wcale roznicy . wszyscy pisza do rzeczy ale jak chcesz zalozy intercooler to rowniez musisz zwiekszyc dawke paliwa zeby becia lepiej chodzila.
wieksza ilosc powietrza nie poprawi osiagow silnika
zwiekszenie ilisci paliwa zmusi cie do zachipowania silnika (chip ok 2500 zl ) lub zmiany orginalnego porogramowania
na oprogramowanie od tds